Followers

Dec 19, 2012

Hari Berpantang : 28 hari Baru dpt UPDATE Blog!!!

Hari Kelahiran Airis Azalea dan Eryna Azalea pada 23 November 2012 

Beberapa hari selepas kelahiran Airis dan Eryna (tak ingat tarikh la!)

Salam Semua!
hope semua2 sihat
Alhamdulillah setelah hampir sebulan berpantang bersalin
dpt gak saya online kan blog saya
fuhh!!!
Rindu kalian semua
Kalian rindu Me??
Maaf lah!
baru hari ini dpt update
setelah sekian lamanya bersama sama dengan twin
layan n jaga twin
jaga diri sendiri
nnt la saya tempek gambar diri sendiri plak
(rasa diri sendiri cam tak siap je)
malu laaa
takpe.. yg penting Mama n twin sihat
terima kasih atas doa kalian
doa berterusan dan berkekalan dari kalian
amat2 Me hargai dan hanya Allah dpt membalasnya...
Hanya Allah jua tempat kite memohon dan mengadu
agar perjalanan Mama n twin lancar dan dipermudahkan...
dalam cabaran dan dugaannya membesar kan twin
Doakan Me selalu...

Jaga diri selalu ya!
pas ni tak tau bila boleh update lagi
Me cuti 3 bulan
bukan selalu dpt online ni...
Me ada tugas dan tanggungjawab lagi besar pas ni
Mama baru banyak perkara kene belajar n 
n penuhkan ilmu di dada dlm membesarkan twin
harap kalian dpt beri n kongsi pengalaman jadi Mama/Ibu/Mak
dengan Me ya!

panjang nye entry ni...
jgn bosan baca ya!

gambar twin terkini, InsyaAllah
will coming soon......

p/s: Terima kasih kat mak, beliau dpt jaga twin...moga beliau sihat sentiasa, dpt sama sama membantu anak dia yg baru jadi Mama ni... betul2 mencabar jaga dua org anak skaligus ... tapi tu la hakikat nya..terjadi pada diri sendiri...Allah, permudahkan perjalanan kami.. Amin.........

Nov 21, 2012

21 Nov 2011: Word less Wednesday

Salam to All my dear love bloggers.
Hari ini last post dari Me
after this, tak tau la bile dpt
up entry2 baru...
tgk keadaan Me
n kesihatan Me
tgk babies if tak banyak ragam nya...
InsyaAllah...
doa2 kan Me
dipermudahkan melalui hidup sebagai ibu anak 2
InsyaAllah.. moga2 selamat melahirkan kembar
Amin........YarabbalAlamin.......

Terima kasih. kepada semua yg byk beri kata kata nasihat
semangat serta kekuatan kat Me

Sayang berkekalan dari Me,
Muahsss~

Nov 19, 2012

Check Up 19 Nov dan Tarikh 23 Nov Adalah......

Salam Semua
sihat kah anda semua?
Alhamdulillah kalau semua sihat...

Me pun sihat
Sihat maksud Me,
larat lagi ke pejabat seperti biasa
larat berjalan dengan kaki bengkak
larat balik  kampung mertua kt Gemas
Alhamdulillah......dpt jumpa sebelum bersalin

Minggu ni Me last kerja..........

Hari ini Check up kat Klinik, last day Check up
sebelum bersalin...
Check urin leh lak dpt kencing kotor???apakah dugaan......
Reason nya Me pagi tadi makan Iberet folic, peh tu TErmuntah dalam kereta ondaway dari Gemas - Putrajaya, peh tu, breakfast kat RnR order air limau nak kasi hilang loya2...
mmg tak minum air masak, sebab loya2 masih bersisa...

so, effect la result urin tadi, huhuhuhu............. bagus2!!!
mujur tak kene refer ke Doc, just terus gi farmasi amik antibiotik dan Urinary Alkalinizer...
nak kasi kencing bersih balik, heeeee~
tapi Iberet folic kene continue makan, gulp!!!
cam ner takmo kasi rasa loya2 ek kalo makan ubat tambah darah tu???
Kowang de pengalaman tak?

dan Me dah tau tarikh Me bersalin
23 November (Jumaat)
22 November (admitted)

So, Me bersalin awal 2 minggu dari tarikh EDD sepatutnya 8 Dis
Berat Baby sowang dah 2.8 kg sowang lagi dah 3.0 kg
perghhh!!! kusss semangat anak2 Me... moga lahir lah dgn sihat dan sempurna
InsyaAllah.............Amin Yarabbal Alaamin............
Doakan Me ya kakak2, kawan2, Abg2, Adik2...

Akhir skali Me nak minta maaf kat semua kawan2
di alam maya, n kawan2 disekeliling Me...mereka yg me kenal me...
halal kan segala2nya...

Kalo Me dpt update blog, Me letak ek gambar baby baby Me nnt Ok!!!
InsyaAllah..............

pst: Terima kasih yg selalu bg komen yg memberi Me nasihat dan semangat , tQ coz sudi kongsi pengalaman kalian... Sayang kowang sgt2...

Nov 14, 2012

Nervous Sgt Jiwa Ku Ini~

Salam All
Salam Sayang buat semua kak blogger
Abg Bloggers, Adik Blogger
yg masih sudi mengunjungi blog biasa2 Me...

Semua sihat?
harap semua dlm lindungan Allah swt
Semalam cuti Deepavali..
camner? cuti gi raya ke?
Me semalam gi sambut busday anak buah nan sowang
Me pun, dengan gagah, masak la spagetti bolognese...
Kuah habis, spagetti tak habis,
so, fikir nak wat spagetti Aglio Olio, dah dpt dah resepi...

eh! Me kerja lagi hari ini
masih gagah kan jua diri ini...InsyaAllah...
tak kisah dah bengkak2 kaki ini... masih mampu berjalan...
kalah penguin, hahahah!

