Followers

Sep 24, 2012

Posisi Tidur Semasa Hamil

Salam Semua.
Isnin sudah.
pastinya semangat bekerja hari ini..
hujan lebat kan malam tadi
confirm semua tidur nyenyak...

Tapi Me tidak la nyenyak sgt...
rasa tak cukup tidur pun yea...
tak selesa, perut pun makin besor...
ngiring kiri, jap kang kanan, jap kang terlentang..mcm2 posisi...
boleh laaa.. dari 6 jam tido tu rasa cam 3 jam je.. tambahan pula badan tak penat sgt..

Alhamdulillah..tetap dpt bangun pagi awal.... walaupun
rasa cam kurang tidur skrg ni...
Cite pasal org hamil lagi
pls...jgn muak utk singgah n komen kat blog Me ya!

Up citer pasal : Posisi tidur Semasa Hamil boleh baca kat sini Bayi-ibu dotcom



malam ni leh tido lena........pas tgk youtube di atas, hehehehe...

skrg ni Me dah nak masuk Trimester kedua 4 - 7 bulan (tapi Me now 7 bulan 2 minggu)

Ibu hamil biasanya mulai cemas ketika memasuki trimester kedua. Sebenarnya ibu tidak perlu berasa risau. Ini disebabkan bayi bergerak bebas dalam air ketuban di dalam rahim anda. Posisi tidur anda tidak akan menjejaskan bayi anda.

Trimester ketiga (8-10 bulan)
Ibu hamil yang mempunyai perut yang semakin membesar akan menjejaskan keselesaan anda semasa tidur. Posisi tidur semasa hamil dan keselamatan janin mempunyai hubungan yang penting

(1) Tidur dengan posisi Mengiring
 Posisi tidur semasa hamil terbaik terutamanya kepada ibu hamil yg mempunyai terlalu banyak air ketuban @ hamil kembar, Ibu hamil digalakkan mengiring ke sebelah kiri mereka (vena cava inferior) membolehkan aliran darah yang optimum dari tubuh bahagian bawah tubuh anda kembali ke jantung. Oleh itu, aliran darah dan nutrisi boleh disalurkan maksimum kepada bayi anda melalui plasenta.  Ini juga membantu buah pinggang anda membuang sisa prduk dan cecir dari tubuh badan ibu dan mengurusangkan pembengkakan pada pergelangan kaki dan tangan. Mengiring kana juga baik. Boleh jika tidur dlm keadaan lebih selesa.


(2) Elakkan tidur dengan posisi terlentang
Tidak digalakkan kerana anda akan menekan usus dan vena besar yang boleh mengganggu aliran darah kembali kepada jantung.  boleh mempengaruhi tekanan darah sesetengah ibu hamil, turunnya teknan darah boleh buat anda pening, sakit kepada dan sesak nafas boleh tingkatkan tekanan darah.
Tingkatnya risiko sakit pinggang, buasir, gangguan pencernaan dan bengkak pergelangan kaki dan tangan. Jgn risau okey, malah beralih la ke posisi mengiring.

(3) Tambahkan sokongan semsa tidur
Letak la badan dibawah perot dan kaki anda. gunakan bantal yg lebih kecil untuk menyokong belakang anda, boleh letak di bawah lutut juga kerana ia bantu legakan teknanan belakang anda. Gunakan bantal lebih di bahagian kepala anda.

(4) Separuh kedudukan
Seolah olah tidur duduk. Tetapi dalam keadaan bersandar di sofa atau katil. Letak la bantal di bahagian belakang anda.

(5) Gunakan bantal kehamilan
Bantal Istimewa katanya... khas buat ibu hamil dpt membantu tidor dengan selesa. boleh la beli, bantu postur tidur yg lebih selesa.

Sumber: bayi-ibu.com

28 princes N princess Yg Sweet:

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi.. sni tak ujn kak mlm td.. bgus ni buat ibu2 ngndung..leh rjuk.

Kakzakie said...

Bantal dan tilam istimewa gambar last tu kakak macam nak beli kalau ada kat tempat kita ni. Belum pernah jumpalah Me... tak mengandung pun boleh juga selesanya...

♥ ROS ♥ said...

Ros byk mengiring kekiri... Sbb kanan port dia... Hahhaha... Tp kkdg ade jgak baring melentang.. Duk rasa mcm nak meniarap ja... :p

SYANI said...

Bagus info ni.. Tapi ibu mengandung kena standby banyak bantal kan.. baru la selesa diapit bantal2.

Gadis Kampung said...

tahniah pregnat ye...salam perkenalan dari GK...semoga semuanya selamat ye..

