Followers

May 27, 2013

Twin Tak Sihat....

Salam Mama mama semua...
Hari ini Isnin,
hari pertama bekerja
selamat bekerja kepada mama mama yg bekerja
selamat bercuti sekolah
pasti ramai mama yg cuti bawa anak cuti cuti Malaysia kan...

Me risau
coz twin dedua ada batuk berkahak
pas tu tang hidung asyik meleleh je hingus
(puas dah sedut hingus2 twin...)
demam plak berbalik balik
puas dah Me kasi ubat, tak baik2
dah 3 klinik Me bwk twin...
Doc ckp demam ringan
ringan di mata dowang..
berat mata memandang
berat lagi bahu Me ni memikulnya...
risau...sgt2...

Apa Me harus lakukan...
Kesihatan twin selalu Me amik berat
yea la..nama pun anak kan..
sape tak sayang anak oiii...

Hati ibu nalurinya sgttt halus

risau.. kalo bawak klinik homeopati okey kot yea??

Me perlukan nasihat mama mama di luar sana
atau ada experience yg ingin dikongsikan bersama

twin sgt ceria... aktif dan dah mula lasak...
melihat dari situ... Me tak berapa risau sgt
tapi kalau batuk sampai muntah maunye tak risau...
dlm badan twin tak tau sihat ke tak...

Ya Allah sembuhkanlah penyakit anak2 ku....

28 princes N princess Yg Sweet:

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga twin cpt sihat..ammiiiiinn.

Asyikin said...

my son pun pernah ada berkahak mcm tu, bawak klinik doc tak berani bagi ubat sebab baby lagi, so hari tu my friend suggest letak vicks kat ubun ubun dia atau bawang putih dibakar then lalukan kat hidung dia, insyallah okay

SSulieana said...

alah sian twin x sihat sebab nak pandai apa plak la gaknya...betul tu emme...malam2 letak minyak mcm minyak telon ke...letak kat ubun2 dia, kat belakang cuping telinga dia, kat bahu dia, kat lutut, dekat belakang betis dia n tumit dia...macam renyah kan nk buat tapi untuk anak kan...org kata kalau dia batuk sampai muntah tu elok sebenarnya sebab dia akan keluarkan kahak tu sekali...jgn risau2 ye emme...

-Sara- said...

me batuk darah ke? ermm klo xpuas hati ngn klinik, blh bwk pegi hospital je me.. sara doakan twin cpt sht..tc

Syue Mustafa said...

Semoga twin cepat sembuh. Amin...

Kakzakie said...

Sesekali kena uji Me. Sabarlah... kalau kita yg dewasa bila batuk pun susah nak sembuh apa lagi anak dara twin ini. Asal aje dia nak menyusu ok lagi... ubat pun kena ikut arahan. Kakak doakan cepat sembuh buat dua-dua anak dara comel tu Me...

Riedaffya ibrahim said...

twin x sehat ye...ala siannye...jage2 dengan persekitaran derang me...debu, habuk,bulu jauhkan ye

D_08 said...

betoi le.tu....
mak bapak mane tak sayang anak...
nampak je tak sehat...mule le kite rase tak senang.....
ade petua lain pulak....
letak kunyit hidup kat dahi......
kunyit tu dilenyek lumat2 ......
baru diletak kat dahi......

cheqna said...

moga twin cepat sembuh ok...
bawak g hospital la plak...tengok camana

ieda immi said...

dia demam dan batuk nak beralih bulan agaknya ..
ikut nasihat dr dan makan habis ubat tuu ...
insyaallah x der apa2 ye dik
jgn risau sgt ..

tenku butang said...

bestnya dapat twin baby.. =)

Ena said...

alahai.. moga twins cepat2 sihat ye.. sian mama..

anak2 tak sihat memg kita susah hati.. ena anak dah besar sikit ni pun still bangun2 malam check suhu dorang dan kasi ubat.. memg takkan tido betul2 punyer la..

azizah :) said...

twin kalau demam masing2 bersangkut paut..hee kalau xok gak cepat2 akak g hospital yer.. mcm2 penyakit sekarang ni.

JUE said...

klu batuk berkahak dh lama sgt...nnti doc soh sedut gas. Mikael kna cmtu la..pastu, alhmdullillah..dh kurang n baik.

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

mmm... twin... mesti mencabarkan... teman kalau anak demam, teman bagi masa tiga hari saja utk sembuh... kalau tak sembuh juga, pegi klinik semula... selsema dan kahak sangat bahaya kalau dibiarkan lama... sebab, dikhuatiri jangkitan kuman pada paru2... biasanya first time pegi klinik, doc akan ubat first level dos, kemudian akan disusuli pula second dos level... sebab tu penting pegi klinik yg sama... kalau pegi klinik yang berlainan, takut doc bagi ubat yg first level...

kalau pegi klinik tak baik juga, bawa la ke hospital atau hospital pakar... sebab third dos hanya boleh diberi dihospital saja... penting juga kalau awak dapat rujuk kes twin awak nie ke pakar kanak-kanak... mereka nie sangat arif pasal baby nie :)

anyway, saya doakan twin awak cepat sembuh...

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Kalau twin demam lebih dari tiga hari, lebih baik lah rujuk ke hospital ye... jangan tunggu lama-lama... bahaya...

Usaha, doa dan tawakal ye wak...

Deqla Manjew said...

laa.. smpai dua2 x sihat.. kesiannya.. moga cpt sembuh ye twin..!

BERT said...

sama macam nopal kak.. batuk seme2.. lambat baaik.. dah buat mcam2 dah termsuk la bg ubat,. mmg risaukan.. malam2 je mesti nk meragam.. skang ni pun masih tak sihat lagi.. harap twins akak sihat ya.. aminnn

Mrs Lurve said...

setahu sy batuk berkahak tue kena sedut buang kahaknya. Mcm masukkan tiub dlm mulut baby..dan doc akan sedut kahak guna mesin. Baby azie pun mcm nie jgk..cuma dia xbatuk..cuma ada kahak..ari kamis nie nk bwk jumpa doc,

~~AzaLea~~ said...

Ala siannya my both Azalea.. InsyaAllah Aunty doakan both Azalea akan kembali sihat dan ceria lepas ni yer.. Amin..

adyna said...

Semoga Twin emme cpt sembuh

Btl tue emme pk cakap org tak kemana

mama aryan said...

salam emme...akak doakan moga twin cepat sembuh ye

Fiza Rahman said...

Get well soon twin. Memang risau kalau anak tak sihat nih.

♥ ROS ♥ said...

Moga twin cpt sembuh yer..lama ros xdtg sini.. :( blog ros pun xupdate..

Kak, bykkan sapu vick kat belakang bby(vick century 1st tdung warna pink), jgn bsahkan kpala waktu ptg.. Kerap sedut hingus bby..better guna penyedut brand pigeon :)

Cinta Misteri said...

laaaa, CiM doakn twin cpt sembuh.
baby batuk mmg membimbangkan. rasany ke homopaty tu adalah antara solution yg baik. bila dh mkn ubat homopaty, kena ikut pantang larang, emme pown kena pantang jg

E'in said...

kesiannye twin.. moga diorang cpt sihat!

iietamalek said...

semoga cepat sembuh to twin...

Kesuma Angsana said...

moga anak2 cepat sembuh yer.... maaf lambat terjah kebusyan sagt2 akhir2 ni

Post a Comment

tq 4ur comments~