Followers

Jan 29, 2015

Ape lah! Saya minta lain bagi lain... grrr~


Salam...
Semalam punye citer.
Masuk di salah satu kedai makan area Persint 9.
Lunch time.
Order minuman.
nak air kelapa
mr. Hubby order air sirap

Nilah hasilnya...
Kelapa Sirap
nasib baik sedap
minum je laa
malas nak macam-macam

pastu mr HuB minta kicap
akak tu bagi seasoning sauce
akak tu heboh kata sedappp...
Ingat kite tak penah rasa seasoning sauce tu...
sesuai makan burger je okeyyyy...

Last2..mr HuB bangun sendiri gi amik kicap Habhal...
rasa cam tak nak dah gi kedai makan ni

boleh camtu???!!ahahahaa........

Jan 28, 2015

Petua Mudah Bersalin

copy paste dari  http://soleh.net/2014/03/16/petua-mudah-bersalin/

hope dapat membantu mama-mama yang lain juga...

1. Amalkan Bacaan surah Maryam
Surah ini sesuai diamalkan dengan tujuan supaya mudah bersalin, semasa sampai dekat ayat sujud tilawah tu, mmg saya akan sujud. Setiap kali dalam sujud, saya akan berdua supaya dipermudahkan bersalin

2. Khatam Al-Quran Sepanjang Hamil
Sepanjang tempoh 9 bulan kehamilan, saya akan pastikan saya khatam Al-Quran sekali, tidak perlu terlalu memilih surah, baca kesemua pun lebih baik lagi, pahala pun lebih, mudah-mudahan dipermudahkan oleh Nya.

3. Selalu Bersenam
Nak bersenam sendiri tak pandai, ikut video kat Youtube sebagai panduan,
VIDEO SENAMAN IBU HAMIL
Nanti cari la kat youtube

4. Jaga Pemakanan
saya tidak sesekali makan makanan yang ada MSG, makanan ringan, organ dalaman, termasuk hati dan paru-paru, walaupun di luar kehamilan, ada pendapat yang mengatakan hati baik utk ibu hami, tapi bagi saya tidak, boleh ruju kajian tentang pertembungan sains dengan agama, ada penerangan terperinci

5. Amalan Doa & Selusuh
 Saya amalkan doa mudah bersalin, apabila kandungan sudah masuk 7 bulan, samping amalkan minum minyak selusuh dan sapu dperut dari atas ke bawah, bertujuan memudahkan bayi meluncur keluar. kata orang-orang tua, paling baik minyak selusuh itu suami yg buatkan. tapi aya dapatkan minyak selusuh moden dari minyak kelapa dara keluaran Tropika

6. Kerap Bersama Suami
Kerap bersama suami (bersetubuh) pada saat akhir menanti kelahiran.. ikut petua orang-orang terdahulu, selusuh yang paling original.

7. Elakan Terlalu Berehat
Saya selalu duduk itik masa buat kerja-kerja rumah, kemas mainan anak-anak, juga banyakan berjalan semasa minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran

8. Pemakanan Sunnah
 Amalkan kurma, kismis, madu dan habbatus sauda sepanjang kehamilan, dipercayai dpt elak bayi jaundice, selain mudahkan proses bersalin

9. Berendam Sebelum ke Hospital
berendam air suam, untuk mempercepatkan proses bersalin, tak semestinya perlu ada bathtub, kolam renang kanak-kanak pun sudah memadai.

10. Pastikan Tenaga Mencukupi
Saya akan pastikan tenaga saya mencukupi seblum masuk labour room, saya makan secukupnya bagi elakkan letih dan lapar sewaktu bersalin.

11.Posisi Bebas, Ikut Fitrrah
 semasa dalam kotraksi, saya berposisi mengikut apa yang sara suka, tidak semestinya berbaring terlentang sepanjang masa.

Percayalah tiada yang lebih indah selain saat seorang ibu melahirkan anak dengan penuh ketenangan.

12. Jangan meneran (Straining)
Sewaktu saya terasa sakit masa kontraksi, saya tidak meneran.

Saya sentiasa kawal diri untuk tarik nafas dan hembus perlahan-lahan secara konsisten

Meneran bermaksud menekan atau memberi tekanan kepada otot-otot tertentu seperti dubur dan faraj.

Meneran otot faraj untuk bersalin boleh disamakan sepertimeneran otot dubur untuk membuang air besar.  Menerang otot dubur yang kuat dan berlebihan akan mengakibatkan buasir.

13. Jangan Menongkat Kaki
  JANGAN SESEKALI menongkat kaki.  Bermaksud ibu mengangkat punggung (dalam posisi baring) menggunakan kekuatan otot kaki dengan berpijak di atas katil.  Menongkat kaki membuatkan otot tegang, yang kemungkinan besar akan mengakibatkan koyak teruk pada faraj ketika anak sedang keluar.  Oleh itu sentiasa longgarkan otot, berikan pergerakan semulajadi terhadap proses kelahiran.

Itu saja 13 petua mudah bersalin yang saya amalkan sepanjang tempoh kehamilan sehingga bersalin.

Pengalaman Habiah binti Abd Kadir aka Soleh.net

pst: Sentiasa berdoa, dan berharap, urusan saya nanti dipermudahkan. Ya Allah! Permudahkanlah urusan ku bersalin...Amiin...

Jan 27, 2015

Tayang Gambar Anak Tanpa Jemu

Salam...
Apa Khabar Semua...
Lagi Gambar twin,
Gambar ni di ambil semalam,
Kawan Mr HuB tangkap kan...
Kawan Mr HuB, Cameraman kot..
Elok je dedua budak ni pandang camera
kalau tak... sowang pandang ke lain, sowang pandang memana lah ntah...