Sebenarnya Me nak cerita pasal kisah satu ni
16hb ni (Jumaat - sok lusa, tak lame dah)
Me ada appoinment dengan Doc pakar kat Spital Putrajaya
Me kene kasi jawapan, utk bersalin Czer
Czer???
kenapa bile me citer kat sesapa yg bertanya
Me akan mengalirkan air mata
Me ni patutnya happy, kalo dah dekat nak bersalin
nape Me takut ke?
Yea, Me takut....
takot operate2 ni
coz seumur hidup tak penah kene operate
tapi tiba time bersalin la kene operate
Ya Allah kuatkan la semangat ku

Serius! Me nervous
Me tak kuat cam ibu2 yg lain...
Me terlalu fikir jauh...
fikir kan suami, mak, mampukah dowang jaga Me n twin???

Apa persiapan utk bersalin czer?
share la pengalaman kowang ya?
n beri lah semangat pada Me.....

Terima kasih Allah...



Nov 9, 2012

Tazkirah Jumaat: Alhamdulillah...


Salam Jumaat semua..

sumber: Cilok kat FB tq!

Nov 7, 2012

Wordless Wednesday : Photoshoot Kami Malu laaa...







Salam.
Ni lah hasilnya..
nampak kelakar
kaku
biasa biasa ja
tak penah berphotoshoot bagai ni
lagi pun kami bukan fotogenik orgnye
hahahaha...

tq mr HuBBy sudi melayani karenah saya...
love u much bebeh!

shhhh....wordless ya!
layan je la... jgn ade yg cebik2 lak
tapi kalo kowang ade peluang.. syokkk wooo~

pst: ohya! lupe nak say TQ to Eszhan Studio.. 

Nov 6, 2012

Rindu nak update...uhuks

Salam.
Alhamdulillah.
masih gagah ke pejabat
walaupun
badan dah bertambah berat
Jalan pun dah makin perlahan
Kaki makin bengkak
lagi lama duduk
lagi lama berjalan
lagi lama berdiri
Lagi bengkak
hai..comey gak kalo kaki bengkak
tapi antara tahan dengan tak tahan je la tahan sakit
Solat masih macam biasa, solat org sihat
berupaya lagi Me rupanya...Haaa...
takpe kan slow...

Tadi Me gi check up
Baby dua2 kepala kat bawah
bestkan...
tadi dpt cucuk utk HB (HB low la pulak!)
Cucuk Tetanus 2nd time (syukur...sempat dptkan kali kedua...)
ade senyum Me di situ
biar pun Doc kata nak czer
Ya Allah..............
doa2 la itu hanya mimpi
Babies, pls be strong for mummy okey
Mummy loves both of you so much
takpe, mummy tak pat tido lena malam2..
janji Babies selesa tido dlm perot mummy...
(sesuai ke panggil Mummy???) hieieieieie....

Ramai aunty2 n uncle2 nak tgk baby twin mummy
InsyaAllah...... doa kalian, sentiasa mengiringi perjalanan ku
Amin...................

pst: mcm nak MC je rasanya... Ya Allah pohon perlindungan dan kekuatan dari mu...

Nov 2, 2012

Sayang - Shae

Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku

Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu

Sayang dengarlah permintaanku
Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu

pst: Sayangilah kat anak2 kalian...

Nov 1, 2012

1 November 2012 ??? Gulp!

Salam All
sihat Semua?
bz?
Kerja okey?
mood okey?
boss okey?
breakfast okey?
hope u All semua okey2 belaka...

Me sihat
Alhamdulillah...
Baby makin bertambah beratnya dah jadi 2.5 dan 2.2 kg
eh! yg sowang twin ni kemain semangatnya..
sian si adiknya... kecil skit hurm... mummy harap 2-2 dlm keadaan sihat walafiat...

Bulan November...
buat Me berdebar...
Coz, Me rasa Me akan bersalin awal
dlm 2 minggu lagi
coz now me dah 34 minggu...
kes Me ni bersalin awal katanya Doc...
apa apa pun tgk keadaan baby
kalo dia tak sabar nak kuar lihat dunia
mummy dia kene la hadapinya...
dengan tenang
InsyaAllah...
Moga Allah ringankan dan permudahkan proses Me bersalin nnt
Amin................


Oct 30, 2012

Esok ada Appointment Fotoshoot..Heeheee

Salam Semua Bloggers yg Me kasihi...
Sihat Belaka?
Me sihat, Alhamdulillah......
masih bekerja seperti biasa...
InsyaAllah....

My friend ada kasi voucher (Groupon)
Baik hati betul kawan Me sowang ni
kira cam hadiah utk preggy mom gitu...
Me doakan Kawan Me sowang ni cecepat la pregnant
Dia pun dah usaha mcm2.. moga ada la rezeki dia
Amin..........

Hurm... camner nak posing erkkk?
Me tgh search gak posing2 yg menarik n sesuai Me buat nnt,
hehehe.. ada antara2 gambar yg me jumpe kat google
sweet gak... heee~

 outch!!! baby tgh kicking la tuuu... xcited la tu...

 Mr HuB, jom le  pose gini..... hohoho!!

 this one sweet laaa... tapi dlm studio je pun...huhuu.. usah nak brangan...

 tak mungkin ku boleh wat aksi lompat sebegini..huhuhu...
 takkan nak kangkang2 gini.. kang ter........... hihihi

 I like this pose...

 also like this pose... auwww...

 Kalo tepi laut..mcm2 pose boleh buat kan...
cantik.............hurm...nyam..nyam..

kalo nak tau pose2 utk maternity leh tgk kat SINI kreatif dowang ni posing... Me ni tak kreatif sgt... kaku je... ahhaha... kene bwk props ni... hahahaha~

Oct 29, 2012

Alahai .. Apa Dah Jadi Pada Diriku Ini...

