Followers

Dec 21, 2014

Menu Berpantang # Sayur

Resepi Berpantang # Sayur

PERIA MASAK ASAM

Bahan-bahan:

200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masak kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik bau. Angkat dan hidangkan.

Info: Pengambilan peria dapat membantu ibu dalam pantang yang mengalami kesukaran membuang air besar, disamping menambah susu ibu.
Ia juga membantu membersih dan melancarkan peredaran darah dalam tubuh jika diamalkan.

ULAM PEGAGA

Cara menyediakan:
  a) Bersihkan dahulu daun pegaga. Toskan air sebelum dimakan bersama nasi.
Info: Pegaga merupakan sejenis ulaman popular di kalangan ibu berpantang terutamanya dalam menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi.

Ia diibaratkan sebagai tonik saraf untuk merehat dan menambahkan ingatan. Pegaga juga dapat mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal selepas bersalin.


PERIA LADA HITAM

Bahan-bahan:

1 biji buah peria - dihiris
200 ml air
100 gm ikan bilis - dibersihkan
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 batang serai - diketuk
1 sm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masukkan semua bahan kecuali peria ke dalam kuali. Jerangkan.
b) Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
c) Masukkan peria dan masak lagi hingga empuk.
d) Masakan hendaklah dikacau selalu bila bertambah pekat dan kering.


Sayur sawi tumis air
Bahan-bahan untuk resipi
  • Sayur sawi, dipotong kasar
  • Sedikit ikan bilis yang sudah dikopek dan dibersihkan
Cara-Cara:
  1. Panaskan kuali dengan api sederhana. Letak dalam setengah gelas air ke dalam kuali.
  2. Apabila kuali mula berasap, letakkan ikan bilis dahulu. Tumis sekejap sehingga naik bau.
  3. Kemudian letakkan sayur sawi. Kacau sebentar dan tutup selama 2 – 3 minit.
  4. Tumis sehingga sayur separuh layu (jangan layu terus kerana ia akan merosakkan kandungan vitamin sayur).

  
SUP SAYUR - SAWI BUNGA / LOBAK PUTIH / KAILAN / CARROT

Bahannya:
sayur
air
bawang putih
daun sup
minyak bijan

Caranya
tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak,
masukkan air, sedikit garam & sayur-sayuran.
setelah mendidih, masukkan daun sup
titiskan sedikit minyak bijan.



SUP LOBAK PUTIH

Bahannya:
1/2 batang lobak putih (dikerat setebal 1/2 cm)
Sedikit daun kucai
2 ulas Bawang putih
2 ulas bawang merah
Lada hitam
Garam secukup rasa
Caranya
Didihkan air dalam periuk,
kemudian masukkan bahan2 tersebut, jangan terlalu lama.
Sedia untuk dihidangkan



SUP LOBAK PUTIH

Bahannya:
500 ml air
½ batang lobak putih – di kerat setebal ½ sm
Sedikit lobak merah – di hiris halus
Sedikit daun kucai – di potong pendek
Garam secukup rasa

Caranya
Didihkan air dalam periuk.
Masukkan lobak putih dan rebus hingga empuk
Masukkan lobak merah, daun kucai dan garam.
Biarkan seketika sebelum di angkat.


SUHUN PEKAT

Bahan-bahannya
300 ml air
50 gm suhun.
30 gm halia – di hiris.
3 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa

Caranya
1.      Masak semua bahan di atas api sederhana besar.
2.      Biarkan mendidih sehingga kuahnya pekat.


LENGKUAS MUDA MASAK LADA MERAH

Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita @ dengan lain perkataan mengetatkan sistem kacip kak timah, gitu…
Bahannya:
Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
Sedikit ikan bilis
Bawang merah
Bawang Putih
Lada merah

Caranya :
Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.



TURI MASAK ASAM REBUS
Bagus Utk Menambah Susu Ibu.
Bahannya:
Daun Turi
Ikan Bilis
Asam Keping
Bawang merah
Kunyit Hidup
Ikan Bilis
Lada merah


Caranya :
Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus. Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.



PEGAGA MASAK LADA HITAM

Bahannya:
Sedikit santan pekat
Lada hitam (lebihkan)
Ikan bilis putih
Kunyit hidup
Halia
Garam

Caranya:
1.      Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
2.      Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk.
3.      Biar pekat.
4.      Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.



SAYUR CAMPUR

Bahannya:
100 gram bunga bakoli (potong halus)
1 batang karot (dipotong nipis)
2 batang sawi (dipotong kecil-kecil)
2 biji bawang putih (ditumbuk)
1 sudu lada hitam (dtumbuk halus)
garam secukupnya
air secukupnya
2 sudu minyak bijan utk menumis

Caranya

1.     Panaskan minyak bijan dalam periuk, bila panas tumis bawang putih, lada hitam dan kacau kemudian masukkan air dan garam secukupnya.
2.     Masukkan kesemua sayur-sayuran tadi dan tutup periuk biar semua bahan tadi empuk tapi jangan dimasak terlalu lama.
3.     Bolehlah dihidang dan makan.