Tapi twin semalam, sronok sgt, pegi makan kenduri...
buat dlm dewan... coz dewan tu kalau masuk kene tanggal kasut,
jadinye.. tak pe la kan tgk twin main2 siap guling2 atas carpet lagi
mama papa dia yg malu.. dowang main2 golek2 atas carpet,
sabar je la...
tapi so far twin enjoy okey la.. dpt la duduk lame skit dlm dewan
sementara tunggu pengantin sampai...

Pengantin nye gambar tak sempat nak tangkap la.. dah pegang anak kan..
tak leh wat keje lain, heeee~

cam tak mereka ni?
mane airis mana eryna?
dah byk gambar mereka dlm blog ni
takkan masih tak cam mane satu kakak, mana satu adik
hehehehe~

kene wat segmen ni...
hahahaha~ tapi hadiah lom dpt disediakan
saje2 teka je boleh kan uols,
heeee~

Jan 26, 2015

Tak Jemu Jemu Tayang Gambar Twin...

Mama, kami baik kan..kan.. tak gado pun...hahahaa~

Salam..
Maafkan Mama, andai gambar ini lagi ditayangkan..
di up kan entry kali ini...

Sebenarnya Me lupa nak citer, kenapa baju Eryna pakai tu lain daripada Airis (berbaju tidur)
Eryna kuat minum susu botol... jadinya pampers yg dia pakai tu tembus kene baju tidur
hahaha~ tu Bezanya Eryna dan Airis
Airis, jarang bocor...
Eryna kerap berjaga tengah malam minta susu...
tidur dengan Mama,
mama nya plak, payah dah kalo tidur nak bangkit buat susu...
Airis tidur dengan Papa...

Pst: Papa, malam ni tukar,, nak tidur dengan Airis lak la..
papa kan takde perot.. senang nak bangkit buat susu
hehehehee...


Jan 25, 2015

Teady Bear Lagi...

Mama, kami baikkk...je kat Taska, hihihi~

Salam...
suka betul twin main teddy bear kan!
Teddy bear ni mmg besar,
Yang sedia ada kat rumah pun.. kecil je...
yang besar ni twin berani yea...

Perasan tak kowang.. my twin main dgn sesama mereka je
tak bergaul dengan kawan2 lain ke?
penah gak tanye pada teacher yg jaga twin...
macam Ada yg tak berapa nak ada kawan je...

hahaha...kat Taska pun bergaduh tau...
Ingat kat rumah je bergaduh...

Ya Allah!

Ada yang cakap bagi minum air rendaman tali pusat mereka
dan niat mohon pada Allah untuk ubat n elok kan mereka dari sentiasa bergaduh...

pst: risau tau kalo tgk dowang bergaduh rebut barang mainan... padahal, barang tu mama dah siap beli sowg satu...TQ Teacher Ika anta gambar twin kat mama!

Jan 24, 2015

Airis with Teddy Bear


Salam..
Gambar ni Teacher Airis sent whatapps kat Mama...
Teacher Ika namanya...
Teacher Airis sowang Me mmg excited dgn perkembangan dan telatah twin
apa2 yg lain skit, mesti snap gambar n send kat mama....

Twin Airis & Eryna, mmg takot main anak patung / teddy bear sebelum ni...
mase umur mereka belum 2 tahun..
Takot Belon... tapi skrg berani dah...
Takot patung kucing yg guna bateri n ade bunyi 'meow' ...masih takut lagi...
tapi kalo real cat mereka siap baring atas kucing lagik...
hahaha..

patung baby atas buai guna bateri takut lagi...
yg bergerak2 ni...twin takot...
bila takot tu, mula la gelabah lari dptkan mama n papa, hahahaha~
Mainan yg tak bergerak cam Teddy bear ni..di buat main..dibuat peluk, dibuat rebut pun ada...
hahaha...

Airis n Eryna punya keletah...
wat mama papa geram... ketap2 gigi... rasa ngilu plak...
geram tanda sayang yea..
bukan marah
hahahaha...

Jan 23, 2015

Semalam Punye Citer...

Salam...
Semalam Me Cuti...
Semalam juga hari Gaji...
Dah ada list nak buat apa duit gaji ni...
heheee~ (apa lagi shoping skit2 la barang baby ade yg tak complete...so far, settle dah! siap packing dah... heeee)

Semalam pagi ada appoinment kat Hospital Putrajaya
Check previous scar mase bersalin twin 2 tahun lalu...
Alhamdulillah.. Doc check okey takde masalah...
scan baby pun okey.. uri pun okey... tanye Doc berat baby dah 2.9 kg +- 2.7kg la lebih kurang camtu...
Kepala baby pun dah kat bawah... Doc check gender baby, tak nampak!... sebab baby dah besar, so pergerakan baby agak terhad... kan?
Itu kata Doc la....bg saya, tak kisah kan.. girl or boy, janji baby sihat, selamat, InshaAllah...

Doc tanya nak bersalin normal?
saya senyum je...
Coz Doc ada bagi tau risiko bersalin normal (not more than 6-8 hours untuk bersalin...)
lewat daripada tu... operate!
Ya Allah! fikir dlm hati takkan nak operate lagi... tak bestnya...

Ya Allah permudahkanlah aku bersalin...


pst: Me nak minta semangat dan doa kowang... agar dpt legakan dan reda kan kerisauan ini...
Me ni jenis tak tahan sakit... tak penah ada pengalaman sakit nak bersalin.. coz sebelum ni bersalin operate , mmg tak sempat rasa sakit... terus dpt tarikh operate je, pas operate, sakit tu rasa pas abis ubat bius kan..?

Jan 22, 2015

Mentadak Mentadu cam ner anak anak ku tidur?