Salam.
Maaf kepada semua
Atas ketiadaan Me dan Ketiadaan entry2 baru
sehinggalah hari ini...

Maaf jua Me pohon dari kalian, atas kelewatan utk mengucapkan
Salam Aidil Adha

Mood pelbagai edisi
ada Malas
Ada sibuk
ada yg kering Idea
Ada tak berapa diizinkan utk online selalu di sini...
mcm2 hal Me ini...
pergerakkan Me pun agak terbatas
Harap kalian semua memahami

Terima kasih kepada yg masih sudi jengah blog Me
sgt2 terharu.. dan Me sgt2 hargai
jika berkesempatan Me akan jenguk n comment balas ya!
jgn serik tau singgah sini..walaupun tiada apa apa update dari Me
Oh! Me masih bekerja seperti biasa... InsyaAllah dalam 2-3 minggu ni
jika tiada apa2 yg berlaku..
Doakan Me n Baby sihat n bersalin dgn selamat...

itu saja me harapkan...
Me dah tak kisah dah...
Czer ke normal ke
Me redha, apa pun Allah tentukan utk Me...
Me terima...

pst: cuti Raya Haji, Me sgt puas, puas makan2... daging korban... mcm2 menu2 lain lagi
sronok, ada org layan kite n jaga makan minum kita kan..kan.. special... nikmat ini takkan dpt di mana mana... Mak, Terima kasih! lebiu.. oh! lebiu all jugak... sebab sentiasa ada bersama Me, ketika Me perlukan u All semua.. Terima kasih Allah!

Oct 23, 2012

Citer Isnin, Selasa dan Esok Rabu...

Salam.
Minggu mengunjungi Klinik Kesihatan
dan Hospital
bila dah dekat2 nak due
mmg selalu la mengunjungi Klinik dan hospital
skrg ni Me dah masuk 33 minggu hamil
Alhamdulillah...
masih diizinkan Allah utk kite bertemu secara online
Moga diberikan kesihatan yg baik2 buat kita semua
InsyaAllah...

Semalam (Isnin) Me kene check BSP, biasa la, kalo dah dpt kencing manis...
kene la pantau 2 minggu sekali... untuk bakal mummy n babies...

Hari ini (Selasa) Check up kat hospital...
tadi scan, babies dah jadi berat 2.1 n 2.2 kg, Alhamdulillah! membesar dgn sihat harapnya...
but still breech.. bila Doc ckp, tengok dlm 3 minggu lagik, if still breech kene la make a date for czer... rasa cam nak nangis (mmg nangis pun..tapi depan mr hubby..)
rasa cam tak sanggup nak dgr kata2 yg luah dari Doc

Me harap2 sgt Me dpt bersalin secara Normal
My Mum pun... dia dah survey hospital pakar utk anak dia ni nak bersalin nnt kat Kg Baru
kalo Me kene czer gak, baik Me bersalin kat Putrajaya je..
kalo Me boleh bersalin Normal, maybe kat Hospital Kg Baru
apa apa pun bergantung pada keadaan Me n babies
n Me takmau berhenti berdoa dan berharap..
buat kawan2 yg de pengalaman czer...or normal
ianya berbeza kan rasa sakit itu...
tapi sakit normal skejap je kan? senang nak jaga badan n baby nnt
kalo baby sowang, kalo twin?
kalo czer? susah nak uruskan badan sendiri , n nak jaga babies pun susah, maybe awal2
tak leh gerak byk.. nak dakap baby pun, kene tunggu dulu...bile kite confident nak bersama dgn anak kite tu...

betul ke kata Me ini?
boleh share dgn Me...apa2 saja kata2 n komen dari anda semua
Terima kasih Me ucapkan...

Oct 17, 2012

Wordless Wednesday Oh! I 've No Idea Laaa~

sumber: Google .. tQ!!!

Salam to All
maaf la...
lama tak update
gini la jadinya...
dont worry, Me masih berkerja seperti biasa
belum cuti bersalin...
sori tak dpt BW 
InsyaAllah akan BW kowang...
shhh~ WW lah!!

pst: sok Me gi Bengkel kat Klinik... so, cuti Lah jwpnye...bui2!!!

Oct 13, 2012

Mood Hari Minggu

Sumber: dlm Facebook

Salam Semua.
Bestnye...
Baring2
Santai2
Lepak2
Sementara ada peluang...
Gunakan lah kesempatan yang ada
Nanti dah ada anak2 kecil...
enjoy dengan anak anak plak la kan...
 
takde peluang dah...
nak Rileks2...
kan..kan...
betul tak kenkawan?

Oct 12, 2012

Lama tak Tgk Wayang~Stolen


Plot

A former thief, Will Montgomery (Nicolas Cage), is released from prison for a bank robbery of $10 million. He decides to visit his estranged daughter, Alison, whom he hasn't seen in eight years. But then an old partner (Josh Lucas), who many believed to have died, kidnaps Alison and locks her in the trunk of his medallion taxi cab, and demands ransom: the $10 million he believes Will still has. Since he doesn't, Will has to rob another bank as the detective that put him away (Danny Huston) tracks him down again.

Cast

 
 
Pst: Besttt... dari 5 bintang, Me kasi 4.5 bintang... heee...tak rugi tgk...sape minat Nicolas Cage... Cite ni baru kuar semalam... tgh panas2 lagik...hehehe...

Oct 11, 2012

Semalam Check up 31 weeks BESTTT!!!

HAHAHA..
Siapa cakap gi check up Best?
angkat tangan (Me angkat tangan ~ tapi untuk ari ni la...)

Siapa cakap gi check up tak best?
angkat tangan?! ( tak best sebab kalo tgk rekod buruk selalu..)
hehehee...