SAYUR SAWI MASAK REBUS

Bahannya:
Sayur Sawi
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
Lada hitam (kalau nak pedas, letak lah banyak)
Sedikit ketumbar
Garam & gula secukup rasa
Caranya:
Bawang putih & bawang merah boleh ditumbuk atau dihiris sahaja.
Tumbuk / blender lada hitam dan ketumbar.
Panaskan air didalam periuk,
selepas menggelegak, masukkan bahan2 rempah diikuti dengan sayur.
Tutup api dan sayur sedia untuk dimakan



KERABU JANTUNG PISANG

Bahannya:
1 biji Jantung pisang }direbus dan dihiris kasar
1 cawan Pati santan
2 sudu besar Kerisik
1 sudu besar Air asam jawa
1 sudu besar Lada hitam } ditumbuk kasar
1 biji Bawang besar }dihiris halus
2 batang Serai }dihiris halus
Garam dan gula } secukup rasa

Caranya:
1.        Gaulkan jantung pisang, bawang besar, serai, lada hitam, kerisik dan santan pekat bersama air asam jawa.
2.        Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasanya.        
3.        Sedia untuk dihidangkan.

KERABU PEGAGA

Bahannya:
lada hitam
bawang merah
ikan bilis - ditumbuk
ulam pegaga

Caranya:
tumiskan semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak yang sedikit.
dah garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.



KERABU ULAM PEGAGA

Bahan-bahannya
Pegaga - Mayang halus
1 ulas B. putih - Tumbuk
2 ulas b. merah - Tumbuk
1 sudu teh lada hitam - Tumbuk
1/2" halia - tumbuk
Segengam kelapa
Ikan selayang/kembung - Rebus dan ambil isi
Cuka

Caranya:
Goreng bahan yg ditumbuk.
Maukkan isi ikan, kelapa, garam & sedikit cuka.
Apabila sudah sebati, masukkan pegaga & terus angkat.
Jangan biar lama2 nanti zatnya hilang.



KERABU ULAM PEGAGA 2

Bahan-bahannya
6 – 10 cekak daun pegaga – dihiris kasar
5 cm halia muda - di hiris
5 cm kunyit - di hiris
6 ulas bawang merah – di hiris
1 sudu besar lada hitam
Air asam jawa
Gula dan garam secukup rasa

Caranya
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar bersama air
asam jawa,
gula dan garam secukup rasa.
Gaul sehingga sebati.


KERABU BUNGA KANTAN

Bahan-bahan

1 cawan Kelapa parut } ditumbuk kasar
4 kuntum Bunga kantan } dihirs halus
2 batang Serai } dihiris halus
2 biji Bawang merah } ditumbuk halus
4 sm Halia } ditumbuk halus
1 sudu kecil Lada hitam } ditumbuk halus
Sedikit air Asam jawa
Garam dan gula }secukup rasa

Cara-cara

1.        Gaulkan semua bahan di dalam mangkuk hingga rata.
2.        Masukkan garam dan gula, sesuaikan rasanya.
3.        Sedia untuk dihidangkan.


TUMIS SAWI PUTIH

Bahan-bahannya
50 gm ikan bilis
30 gm halia – di hiris
10 tangkai sawi putih
1 sudu kecil minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya.

Caranya
Panaskan minyak. Tumis ikan bilis dan halia hingga naik bau.
Masukkan sawi. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.
Masukkan garam dan kacau hingga sayur masak.



PERIA MASAK LADA HITAM

Bahan-bahan:
300 ml air
2 batang serai – di ketuk
2 ulas bawang putih – di hiris
1 biji peria katak – dipotong nipis
100 gm ikan bilis – dibersihkan
10 gm kunyit – di tumbik halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil lada sulah
Garam secukup rasa

Caranya
1.      Didihkan semua bahan kecuali Peria. Kacau sekali sekala.
2.      Masukkan Peria.
3.      Masak hingga empuk dan kuahnya pekat.
4.      Angkat dan hidangkan.



KERABU PEGAGA BUNGA KANTAN

Bahan-bahannya
2 cekak daun pegaga – dihiris kecil
1 kuntum bunga kantan - di hiris halus
1 biji cili merah - di hiris halus
4 ulas bawang merah -di hiris halus
3 biji limau kasturi – di ambil jusnya dan kulitnya di hiris halus.
1 sudu kecil lada hitam
Segenggam ikan bilis – di goring
3 sudu besar kelapa parut – di buat kerisik.
Air asam jawa
Garam secukup rasa

Caranya
Tumbuk kasar kerisik, lada hitam dan ikan bilis.
Campurkan bahan yang di tumbuk bersama pegaga, bunga
kantan, cili merak, bawang merah, kulit limau, jus limau dan garam
Gaul sehingga sebati.


KENTANG SUHUN

Bahan-bahannya
300 ml air
10 gm suhun – di rendam
3 ulas bawang putih – di hiris
1 biji kentang – di potong kecil.
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa

Caranya
Masak air bersama suhun, bawang putih, kentang dan serbuk lada hitam.
Masak hingga kentang empuk.
Biar mendidih dan kuahnya pekat.
Masukkan garam. Kacau rata.
Angkat dan tuangkan sedikit air asam di atasnya.


KENTANG CAMPUR PEGAGA

Bahan-bahannya
300 ml air
50 gm ikan bilis
1 cekak pucuk pegaga.
5 ulas bawang merah – di potong 2
1 biji kentang – di potong kecil.
1 sudu air asam jawa.
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa

Caranya
Masak semua bahan hingga kentang empuk.
Biarkan mendidih atas api sederhana besar.
Angkat setelah kuahnya pekat.

sumber: Misz Sheyla


3 princes N princess Yg Sweet:

LYAfrina said...

Bgs ni kumpul.mcm ni.. nanti sng la nk refer emme..

mayangbakingmadness said...

ADEH SEDAP PLAK.... TINGAT LAM PANTANG BLN 4 RITU..

Time Traveller said...

Info yang amat berguna.. tapi kalau tak maka sayur memang susab jugak la huhuhuu.. :D

Post a Comment

tq 4ur comments~