Salam Semua
Harap semuanya sihat sejahtera...
Kalau sihat, tidur mesti cukup...
kalau sihat, tidur pun lena...
Kalau sihat, tidur pun ada style ikut keselesaan badan kan...

Haaa~ tgk Airis tidur, tangan sila letak kat belakang kepala yea...
hehehe...
Kenkadang si Eryna pun mau juga tiru... mesti ada gaya sama... heee~
Gambar ini di hantar oleh teacher mereka...
selalu juga Teacher mereka update kat Mama...
Alhamdulillah..so far, mereka okey, Mama pun turut senang hati bekerja...
hope anak2 pun selesa belajar dan bermain kat Taska...
mohon Allah swt jagailah anak anak ini... Amiin...

Pst: mama pun cam nak lena gak la..bos mama takde, line clear,
haippp~ mmg mata ni mudah je lelapnye... hehehe...

Jan 21, 2015

Wordless Wednesday: Minum Petang di Selera Laman Perdana, Presint 1, JPM

Salam...
Airis kiri
kanan eryna
abaikan tangan Mama 

Tengok! mata Airis dok jeling ke Eryna
nampak tak mata nakal
senyum nakal dia
hahaha... mmg feveret dowang ni
pantang nampak gelas berisi air 
sikit2 nakkkk
sikit2 nakkk...
bergilir2 minum...
makan nye tak seberapa...
minum je lebih...
mmg cepat dahaga kan..
cuaca skrg dah kembali panas...
hujan pun brapa nak turun sgt...
hehehehe...

tak jadi WW la..heeee~

Jan 20, 2015

Doa Keluarga Bahagia


Copy & Paste dari FB

Salam sekali lagi entry copy & paste, moga dapat dimanafaatkan kite bersama..
kalau sesape yg dah tau doa ini..

Alhamdulillah...

belum taw dan baru taw
Alhamdulillah...
sama-sama lah kite hidup dan membina keluarga bahagia
InshaAllah...

Jan 19, 2015

Eh...Kowang jgn SALAH Paham...

Salam.. apa khabar semua?
Mengenai entry sebelum ini..
ada bloggers ingat Me pregnant twin lagi...
Takkk... kali ini me pregnant single..
Alhamdulillah...

pst: jgn salah faham ek, mungkin dari segi pembacaan kalian tu leh jadi Salah maknanya
hahahaha...sorry.. kenkadang me nye writing mmg teruk... sorry again uols...

Jan 16, 2015

Bersiar siar di Masjid Putra, Putrajaya

Salam Jumaat,

Seronok bawak twin jenjalan...

Bawak perot...

Haha.. Me kalau bab jenjalan... mmg suka.. lupa rasa sakit.. eh! mana de sakit...

Kalau sihat, takde pape rasa yg merisaukan.. seronok la jalan...

Ini lah masanya melayan anak-anak sementara mengandung... sementara adik twin dalam perot...

layanlah semampu yg boleh... seronok layan karenah mereka.. kita la larat n tak larat nak mengejarnya... kejap memanjat lah.. kejap sana, kejap situ.. mmg takde la nak pegang tangan mama dah skrg ni... kang kejap kang sowang sana, sowang lagi  situ...

sesampai je suh papa snap gambar kami... 

Eryna berlari mendapatkan papa nak tgk hasil gambar yg papa snap

Tak perasan bila masa papa amik gambar Eryna termenung jauh... hehee...

pandang depan lak, masih termenung.. ntah apa difikirkan si anak kecil ini...
hehehehe....


pst: Alhamdulillah usia kandungan nak masuk 35 minggu, 22hb Januari temujanji HPJ check 'scar' mase bersalin czer twin.. moga dipermudahkan urusan kami Amiin..............

Jan 15, 2015

Kuman GBS Semasa Hamil Bawa Risiko Bayi Mati??

Memang benar… jangkitan kuman GBS pada ibu hamil memang boleh membawa risiko kelahiran pramatang dan kematian bayi yang ditunggu-tunggu oleh pasangan suami isteri. Anda boleh baca pengalaman seorang ibu yang merupakan pembawa kuman GBS ini di sini.

Sedih kan?
Saya pun pada mula-mulanya memang tak pernah dengar langsung tentang nama kuman ni sehinggalah seorang kawan yang saya dah anggap seperti adik sendiri menceritakan tentang masalahnya sebagai pembawa kuman GBS ini. Betapa takutnya dia untuk melahirkan anak secara normal kerana bimbang anaknya terkena jangkitan kuman ini juga. Tapi Alhamdulillah…kedua-dua ibu dan bayi selamat dengan proses kelahiran normal dan selepas pemantauan beberapa hari di hospital, anaknya disahkan bebas dari kuman GBS ini.
Jadi..

Apakah kuman GBS ini?

GBS (BUKAN Geng Bas Sekolah) adalah singkatan kepada sejenis kuman yang bernama GROUP B STREPTOCOCCUS. Sounds familiar? Ya..mungkin kerana kuman yang menyebabkan sakit tekak sehingga batuk kering juga digelar Streptococcus (atau Strep)  TETAPI yang tu ia berada dalam group atau kumpulan A.
Kuman GBS semasa hamil
Kuman GBS – Group B Streptococcus
Jadi,  Group B Streptococcus (GBS) ni ada kat mana pula? Menurut Dr. Suhaimi, GBS ni adalah jangkitan bakteria atau kuman yang boleh didapati pada 20% wanita dewasa yang sihat di kawasan Miss V (vagina) dan/atau rektum(dubur) mereka. Wanita yang telah dijangkiti kuman GBS ini boleh memindahkannya kepada bayi semasa proses kelahiran.