Best coz dpt cucuk utk check HB (hah cucuk best? euwww...)
Best coz result HB NAIK!!! Yeay~ Alhamdulillah... terus 12.0!! (Nurse suruh menten sampai 37 minggu.. its OK)
Best coz baby sowang kepala dia kat bawah sowang kepala kat atas
(Nurse yg check tu ~ Pn Sarimah baikkk sgt~ semua pertanyaan Me dia jawap...byk tanye lak Me.. hehehe)
Best coz Berat tak naik banyak~ Normal
Best coz urine pun Normal
Best dpt register utk Bengkel Kemahiran Keibubapaan pada 18 Oktober 2012
Best best belaka...hihihi!!
Cucuk kali kedua Tetanus end of this month (Best saja lah....huhuhu...)

pst: Nak ucap TERIMA KASIH Kat SEMUA BLOGGERS YG SELALU DTG KOMEN N BERI KATA KATA NASIHAT (Pakar Pemakanan terutamanya) terutamanya yg dah ada pengalaman jadi Ibu...yg bujang2 pun tak lupa juga.. geng TTC's ..teruskan usaha keras dgn consistant.. kowang mmg BESTTT!!! InsyaAllah kasih sayang kita kan kekal akhir hayat, walaupun hanya di Alam Maya...itu perlunya kawan....

Kak Zakie
Kak Ieda
Kak Ida My All
Kak Eye Nee (dah lame tak nampak online)
SSulieana
Bazilah Ramly
Bert Atiah
Nuyui
Ieyla
Lina Rahim
Kak Sal
FiezaSani
Kak Nurul Nazayiena
eh! tak lupe new followers... tq very much! best ada kawan baru, jadi best lak blogging... dya Bunga n Mayang Abdul
Sis Farieda
Ina Cheqna
Mamasyaza
MeZurae
Adyna
Rima aka MLD
Deqla Manjew
Cik Puan Azizah
Kak Nina aka Cinta Misteri
Kak Ainnoraini
Syazana
Ros mama Auni & Humaira
RoZ (my BFF)
Nanak (mana kamu? lame tak comment ku?hope kamu sihat)
Eita
Erienz
eB
Aida Midi
Ena (apsal lame tak komen blog Me bz la tuuu...) 
Eka
Zana Adieyza 
MamaYaya
Mrs. Lurve
Kak Azura
Kak Munna
Kak MP
Mama Gee aka Kak Gee 
Mrs Eady
Nens Collection
Mama Saly
Cikgu Ma
Pokok Manggis Depan Umah
Kesuma Angsana
Cik Rose Cute
Fifi tiez ~ Tahniah dah selamat Bersalin!
taklupa kawan2 di sekeliling yg mengenali Me...
erhm..sape lagi.. sape?sape? leh sebut lagi nnt...


fuhh!!! ramai lagi.. tak ingat ... thx All..hanya Allah swt jua membalasnya...

 thx google~ u are the BESTT TOO~

Oct 10, 2012

Hari ini Rabu kan? Wordless Wednesday la kan...



sumber di Facebook kawan / Islamic Parenting Network

pst: Me share dengan bakal2 ibu dan ibu2 di sini ya! peringati diri sendiri dan ibu2 yg lain jua... 
jap lagi Me gi Check up 31 minggu, agak2 kene cucuk lengan tak? tadah je laaa...........

Oct 9, 2012

Lagi Gambar n Cerita di Sri Pentas~

 haaa... seperti dijanjikan... Bergambar kenangan bersama pembaca berita sukan Nik Maihan (beliau bahasa kan diri ~ Kak Mai) She's preety, cute, n friendly... tarak sombong punyeee... 

Bab menyelit harusss... di perkarangan Sri Pentas, baru sampai time ni... fuhhh!!! teruja sgtt 
si Ibu mengandung... tak sedar kalo dah dpt kamera... redah je.... Haji Shauki Kahar yg sambut kite org, cewahhh~ percaya la plsss... 

pst: hari ini buat BSP (Blood Sugar Profile) kali kedua... kuar masuk opis - klinik - opis - klinik - opis
nntlah upload gambar lagi..hehehe...kamera tumpang kawan kan...

Oct 8, 2012

Lawatan ke TV3, Damasara Utama


Salam n apa khabar semua
kakak2 adik2 bloggers yg dikasihi semua

harap semuanya sihat2 n baik2 belaka..
jumaat-Ahad lepas,
Me telah menyertakan diri sebagai urusetia kursus Biasiswa Sukan KPT
together2 dgn Mr HuB...
di Carlton Holiday Hotel, Shah Alam
Alaaa...urusetia tak la susah mane
duduk, tgk student, makan je bile tibe timenye
hehehe...
Then Me turut serta dengan student lawatan sambil belajar ke Sri Pentas, TV3,
wow..bygkan Me 1st time ke sana, kebetulan ade uji bakat VOKAL, mcm2 ragam2 org..hehehe...

kalau kakak2 n adik2 perasan
kursus tersebut masuk berita tv3, dlm segmen sukan
ade la juga selit skit2, hehehe...
Ada satu gambar ni je dpt cilok kat FB Mr HuB...
dapat la bergambar dengan beberapa org pembaca berita
aduih... tak tau, bile dpt upload...ada lagi...nnt2 lah upload...
hehehehe...

pst: Pembaca berita masa depan ( yg dlm perut tu...hehehe)

Oct 4, 2012

Cara Mudah Bersalin

Salam Kawan-kawan.
Semua Sihat kah?
Harap Semuanya dlm keadaan sihat walafiat hendaknya...

Maaf la, Me tak tau nak post ape kat blog ni
tetibe terfikir mengenai cara nak bersalin
juz rujukan diri sendiri n kawan2 yg lain, yg 1st time bersalin sama seperti Me
buat yg dah ada experience, may be leh share kan dgn Me n rakan2 blog yg lain kan...
kongsi tips ke, doa ke? apa apa sahaja, kata kata semangat ke,
maklumlah 1st time nak bersalin, mesti nervous kan, n mcm2 perasaan...