BERT said...

saya tido mengiring ke kanan baru selesa.. kalau ke kiri abih kene tendang2 hehe.. baby tak selesa kot.. bagus info ni.. ada gak idea nak tdo cemana sbb kadang2 mmg tak selesa bila nak tdo hehe

Bazilah (^0^) said...

bazi mmg xleh tido telentang dah kak sbb rs berat sgt hehehe. selalu tido mengiring jer, mengiring ke kiri..tp alhamdulillah tido masih lena kui3..hope mlm nih akk tido lena yer..pssss : baby2 akk tu tgh bergurau senda dlm tummy tuh hihi

mama aryan said...

akak mcm2 gaya pun ada,tp tetap tido lena..hehe,cuma dah dekat due tu je,kurg lena,sbb asyik nak ke toilet je buang air.
semoga emme & baby terus sihat ye

:: Mrs.Eady :: said...

dah lama tak rase mcm ni..hehehe...

inazamri said...

akak dulu pun mcm tu gak.ni dah 9 thn tak rasa.

~azillakhalison~ said...

ntah bile dapat merasa cmni hehe

eT said...

me dulu tido mesti nk ngiring..leh letak perut atas bantal..lebih rilex..hehe

azizah :) said...

wah bagusnya info ni kak.. nanti jijah rujuk sini yer..tenkiu kak!

ieda said...

TQ sharing dikk ..
kalau akk suke mengiring tidur dlm preggy dulu sbb bb besar , x leh melentang ekke ;)
seeh !

Nanak said...

hi kak Me,
sini pn hujan..lps tu angin kuat pula tu..
since perut besar ni,mmg tido mengiring ke kiri je..kalau tak,cnfim rasa sesak nafas...mlm td tido 12.30midnite gara2 siang tu tetido ikut Fredo..hehe..tp kerap bgun utk shi2..nsb baik toilet sebelah katil je..huhu..

gender tak pasti lg..esok kot baru cnfirm..mmg nak sgt girl tp klu boys juga..takpe..jnji sihat..bju Fredo blh recycle..hehe..

p/s
babies jg sgt aktif..kdg2 ngilu..pastu perut pula kejap2 rasa ketat..ahaha...mmg tak berani buat keja berat..hrp2 kita bersalin cukup bulan kn..

take care :)

Nens Collection said...

sy dulu suke ngiring belah kiri..mmg perut besar..kdg2 mengah plak..toilet mmg sahabat karib time ujung2 bulan..huhu

Kesuma Angsana said...

bagus ni utk bakal ibu, KA dah pencen hehehe

fara said...

slalu lenguh klo tido mengiring lame2.
huhu

wahida said...

aku dulu tido buat gaya mcm mana pun, tetap tak leh lena..huhu...sbb perut besar sgt masa tu...

lienda said...

ah ah memag tak selesa tidoq melentang,dah trimister 2 nie...saya kejap kejap mengiring ke kanan,kejap ke kiri....ada gak sesekali tu melentang,tapi betullah tak selesa cam tak leh bernafas lak.....

Dilla Ady said...

dulu mase ai peknen, takde tenet lagi...so takde nk tau ilmu2 peknen ni...bedal jek..ai tido pun lebih selesa ngiring..kalu terlentang rase perut penuh sgt2...

Ros said...

Assalamualaikum eMMe,

Baik sangat info ni buat ibu2 yang mengandung...teringat pulak masa kak Ros dulu2 nih he.he...

adyna said...

memang emme.. nak tido bile perut dah besar memang tak selesa..mengiring je saya suka :)

LYAfrina said...

semasa lya mgndung dulu lya koma lama.. bila sdr2 koma perut dh bsr.. mula2 balik rmh lps kluar wad tu.. tuhan je tahu btapa sakitnyer tulang belakang... dgn kakinyer lumpuh..xtau mcmana nk bgerak.. lya tdo terlentang & mgiring je.. msa tu, membuak-buak teringin nk tdo meniarap..tp xleh kan..sbb dlm prt ada baby..... bersabarla..smpai asya keluar.. hari bersalin tu..salah 1 motivasi y husband lya bagi.. " kna kuat smgta... lps ni..blh tdo meniarap"..bila igt..rsa lucu lak..

My Little Diary said...

ragam org mengandung begitulah ye....kjap ke kiri kjap ke kanan
nanti dah ada baby....tgk pulak ragam baby nya pulak...
semoga emme sentiasa sehat
:)

NUR said...

very good info ni..
dari blog NUR

Che Rosliza Che mat said...

Pernah jugak cr tidur terlentang...baru tahu tak elok ya...nice info..

sal ya said...

alhamdulillah... tak pernah ada masalah tidur. hopefully emme ok2 je.

Post a Comment

tq 4ur comments~