Bagaimana nak tahu jika saya dah terkena jangkitan kuman GBS semasa hamil?

Untuk mengesahkan sama ada ibu hamil adalah pembawa kuman GBS atau GBS positive carrier ke tak.. ibu-ibu perlulah menjalani ujian atau screening ‘swab test’ di mana sampel kultur akan diambil dari kawasan MissV dan rektum untuk mengesahkan kehadiran spesis kuman ini. Ini kerana pembawa kuman GBS ini tidak mengalami apa-apa tanda atau simptom untuk kita mengesannya dengan lebih awal.

Bagaimana seseorang boleh mendapat jangkitan kuman GBS?

Kuman GBS ini biasanya hidup di kawasan seperti usus, Miss V atau rektum. Kuman ini tidak boleh dipindahkan melalui hubungan seks dan ianya bukan penyakit kelamin. Dianggarkan 1 daripada 5 wanita boleh dijangkiti kuman ini tanpa mengetahuinya kerana tiada simptom yang dialami oleh mereka. Jadi, kita dapat lihat di sini, bahawa jangkitan juman GBS adalah lumrah pada wanita.
Tetapi, berdasarkan beberapa blog yang saya baca, salah satu tanda yang perlu anda AMBIL SERIUS, adalah jika anda mengalami heavy discharge (keputihan) semasa hamil dan kegatalan pada Miss V. Tapi, untuk mengesahkannya, ibu hamil tersebut perlulah menjalani swab test yang saya sebutkan tadi.

Bagaimana jika saya disahkan positif kuman GBS semasa hamil?

Jika semasa hamil anda disahkan GBS positif, ini bermaksud bahawa andalah seorang pembawa. Jadi, anda perlulah mengetahui dan memahami segala risiko yang MUNGKIN  bakal anda dan bayi alami dan juga rawatan yang bakal diberikan.

Apakah risiko-risiko pembawa kuman GBS?

Semasa hamil, ibu-ibu yang positif GBS perlu menghadapi risiko-risiko seperti:
  1. Kelahiran pra-matang
  2. Air ketuban pecah awal/pra-matang.
Semasa lahir, ibu yang membawa kuman GBS ini boleh memindahkan kuman tersebut kepada bayinya. Inilah yang paling ditakuti dan kerap berlaku!
Menurut Dr. Suhaimi, jangkitan kuman GBS pada bayi berlaku 1 dalam setiap 2000 kelahiran hidup.  Dianggarkan 70% bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang dijangkiti GBS akan dijangkiti kuman ini TETAPI hanya 1 % sahaja yang akan mengalami sepsis/demam. Jika bayi dijangkiti dan mengalami sepsis pada usia awal(< 4 hari), kadar mortality/kematian adalah tinggi (Dianggarkan 20%). Sebab-sebab kematian adalah kerana pneumonia,septicaemia dan meningitis. Dan bayi-bayi yang survive, 50% akan mengalami kerosakan neurologi seperti buta dan pekak.

Apakah cara-cara rawatan kepada pembawa kuman GBS?

Perkara-perkara yang perlu diketahui oleh ibu hamil adalah:
  • Walaupun kemungkinan ibu-ibu adalah pembawa GBS adalah 1 dalam 5, tetapi saringan untuk kuman GBS tidak dilakukan secara rutin semasa hamil.
  • Walaupun ibu-ibu hamil  diketahui pembawa GBS, antibiotik tidak diberikan semasa hamil kerana GBS akan kembali semula menghuni  vagina selepas habis rawatan antibiotik.
  • Olih kerana itu,rawatan antibiotik akan diberi hanya semasa bersalin.

Siapakah yang perlu diberi suntikan antibiotik semasa bersalin?

  • Ibu-ibu yang mempunyai sejarah bayi  mereka dijangkiti GBS.
  • Ibu-ibu yang GBS ditemui dalam vagina atau kencing bila ujian dilakukan.
  • Ibu-ibu yang mempunyai  factor-faktor risiko berikut:
o   Pra-matang
o   Air ketuban pecah lebih dari 18 jam
o   Demam semasa bersalin
Kesimpulannya ,pembawa kuman GBS adalah lumrah dikalangan ibu-ibu(20%) dan  risiko untuk bayi di jangkiti GBS juga tinggi(70%) tetapi hanya 1% sahaja yang betul-betul serius. Komplikasi jangkitan GBS pada bayi adalah disebabkan oleh pneumonia,sepsis dan meningitis. Jika bayi dijangkiti GBS di peringkat awal usia mereka, kadar kematian disebabkan olih infeksi  ini adalah tinggi(20%). Kalau bayi-bayi ini terselamat, 50% daripada mereka akan mengalami masalah neurologi.
Jadi, berdasarkan pembacaan saya yang bukan pakar dalam bidang ini, inilah serba sedikit yang saya dapat kongsi tentang kuman GBS ini kepada pembaca RahsiaVitaminIbu.com pada hari ini. Kalau ada tambahan info berguna atau pengalaman ibu-ibu lain yang ingin dikongsi bersama, jangan segan silu tinggalkan komen ye!
Dan peringatan untuk semua wanita, jangan ambil ringan masalah keputihan ye.. terutamanya semasa hamil. Untuk mengurangkan keputihan amalkanlah makan yogurt setiap hari ataupun makan bawang putih selalu untuk mengelakkan terkena jangkitan kuman dan bakteria kerana bawang putih memang terkenal dengan sifat antikulat dan antibiotik semulajadi. Kalau tak lalu nak makan yang raw punye banyak-banyak, sekarang ni bawang putih dalam kapsul yang mudah ditelan pun ada. Bolehlah kalau nak diambil bersama-sama vitamin semasa hamil yang lain. Mudah-mudahan kita tak terkena jangkitan kuman GBS ini!

pst: Kawan-kawan, doakan bayi yg bakal saya lahir ini sihat, selamat yea... 