Me ada la search kat google jumpe la blog Pak Bidan aka Dr Hamid Arshat at least kita dapat gambaran n imagine bersalin nnt...

Antaranya...

Tips untuk mudahkan bersalin


1.  Tanya emak kita atau saudara mara dan kawan yang pernah bersalin .
2.  Ketenangan fikiran dan kemantapan mental dan emosi sangat penting.
3.  Kuatkan iman dan sentiasa bertawakkal kepada Allah SWT setelah kita berusaha.
4.  Sokongan moral dan emosi dari suami dan ibu sangat penting.
5.  Banyak baca quran dqn bibir sentiasa berzikir menyebut dan memuji Allah.
6.  Bualan terakhir kandungan - buat exercise, jalan selama 30 minit lepas makan malam, sambil buat   breathing exercise. Pelajari teknik breathing exercise. penting untuk tahan sakit dan meneran bila kepala bayi keluar.
7.  Makan banyak buah2 dan sayur2, buah papaya, jambu, timbikai , apple, oren, nenas pun bolih.
8.  Hubungan sex pun bolih diteruskan kerana ia membantu buka pintu rahim.
9.  Air selusuh - dari bacaan quran, surah yaasin, ayat kursi dll
10.Air suam yang direndam 'akar fatimah' ini biasa dibeli diMekah atau Medinah, juga mula diminum dibulan terakhir.
11.Waspada produk2 yang dikatakan mudahkan bersalin, kerana mereka yang makan sering dilanda tumpah darah yang banyak ketika bersalin.
 12. Amalkan doa ini sumber PuteriJasmin

pst: Ada apa apa kawan-kawan nak tambah tak? (Kakak2 blog yg otai - Kak Ieda, Kak Zakie, Kak Cik, Kak Sal, Kak Cho, Kak Maiyah, Kak Eye Nee, Kak Ida My All, isk2!!! ramai la kakak saya kat sini, hehehe... tak tersebut Me...Ibu2,Mama2, mummy2 yg lain.. leh la kasi tips2 time kowang bersalin dulu kan.... tQ n love u All...

Oct 3, 2012

WW~ 3 Oktober Imbas Kenangan 3 tahun yg lalu...

Sori la gambar Blurrr... hehehe...

Salam tuk semua~
Imbas kembali 3 tahun yg lalu...
dari Majlis Nikah hingga la ke Majlis Resepi
tapi yg paling menarik
outdoor photoshoot ini...
baju serba pink~
hasil design mak Me...
maklumlah Mak Me dulu mak andam
so, dia nye taste, mmg Me like lah!
takde bantah pun.. ikut je...
sebab disponsor, takleh komplain banyak, hahaha...
 
Majlis Resepsi yg di adakan di Putrajaya
kira 3 kali majlis juga la kami buat...
atas permintaan mak 
Me ikut kan je la...
maklumlah, Me anak perempuan sowang...
hahaha~ semua mak sponsor.. hohoho!
over xcited time ni...

Seronok rasa nak pakai baju pengantin lagi
cantik2
berseri2
masa ni kurus kan...
skrg dah berisi...
hati manyak senang
bahagia
bersama Mr HuB
dan bakal di serikan dengan kehadiran anak - anak
InsyaAllah...

Terima kasih kepada kenkawan yg 
wish kan hari ulangtahun kat Me...
doakan kami...
Bahagia ke Jannah...
Amin Yarabbal Alamin....

Oct 1, 2012

1 Oktober 2012 ~ Bersyukur kita semua...

Sumber : Facebook 

Salam Semua.
Sihat harap hendaknya.
Syukur. Kita masih dpt bersama-sama
menghirup udara di bumi ini
masih bernafas dan meneruskan perjalanan hidup ini.
Bersyukur..bertemu di bulan baru Oktober
harap dan doakan keberkatan dan rahmat dari Allah swt
Bersama sama kakak, abang, kawan, adik blogger yg baik2 di sini..
Terima kasih atas keprihatinan dan perhatian kalian semua...
saya amat terharu atas kebaikan yg kalian berikan...
nasihat, semangat, sokongan daripada kalian,
amat Me hargai..
tak dpt Me balasnya...
hanya Allah swt jua mampu membalasnya...

Specialnya bulan Oktober ini.
Adalah hari Ulangtahun perkahwinan Me yg ke 3
Alhamdulillah... 3 tahun.. lama tak lama
baru tak baru
tapi rasa cam baru jadi pengantin semalam, 
hahaha..
doakan kami bahagia n kekal ke akhir hayat

dan lagi 2 bulan ++ Me bakal jadi Mama
InsyaAllah..............
moga Me n Mr HuB tabah melalui hidup bersama membesarkan anak2 kembar
Amin....................................

pst: tetiba mood cam touching plak...


 

Sep 26, 2012

Check Up 29 Minggu dan Suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Adehhhdehhh

Salam All.
Pekabar Semua??
Hopefully Kalian semua baik2 aja.
Me sihat. Hope kowang bertambah2 la sihat...Amin....
Nurse jew selalu ckp Me tak sihat hehehe...
Tadi Check up HB still Low naik la skit sebelum ni 9.9 ni 10.6, hahaha...
semalam makan kerang bakar, sepinggan tu Me je makan (ala kerang comel boleh la abiskan..)
Pastu Me try makan HPA HB Kapsul, tu yg naik skit kot, Alhamdulillah........
Next BSP is 9.10.12 (takde dah buat MGTT) huhuhuh... BSP ni pun haru jugak kan... huhuhu...

Next Check up is 10.10.12

Tadi kene cucuk ATT, bile kite hamil 25-28 minggu harus la dicucuk kat lengan untuk apa?