Jan 14, 2015

Peranan Suami Ketika Isteri Berpantang Yang Membuatkan Isteri Semakin Sayang

Peranan Suami Ketika Isteri Berpantang


1. Para suami, bangunlah lebih awal sebelum isteri bangun dari tidur selama tempoh berpantang. Keluar dari kebiasaan. Jangan pula mengharap isteri kejut baru terhegeh-hegeh bangun. Sediakanlah air mandian untuk isteri anda. Rebuskan daun-daun kayu untuk air mandian si isteri. Biasanya seminggu pertama, digalakkan mandi air rebusan daun ini untuk kembalikan kesegaran badan. Kalau susah nak jumpa daun-daun ubat untuk mandian, cukuplah sekadar menyediakan air suam untuk mandian isteri.

Sarapan untuk isteri
2. Sediakan sarapan untuk isteri seawal mungkin. Sebaiknya lepas solat Subuh, sediakanlah sarapan untuk isteri anda. Kalau boleh, tidak perlu sambung tidur semula. Kalau tak dapat sediakan sarapan yang agak berat, memadai segelas milo dan roti bakar. Pasti isteri anda rasa amat dihargai.

Cara mandikan bayi baru lahir
3. Cubalah belajar untuk mandikan bayi anda walaupun bayi anda masih lembut badannya. Kalau anda tiada kemahiran mandikan bayi ataupun tidak berbakat langsung, sekurang-kurangnya bantulah isteri, ibu atau mentua sediakan air mandian. Bayi biasanya dimandikan dengan air suam untuk elakkan hypothermia. Pada peringkat awal, kawalan suhu badan bayi masih lemah.

Menguruskan Anak-Anak Semasa Isteri Berpantang
4. Jika kelahiran ini bukan kelahiran yang pertama (maksudnya sudah ada 1-2 anak sebelumnya), pastikan segala urusan anak-anak itu diselesaikan. Janganlah diharapkan isteri yang baru melahirkan itu untuk menjaga anak-anak yang lain. Biarkan si isteri berehat sepenuhnya dengan bayi yang baru dilahirkan. Urusan-urusan yang dimaksudkan merangkumi makan-minum, mandi, pakaian sehinggalah menidurkan anak.

5. Sediakan keperluan-keperluan yang sering dianggap remeh, berhampiran dengan isteri seperti sebotol air minuman berserta gelas, tuala, bakul baju kotor, majalah dan buku kegemaran (untuk mengelakkan isteri merasa bosan).

6. Sentiasa berada di sisi isteri untuk menghulurkan bantuan apa-apa yang perlu. Jangan sampai isteri terpaksa menjerit-jerit memanggil untuk minta bantuan sedangkan si suami tertidur di depan televisyen selepas menonton TV.

Peranan Suami Ketika Isteri Berpantang
7. Pastikan persekitaran isteri dan bayi sentiasa bersih dan kemas. Bantu isteri mengumpulkan pakaian kotor dan basuhlah pakaian-pakaian itu. Tidak susah sekiranya anda menggunakan mesin basuh. Jangan harapkan isteri untuk bangun berjalan untuk membasuh dan menyidai pakaian. Dalam tempoh berpantang, yakinkan isteri tugasan membasuh, menjemur dan mengangkat pakaian boleh dilakukan oleh anda. Setakat melipat tu, tidak apalah dilakukan oleh isteri sebab ia termasuk dalam kategori kerja ringan.

8. Sungguhpun anda letih, jangan ditunjukkan depan isteri. Isteri perlukan semangat untuk pulih dari kesan-kesan melahirkan. Jika suami tiada semangat, sentiasa lesu dan lemah, isteri akan rasa sedih dan mungkin menggalakkan terjadinya kemurungan atau post-partum depression.

Peranan Suami Ketika Isteri Berpantang


9. Ikhlaskan diri menjaga isteri anda kerana dia adalah amanah. Jika sebelum ini isteri menghabiskan lebih 365 hari dalam setahun menjaga makan minum, pakaian anda dan anak2 lain, apalah salahnya memanjakan dia hanya untuk tempoh 40 hari berpantang. Inilah masanya anda buktikan cinta dan kasih sayang anda padanya.
pst: Alangkah best dan indahnye, jika dpt duduk berpantang dengan suami, hhehehe... bukan la nak ckp berpantang dgn mak tak best, kite nak juga tgk kesungguhan dia bila kita dlm keadaan berpantang ni, dpt tgk dengan mata sendiri... uruskan anak2 yg lain... :P
sumber: Moms Avenue - maaf Fara, kene blocked laaa...frust laa...

Jan 13, 2015

Scan 3D 4D 2 November 2014

Salam.
Sori lah baru kali ni nak up kat blog
hehehee...
mase ni Me pregnant 6-7 bulan...

Hurm..
tgk tu muka baby2b Me masyommm...
maybe sbb usik dia suh bangun...
time tdo la kot...
n Me rasa cam selesa sgt dah dia dok letak tangan dia tutup muka..
usik2 lagi nak bagi tangan dia gerak ke bwh leh tgk muke masyommm mama ni
hehehehe...

ade cam muke girl ke boy
boy? girl?
sape ckp girl angkat tangan
sape ckp boy angkat kaki
heeeee~


ape pun doakan kesihatan, kesejahteraan kami berdua.. dan mudah bersalin dia.

Amiin Yarabbal Alamiin....