Menurut Sumber Dr Zubaidi Vaksin Tetanus Toxoid diberikan untuk melindungi ibu hamil dan anak yang bakal dilahirkan.  Antibodi yang dibentuk di dalam badan akan dihantarkan ke bayi untuk melindungi sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan.  Ia juga menghalang kelahiran pramatang.

Jika ini kehamilan pertama, sekurang-kurang dua kali suntikan diberikan.  Suntikan pertama diberikan pada awal kehamilan dan dos yang kedua diberikan pasa selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama. (So , Me akan kene lagi skali la... aduh duh duh dudududu......)

pst: Faktor usia juga la penyebabnya dpt kencing manis.... yea ke? Ye kan je laaa... hehehe...eh! keturunan pun yea gak kan...kan....



Wordless Wednesday: Sape Sebelah eMMe tuuu

Salam.
Kenal tak?
Kalo yg minat sukan mesti tau sapa kan...
heeeeee... sape lagi kalo bukan
Pandelela Renong, yg menang Gangsa, acara 10m platform masa Olimpik 2012 baru2 ni...
heeeeeeeeeee~
okey, ni autopublish tau!

Sep 25, 2012

Menu Untuk Pesakit GDM (Kencing Manis Ketika Hamil)

SUMBER DARI: Kak Engku Bidan Bersalin

Sarapan Pagi (6.30-9.00 Pagi)

Susu segar (Boleh minum susu anmum, dua sudu besar untuk satu mug)
Quaker oat (4 sudu besar)
Bihun goreng ( Dua senduk rata- Tambahkan sawi celur)
Roti gandum penuh (Bersama mentega)
Nestum (Bukan 3 in 1)
Sekeping capati dengan kuah dal

Minum Pagi (10.00-11.00 Pagi)

Biskut lemak (4 keping)
Kuih pedas atau kurang manis (2 ketul)
Air suam (Boleh minum the atau kopi tetapi tidak digalakkan)

Makan Tengah Hari / Makan Malam

Nasi putih (2 senduk)
Sayur berdaun hijau (1 senduk)
Ikan (seekor setengah)
Ayam (Seketul)
Daging (2 ketul Saiz kotak mancis)
Tauhu sumbat
Tempe
Air suam
Air soya
Buah-buahan (Epal hijau, betik, limau)

Banyakkan makan bayam, sawi, kailan, broccoli yang dicelur atau dikukus)
Sebaiknya ikan diambil setiap hari
Daging (sebulan sekali)
Telur (Dua biji seminggu)
Ayam (Dua minggu sekali)
Seafood (seminggu sekali)
Air soya (Jangan beli yang dalam kotak, lebih baik buat sendiri)

Makanan Yang Patut Dielakkan

Gula
Gula melaka
Coklat
Jem
Madu
Sirap
Aiskrim
Biskut-biskut yang manis
Susu pekat
Minuman ringan
Gula-gula jeli

Makanan Yang Patut Dikurangkan

Nasi
Roti
Ubi kentang
Ubi keledek
Ubi kayu
Jus
Kelapa
Daging kambing
Buah-buahan jeruk
Bahan-bahan tenusu

Makanan Yang Boleh Dimakan Dengan Bebas

Serbuk lada
Rempah-rempah
Serbuk kari
Cecair – air,the, kopi,jus tomato dan limau, sup cair
Sayur-sayuran – kacang panjang, kobis, bawang, timun, lobak merah, kangkong, sawi,cendawan, bayam,tomato,bunga kobis, kacang bendi,terung, ketola.

pst: Time hamil la dpt kencing manis... risau kan? HB low lagik...lagik risau kan.. Esok ade appointment 2 weeks check up kat Klinik Kesihatan, still monthly check up kat Hospital... haiii...tak tahu la perasaan Me mcm2 skrg ni...

Sep 24, 2012

Posisi Tidur Semasa Hamil

Salam Semua.
Isnin sudah.
pastinya semangat bekerja hari ini..
hujan lebat kan malam tadi
confirm semua tidur nyenyak...

Tapi Me tidak la nyenyak sgt...
rasa tak cukup tidur pun yea...
tak selesa, perut pun makin besor...
ngiring kiri, jap kang kanan, jap kang terlentang..mcm2 posisi...
boleh laaa.. dari 6 jam tido tu rasa cam 3 jam je.. tambahan pula badan tak penat sgt..

Alhamdulillah..tetap dpt bangun pagi awal.... walaupun
rasa cam kurang tidur skrg ni...
Cite pasal org hamil lagi
pls...jgn muak utk singgah n komen kat blog Me ya!

Up citer pasal : Posisi tidur Semasa Hamil boleh baca kat sini Bayi-ibu dotcom



malam ni leh tido lena........pas tgk youtube di atas, hehehehe...

skrg ni Me dah nak masuk Trimester kedua 4 - 7 bulan (tapi Me now 7 bulan 2 minggu)

Ibu hamil biasanya mulai cemas ketika memasuki trimester kedua. Sebenarnya ibu tidak perlu berasa risau. Ini disebabkan bayi bergerak bebas dalam air ketuban di dalam rahim anda. Posisi tidur anda tidak akan menjejaskan bayi anda.

Trimester ketiga (8-10 bulan)
Ibu hamil yang mempunyai perut yang semakin membesar akan menjejaskan keselesaan anda semasa tidur. Posisi tidur semasa hamil dan keselamatan janin mempunyai hubungan yang penting

(1) Tidur dengan posisi Mengiring
 Posisi tidur semasa hamil terbaik terutamanya kepada ibu hamil yg mempunyai terlalu banyak air ketuban @ hamil kembar, Ibu hamil digalakkan mengiring ke sebelah kiri mereka (vena cava inferior) membolehkan aliran darah yang optimum dari tubuh bahagian bawah tubuh anda kembali ke jantung. Oleh itu, aliran darah dan nutrisi boleh disalurkan maksimum kepada bayi anda melalui plasenta.  Ini juga membantu buah pinggang anda membuang sisa prduk dan cecir dari tubuh badan ibu dan mengurusangkan pembengkakan pada pergelangan kaki dan tangan. Mengiring kana juga baik. Boleh jika tidur dlm keadaan lebih selesa.


(2) Elakkan tidur dengan posisi terlentang
Tidak digalakkan kerana anda akan menekan usus dan vena besar yang boleh mengganggu aliran darah kembali kepada jantung.  boleh mempengaruhi tekanan darah sesetengah ibu hamil, turunnya teknan darah boleh buat anda pening, sakit kepada dan sesak nafas boleh tingkatkan tekanan darah.
Tingkatnya risiko sakit pinggang, buasir, gangguan pencernaan dan bengkak pergelangan kaki dan tangan. Jgn risau okey, malah beralih la ke posisi mengiring.

(3) Tambahkan sokongan semsa tidur
Letak la badan dibawah perot dan kaki anda. gunakan bantal yg lebih kecil untuk menyokong belakang anda, boleh letak di bawah lutut juga kerana ia bantu legakan teknanan belakang anda. Gunakan bantal lebih di bahagian kepala anda.

(4) Separuh kedudukan
Seolah olah tidur duduk. Tetapi dalam keadaan bersandar di sofa atau katil. Letak la bantal di bahagian belakang anda.

(5) Gunakan bantal kehamilan
Bantal Istimewa katanya... khas buat ibu hamil dpt membantu tidor dengan selesa. boleh la beli, bantu postur tidur yg lebih selesa.

Sumber: bayi-ibu.com

Sep 21, 2012

Bengkak Kaki dan Tangan ketika Hamil

Mengapa buku lali dan jari kaki saya bengkak?

Apa yang anda alami ini dipanggil oedema, iaitu keadaan di mana badan anda menyimpan terlalu banyak cecair. Ia berlaku akibat terdapatnya darah berlebihan dalam badan anda kerana anda hamil.

Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipanggil vena kava bawah ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.

Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan. Kadang kala, wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air daripada biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang dan malam, dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dapat lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal dan serta-merta kembali kepada keadaan asalnya. Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak dan cincin yang anda pakai akan terasa ketat.

Malangnya, oedema semasa hamil adalah perkara biasa, terutamanya dalam trimester ketiga. Di antara 50 dan 80 peratus wanita hamil yang sihat akan mengalaminya. Cuaca panas seperti di negara kita juga memburukkan lagi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, jumpalah doktor anda. Ini mungkin salah satu tanda pra-eklampsia, iaitu satu keadaan yang serius bagi anda dan bayi.

Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengurangkan bengkak?

Ubat-ubatan jenis diuretik tidak sesuai digunakan semasa hamil. Ubat-ubatan jenis ini membuatkan buah pinggang mengeluarkan air dan sodium supaya anda kerap membuang air dan menghapuskan cecair yang berlebihan dengan cara itu. Anda boleh mencuba cara-cara lain untuk mengawal kebengkakan:

  • Naikkan kaki bila-bila anda boleh, untuk membantu melancarkan peredaran darah. Jika di tempat kerja, letakkan bangku kecil atau kotak di bawah meja anda. Di rumah pula, cubalah baring mengiring ke kiri, kerana ini boleh mengurangkan tekanan pada vena kava bawah.

  • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama tanpa berehat. Dan jangan cuba menyilang kaki semasa duduk.

  • Pakailah seluar stoking sokongan (support tights) sebelum anda bangun dari katil pada waktu pagi supaya darah tidak berpeluang berkumpul di sekeliling buku lali. Jika ini tidak berjaya, tanyalah ahli farmasi atau doktor mengenai stoking tekanan (compression stockings).

  • Minum banyak air. Yang peliknya, mengekalkan hidrasi dapat membantu badan anda mengurangkan penyimpanan air berlebihan.

  • Bersenam selalu, terutamanya berjalan, berenang, atau dengan menggunakan basikal senaman.

  • Jika anda membuat perjalanan jauh, berhentilah dengan kerap untuk meregangkan kaki.

  • Makan makanan berkhasiat, dan elakkan makanan yang tinggi kandungan sodium dan garam seperti kacang masin, jeruk sayuran, telur masin dan ikan kering.

  • Jika kulit anda tidak terlalu tegang dan sakit, anda boleh minta seseorang untuk mengurut buku lali dan tapak kaki anda, hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki.
Ingatlah, walaupun buku lali anda yang bengkak ini mungkin tidak menyelesakan, keadaan ini adalah sementara sahaja. Ia akan hilang sejurus anda melahirkan
 
Terima kasih! Sumber

Sep 20, 2012

Bloglist Kesuma Angsana

Puan Penganjur Segmen : Kesuma Angsana

Soalan yg harus u alls jawap:Kenapa uols follow KA ya!
Jawapan: sebab KA seorang yg peramah, mudah mesra, dan rajin singgah ke blog saya utk tinggalkan jejak/komen, suka dpt kawan seperti KA...moga kite kekal berhubungan sampai bila bila pun... InsyaAllah...
Jangan lupa satu perkara
Linkkan N3 uols itu ke blog ini juga
Serta tinggalkan link & komen anda
Di kotak komen N3 KA
Tarikh tutupnyer  2012, 26 september
Jam 12.00 Tengahari aje

Sep 19, 2012

Hari ini Ujian BSP pulak.................

Salam All my dearest bloggers
thx to All yg beri kata2 nasihat
kata kata semangat
kata kata sokongan dan moral
Me amat2 hargai
moga kalian dirahmati dan diberkati
Terima kasih skali lagi
atas kasih sayang yg Allah swt berikan...