Jan 12, 2015

Berjumpa Teman Sekolah di Majlis Perkahwinan

Salam.
Apa khabar semua?
Harap semua sihat sejahtera
Me n my famili
Alhamdulillah...
Kandungan pun sihat harapnya...
Doakan yg baik2 untuk Me yea...

10 Januari 2015 yg lepas, iaitu hari Sabtu
Me telah menghadiri satu majlis perkahwinan ( adik kawan yg kawen)
Kawan Me (kakak pengantin) masih bujang... katanya nak lepaskan adik adiknya dulu...
haaa!!! lepas ni turn kawan Me (Hafizah) cepat2 ye naik pelamin kawanku...
Kami doakan kesejahteraan kamu... InshaAllah

Amiin...YarabbalAlamin


Inilah kawan kawan time sekolah menengah, Sek. Men. Yaacob Latif, Jalan Peel
dari kiri, Rohaizan, Fudhlana, Me, Airis, Hafizah

Tak sangka leh jumpe...
susah tau nak jumpe2 gini...
lagi pun kenduri pun kat dlm Putrajaya gak...
kalo jauh, tak sampai kot..
hahaha~

HAAA...!!! Tu dia bersama pengantin... moga bahagia ke Jannah Rahim & Wani
cepat2 dpt baby, heeee~

Pas gi makan kenduri, Me n Ana gi isi minyak kereta yg hampir kering, terus ke Masjid Putra, katanya anak Ana, nak amik gambar kat Putrajaya.. yea laa.. mereka bukannye dok Putrajaya... harus la bergambar sebelum pulang...

nilah gambar kenangan... setelah beberapa tahun tak bertemu..jumpa2 je dah ada anak2... anak Ana dah anak dara memasing... besar2 dah.. senang maknya... kalo bwk jalan tanpa husband, yea, selalu husband outstation kan..gitu le...

pst: harap leh jumpe kawan2 lama lagi... kalo dpt jumpe ramai2 mau tak ingat nak balik dah, hahaha...

Jan 11, 2015

Rahsia untuk Hilangkan Segala Kesusahan

Copy & Paste dari Petua Nenek Pages kat Facebook

Jan 10, 2015

Renungan bersama...


Lama tak letak gambar anak kembar ku ini...heeee~

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

...Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”

like & share (^_^)


Copy & Paste Petua Nenek Page

Jan 9, 2015

Entry Copy & Paste Haha HaHa

copy & paste from Petua Nenek Page

Jan 8, 2015

Elak Bahaya Sindrom Bayi Mati Mengejut

Copy & Paste Petua Nenek Page di Facebook



P E N T I N G ! untuk Ibu-ibu baca sampai habis. Elak BAHAYA Sindrom Bayi Mati Mengejut.

✓ Bedung mengelak bayi mudah TERKEJUT dengan bunyi bising di sekelilingnya.

✓ Kain bedung yang membalut bayi membuatkan bayi terasa SELESA seperti di dalam rahim ibunya.

✓ Mengelakkan bayi dari menggawangkan tangannya ke atas dan memberikan KEHANGATAN pada tubuh bayi serta MENGURANGKAN risiko Sindrom Bayi Mati Mengejut (SIDS) ketika tidur akibat terkejut dan tersentak.

✓ Sama ada bayi anda telah didiagnosis mengalami kolik atau tidak, bedung dapat MEMBANTU meredakan tangisan bayi.

✓ Membantu penyusuan susu ibu dengan MUDAH apabila pergerakan bayi terhad kerana dibedung.

Kongsikan panduan MUDAH ini kepada sahabat yang PERTAMA kali menimang cahaya mata, mudah-mudahan ianya membawa manfaat kepada mereka.

pst: time twin dulu, kurang sgt bedung... hope baby kali ni, kene rajin bedung la yea... sbb kite tau kebaikan membedung bayi ini...

Jan 7, 2015

Kisah Ini Seperti Kisah Saya

Entry Copy & Paste lagi...dari Facebook Dzul Iman Smart Khalifah Bandar Bukit Raja Klang
Education