Alhamdulillah punya rakan alam maya yg amat memahami
dan mengerti hati dan perasaan Me ini...

Thanks a lot to All, tak tau nak ucap apa dah...

pagi tadi: (cucuk kat jari jeww...hehehe.. ade gak rase pedih skit...huhuh!)
8.00 pagi - cucuk amik darah (result: 4.1mm/ol)
breakfast sampai jam 9.00 pagi
puasa jam 9.00-11.00 pagi

11.00 pagi - cucuk amik darah (result: 4.2mm/ol)
lunch sebelum jam 1.00 petang
puasa 1.00 - 3.00 petang

3.00 petang - cucuk amik darah(result: 4.7mm/ol)
minum petang sebelum jam 4.00 ptg
puasa 7.00 -9.00 petang

9.00 malam - cucuk amik darah
sekian...

sok Me sambung citer.. nak gerak ke Klinik balik...
doakan Me result ari ni cemerlang...
Me pas ni kene kawal, tak leh ikut kan nafsu makan manissss jee
kan....hehehehe~

Sep 18, 2012

Check Kali Kedua MGTT hari ini Keputusannya............ :_(

Salam Semua, harap semua Sihat
Saya sihat n baby sihat n aktif Alhamdulillah
Entry ini ada kaitan dengan entry INI
Hari ini saya check kali Kedua MGTT
keputusannya MENDUKACITA
Kantoi ada kencing manis
bile dengar keputusan yg dikhabar kan dari Doctor
saya terus BLURRR...!!!
apa yg Doc ckp semua antara dengar tak dengar, cam terawang2
tu la saya ni... cepat emosi tau... rasa cam nak nangis pun ada...

Terus Doc suh saya jumpe Kaunseling diabetes...grrr...
dah la tunggu dari jam 7.30 pagi sampai 1.00 ptg lupa nak minta time slip lak tuh!
mmg semua serba tak kena hari ini
dah la last week check hb low
ni gula naik pulak
adeh..lemah otot badan semua

esok saya akan check BSP (Blood Sugar Profile)
bleh baca blog Dia ni
check pagi sampai malam, kene cucuk kat jari 4 kali..huhuhu...

tu la akibatnya kalo tak jaga makan tika hamil
serik n sesal kemudian takde gunanya
patot la rasa nak makan/minum manissssss je...
so moral of story: kurangkan manis dlm makanan @ minuman, lebihkan manis dlm senyuman
hari ini terima la senyuman pahit2 kelat dari Me, hehehehe...

pst:
Esok: BSP test
Lusa: 20.9 Check up biasa kat hospital, kalo result BSP saya Ok....tu yg Doc kat Hospital tu nak tgk...
hope + doa Me dpt back to normal.......n gula terkawal.......risau ni...Ya Allah Ya Tuhan ku...permudahkanlah sepanjang jalan kehamilanku....Amin..............

Sep 13, 2012

Entry di Petang Hari...~

Sumber: cilok dlm FB

Salam.
Semua kawan-kawan di sini sihat ke?
Harap sihat sejahtera hendaknya

Terima kasih atas komen2 yg kawan2 berikan
kata-kata semangat dan doa buat Me
Terima kasih tidak terhingga
Tak terbalas Me
Allah jua dpt membalas jasa baik kalian...

Moga kalian sentiasa dirahmati dan diberkati..
Amin...

Hari ni Kursus
1 hari lagi
nak cukup 10 hari setahun
Last minggu depan
lagi sehari

pas tu boleh concentrate kat persiapan bersalin
InsyaAllah...
moga semuanya dipelihara dan dilindungi Allah swt 
kita semua...

Sep 12, 2012

Cerita Check Up ku Hari Ini 27w5d

Salam All.
Semua sihat ke?
hopefully kawan-kawan, kakak-kakak, adik-adik, abg-abg sihat sihat belaka
maklumlah..cuaca tak menentu jap hujan, jap panas terik,
mcm Me yg special case ni, mmg rasa panas je, berpeluh je, ada air cond pun tak rasa sejuk pun,
kalau kipas depan muka Me pun, tak rasa papa... hormon org kan berbeza... berlainan... tgk pada kes la kan... alasan sebab pregnant, mmg boleh terima kan..kan.. hehehe...

Hari ini takde maknanya nak wat wordless
nak membebel, sebab tadi Nurse tu membebel mcm mcm kat Me
seperti biasa appoinment ari ni check urine/hb
pas tu tunggu no panggil utk jumpe Nurse, ari ni lain mcm skit tadi cucuk kat lengan tak cucuk kat jari la... euwww.. Me tak suka, tapi...tadah je la...(sebabnya result dpt lebih tepat...ye ke? ye la tuuu..layan je)

Yang special lagi satu, biasa kite jumpe Nurse kat bilik No 11, 12, or 16, tapi ni no jauh skit No 28
aiii... sama je rupanya.. Me je pikir lain... special case la katakan, hahahah...

Tadi Nurse cakap/nasihat:
-Me nye result Hb low lagi 9.9 sebelum ni 10.7 (grrrr...). Anemia kiranya kan... coz twin pregnancy
-Rehat yg cukup
- Persiapan untuk bersalin (dah boleh get ready from now), kes biasa: sekiranya bersalin awal
-Tanda-tanda bersalin seperti: -Pecah air ketuban, ada tanda darah, sakit nak bersalin yg berpanjangan
-check carta pergerakan bayi dari 9.00 pagi - 9 malam (mulai esok) sehingga 10 kali pergerakkan. Kalau takde rasa 10 kali pergerakan hingga 8.00 malam dlm masa 12 jam, sila ke hospital DENGAN SEGERA.

pst: Next week minum air gula lagik yeayyy~ appointment Hospital lak tu.. pas ni 2 weeks check up, yeayyy~