( MAAFKAN MAMA SAYANG )
“Kakak!!!!!!!”. Saya menjerit kuat.
Sudah terlambat. Saya hanya mampu memandang, cermin mata saya yang bingkainya sudah patah. Segera suami mengambilnya dari tangan Aqila.
Saya menahan marah, membisikkan pada diri supaya sabar. Sedang mengawal minda agar menekan butang ‘pause’ dari melakukan sebarang tindakan tidak wajar pada anak kecil itu.
Si kecil yang masih belum faham bahawa ibunya sedang marah, meluru pada saya. Senyum dan memeluk erat kaki si ibu ini.
Di saat kondisi kewangan yang agak menghimpit ini, untuk membuat cermin mata baru, ia satu masalah besar bagi saya. Silau mata yang agak tinggi tidak memungkinkan saya memandu dalam keadaan tidak bercermin mata.
Saya diam. Suami juga diam.
Membiarkan sahaja insiden itu berlalu.
Esoknya, satu beg kertas ada di atas meja, berisi cermin mata baru.
Diam-diam suami ke bandar, buatkan cermin mata baru untuk saya. Ditanya harganya berapa, dia hanya menggeleng kepala. Perasaan saya bercampur baur. Terharu dengan tindakannya, dan serba-salah juga ada. Memikirkan duit yang dikeluarkannya untuk cermin mata saya, di saat-saat begini..
Marah pada si kakak berjaya dikawal. Tidak seperti di awal-awal kelahiran si adik dulu. Si kakak kerap menjadi ‘mangsa’ saya melampias marah.
Marah kerana dia mencubit adik dan adik menangis.
Marah kerana dia ulang alik ke dapur, buka peti sejuk dan ambil telur mentah, acapkali pecah terhempas ke lantai.
Marah kerana dia sepahkan mainannya.
Marah kerana dia meragam tak tentu pasal.
Marah kerana dia menangis di tengah-tengah malam kerana saat terjaga, saya sedang menyusukan adiknya.
Marah dilampiaskan dalam bentuk pukulan dan tengkingan. Dan acapkali dia menangis saat menerima ‘habuan’ itu.
Entah bagaimana kacau bilaunya perasaan si anak yang menjadi kakak di usia setahun setengah itu. Masih kecil, masih belum mengerti apa-apa.
Entah betapa kecewanya dia, mungkin merasakan ibu sudah tidak sayangkannya sejak si adik menjengah dunia.
Entah betapa sedihnya dia menghadapi situasi yang berlarutan beberapa minggu ketika saya menjalani tempoh berpantang.
Mengenangkan jahilnya saya ketika itu, betapa saya ini tidak pandai mengurus emosi. Si anak menjadi mangsa.
Kerana itulah, airmata si ibu ini mengalir laju saat Ustaz Rujhan berkongsi kisah ini ketika ceramah beliau di kolej 2 minggu yang lalu. Kisah yang diceritakan oleh seorang ibu, perihal anaknya yang terlalu nakal.
Rumah yang sudah cantik dikemas oleh si ibu disepahkannya. Berulang kali, meskipun sudah dimarahi.
Si ibu ini sudah hilang sabar. Suatu hari, ditariknya telinga si anak bila dia menyepahkan rumah. Diajarnya pada si anak, agar setiap kali ibu menarik telinganya kerana kenakalannya, si anak perlu berkata: “Ibu, maafkan abang”.
Suatu hari, saat ibu sibuk memasak di dapur, si anak seperti biasa membuat sepah di ruang tamu yang telah dihias rapi oleh ibunya.
Ibu meradang. Si anak ketakutan dan lari ke luar rumah.
“Dummmm!!!”. Kedengaran bunyi sesuatu di luar rumah.
Sudah terlambat, saat si ibu meluru keluar, anaknya sudah terbaring di atas jalanraya. Darah merah memenuhi jalan.
Si ibu memangku si anak yang sudah nazak.
Dengan bibir terketar-ketar..si anak menuturkan kata-kata yang cukup mengusik hati si ibu:
” Ibu…maafkan abang.”. Si anak minta maaf kepada ibu kerana telah menyepahkan rumah tadi. Dan itulah ungkapan terakhir anak buat si ibu….
Saya mengesat airmata yang berlinangan. Mengenang saat saya memarahi anak.
Menyalahkan diri sendiri. Sukarkah memberi maaf pada anak? Kita juga pernah kecil seperti mereka. Bersabarlah wahai ibu! Maafkan mereka..
Hargailah saat mereka ada di depan mata. Kerana kita tidak tahu, sampai bila ianya akan begitu. Saat ia hilang, ia tentu satu perasaan yang sangat sukar untuk ditafsirkan.
Nakal anak tangani dengan hikmah.
Marah hanya membuatkan mereka keras hati. Berdoalah untuk mereka, kerana doa seorang ibu, sangat mustajab buat anaknya.
Anak-anak itu adalah rezeki. Hadirnya mereka bersama ujian, cabaran buat mematangkan ibu bapa. Sabar itu harus dipupuk sentiasa. Gerun saya memikirkan, anak-anak andai sentiasa dimaki, diherdik, ditengking ibu bapa sendiri yang tidak pandai mengurus emosi, bagaimana emosinya di saat membesar? Akan jadi pendendamkah anak-anak itu nanti?

pst: ketika saya mengandung, ketika saya penat, ketika saya beremosi, anak - anak la tempat saya lepaskan segala rasa marah... Ya Allah! Ampunkan dosaku..kau berikanlah kekuatan , keimanan, kesabaran dlm aku membesarkan mereka... 

Jan 6, 2015

Akhlak Kita Cerminan Anak Anak Hari Ini


Gambar: 'copy & paste' dari Facebook Dzul Iman Smart Khalifah Bandar Bukit Raja Klang
Education

Syed Putra Haizam - artikel ini saya 'copy & paste' dari Facebook beliau
October 9, 2014 · 
 

Satu hari, anak lelaki saya umur 3 tahun dimarahi oleh umminya. Masa tu dah hampir jam 12 lebih tetapi anak saya ni masih aktif bermain. Umminya minta dia untuk dia masuk tidur. Dia enggan dan teruskan bermain. Saya tidak tahu apa yang berlaku, tiba-tiba dia terus berlari ke dalam bilik tidur. Masa tu, saya ada dalam bilik tidur tu. Dia masuk dan terus menghempaskan pintu. Dalam keadaan bilik tidur yang gelap, dia kemudiannya menarik kerusi, sambil mendongak ke syiling rumah. Saya memerhati dari jauh dengan hairan “Apa hal pula dengan budak ni?”. Setelah meletakkan kerusi itu pada satu kedudukan yang dia sudah berpuas hati, dia terus duduk di atas kerusi tersebut. Kedudukannya menghadap kiblat?!. Tiba-tiba dia mengangkat takbir sambil menyebut “Allahu akhbar!”. Subhanallah. Dia solat 2 rakaat dalam keadaan duduk atas kerusi?

Setelah selesai memberi salam, dia mengangkat tangan berdoa dan menyapu muka. Setelah itu, dia kembali menolak kerusi ke kedudukan asal dan terus datang baring tidur disebelah saya, Dia peluk saya. Dalam hati saya “ Masya Allah, mana dia belajar semua ni?”. Baru saya teringat, rupa-rupanya apabila saya pulang ke kampung isteri saya di Sungai Buaya, setiap hari biasanya tepat jam 2 pagi, bapa mertua saya akan bangun untuk menunaikan solat tahajud. Biasanya, setiap kali bapa mertua saya bangun untuk solat tahajud, anak saya akan terbangun. Ini kerana, bapa mertua saya berjalan menggunakan tongkat disebabkan oleh sakit lumpuh. Bunyi derapan tongkatnya menyebabkan anak saya selalu terbangun ditengah malam.

Anak saya akan meluru ke dapur dan memerhatikan bapa mertua saya menunaikan tahajud. Hari ini dia telah tiru-tiru datoknya solat tahajud. Subhanallah. Wahai ibu bapa jaga akhlak di depan anak-anak kita, mereka sedang memerhatikan kita. Mereka akan buat apa yang kita buat. Kalau kita pemarah, anak kita akan ikut jadi pemarah.

Kita selalu hairan, kenapa perangai anak saya macam ni, kenapa macam tu.. tengok2 balik.. rupanya, apabila suami lalai dari perintah Allah, isteri mula tidak taat pada suami, anak2 mula derhaka pada mak ayah.. keluarga menjadi kucar kacir.. ummat jadi tenat.. negara jadi mundur.. rahmat Allah xdtg.. bala mula turun..

Cerialah depan anak-anak. Tegur mereka dengan hemah dan kasih sayang. Tahan marah dan sabar dengan mereka. Memang pahit. Tapi, yang pahit itulah bila ditelan menjadi ubat dan penawar. Dunia dah tak lama. Nikmat bersama mereka juga sementara. Jadikan mereka anak-anak syurga. Akhlak anda dengan mereka hari ini penyebab akhlak mereka esok. Bersabarlah dengan mereka.

ya Allah kurniakan taufiq kami utk dtg pada amal agama yg sempurna dalam kehidupan kami dan ummat ini, ini semua salah kami.. kalaulah Nabi saw masih ada dgn kami..
 — with Encik Zaf Zahra.

pst: Tersentuh hati ini, terdetik dlm hati ini.. apakah kite sudah cukup sempurna di mata anak-anak kita?

Jan 5, 2015

40 Pelajaran oleh Nabi Muhammad SAW

40 Pelajaran oleh Nabi Muhammad SAW - Copy paste dari Grup Whatsapp



01. Menahan diri daripada tidur diantara waktu fajar dan ishraq, asar dan maghrib, maghrib dan isya.
---------------------------
02. Menghindarkan diri mendekati orang yang mempunyai bau yang kurang menyenangkan.
---------------------------
03. Jangan tidur diantara manusia yang berkata buruk sebelum tidur.
---------------------------
04. Jangan makan atau minum menggunakan tangan kiri.
---------------------------
05. Jangan memakan kembali makanan yang telah dikeluarkan dari celah gigi anda.
---------------------------
06. Jangan mematah-matahkan jari anda.
---------------------------
07. Periksa kasut anda sebelum memakainya.
---------------------------
08. Jangan mendongak ketika sedang solat.
---------------------------
09. Jangan meludah didalam tandas.
---------------------------
10. Jangan membersihkan gigi anda dengan arang.
---------------------------
11. Duduk ketika sedang memakai seluar/kain
---------------------------
12. Jangan memecahkan benda yang keras/sukar menggunakan gigi anda.
---------------------------
13. Jangan meniup makanan yang sedang panas, sebaliknya anda boleh mengipasnya.
---------------------------
14. Jangan mencari kesalahan orang lain.
---------------------------
15. Jangan bercakap diantara waktu azan dan iqamat.
---------------------------
16. Jangan bercakap didalam tandas.
---------------------------
17. Jangan berkata dongeng(palsu) tentang rakan anda.
---------------------------
18. Jangan mengganggu ketenteraman rakan anda.
---------------------------
19. Jangan memandang belakang secara kerap apabila sedang berjalan.
---------------------------
20. Jangan menghentakkan kaki ketika sedang berjalan.
---------------------------
21. Jangan mencurigai tentang rakan anda.
---------------------------
22. Jangan menipu sepanjang masa.
---------------------------
23. Jangan menghidu makanan ketika anda sedang makan.
---------------------------
24. Berkata dengan jelas, agar orang lain boleh faham apa yang anda katakan.
---------------------------
25. Hindarkan berjalan sendirian.
---------------------------
26. Jangan membuat keputusan sendiri, tapi rujuk pada yang arif.
---------------------------
27. Jangan bangga(riak) akan diri sendiri.
---------------------------
28. Jangan mencela makanan anda.
---------------------------
29. Jangan bermegah(sombong).
---------------------------
30. Jangan menghalau pengemis.
---------------------------
31. Layan tetamu anda dengan ikhlas dan baik.
---------------------------
32. Sabar ketika dalam kesusahan.
---------------------------
33. Membantu dengan tujuan yang baik.
---------------------------
34. Muhasabah diri dan bertaubat.
---------------------------
35. Berbuat baik pada mereka yang berbuat jahat padamu.
---------------------------
36. Berpuas hati dengan apa yang anda ada saat ini.
---------------------------
37. Jangan tidur berlebihan-ini akan menyebabkan penyakit lupa.
---------------------------
38. Bertaubat sekurang-kurangnya 100 kali sehari (istighfar).
---------------------------
39. Jangan makan dalam gelap.
---------------------------
40. Jangan makan dengan mulut yang penuh.
---------------------------
Hantarkan pada yang lain, untuk mengingati mereka. Semoga Allah merahmati kamu ! Amin :)
---------------------------

PST: MESTI ADA YG BUAT, DAN DAH TERBIASA BUAT, SO, SAME2 LA KITE PERBAIKI DIRI KITA.. INSYAALLAH.. JADI INSAN YG LEBIH BAIK...