Followers

Sep 12, 2012

Cerita Check Up ku Hari Ini 27w5d

Salam All.
Semua sihat ke?
hopefully kawan-kawan, kakak-kakak, adik-adik, abg-abg sihat sihat belaka
maklumlah..cuaca tak menentu jap hujan, jap panas terik,
mcm Me yg special case ni, mmg rasa panas je, berpeluh je, ada air cond pun tak rasa sejuk pun,
kalau kipas depan muka Me pun, tak rasa papa... hormon org kan berbeza... berlainan... tgk pada kes la kan... alasan sebab pregnant, mmg boleh terima kan..kan.. hehehe...

Hari ini takde maknanya nak wat wordless
nak membebel, sebab tadi Nurse tu membebel mcm mcm kat Me
seperti biasa appoinment ari ni check urine/hb
pas tu tunggu no panggil utk jumpe Nurse, ari ni lain mcm skit tadi cucuk kat lengan tak cucuk kat jari la... euwww.. Me tak suka, tapi...tadah je la...(sebabnya result dpt lebih tepat...ye ke? ye la tuuu..layan je)

Yang special lagi satu, biasa kite jumpe Nurse kat bilik No 11, 12, or 16, tapi ni no jauh skit No 28
aiii... sama je rupanya.. Me je pikir lain... special case la katakan, hahahah...

Tadi Nurse cakap/nasihat:
-Me nye result Hb low lagi 9.9 sebelum ni 10.7 (grrrr...). Anemia kiranya kan... coz twin pregnancy
-Rehat yg cukup
- Persiapan untuk bersalin (dah boleh get ready from now), kes biasa: sekiranya bersalin awal
-Tanda-tanda bersalin seperti: -Pecah air ketuban, ada tanda darah, sakit nak bersalin yg berpanjangan
-check carta pergerakan bayi dari 9.00 pagi - 9 malam (mulai esok) sehingga 10 kali pergerakkan. Kalau takde rasa 10 kali pergerakan hingga 8.00 malam dlm masa 12 jam, sila ke hospital DENGAN SEGERA.

pst: Next week minum air gula lagik yeayyy~ appointment Hospital lak tu.. pas ni 2 weeks check up, yeayyy~

30 princes N princess Yg Sweet:

Kesuma Angsana said...

moga terus dipermudahkan ye

azizah :) said...

banyakkan makan kerang,sayuran hijau kak.. yelah akak ni twin baby mmg cepat kurang darah... moga2 akak n baby sihat2 je k..

BERT said...

same la saya checkup pagi tadi.. minum air gula.. dah boleh la pantau pergerakan baby.. tu.. saya hari2 buat hehee...

akak minum susu hi-goat la.. boleh naik kan hb

♥ ROS ♥ said...

Xpe kak emme.. Bawak bby twin ni biasalah.. Sabar yer... Lusa dh 7bulan.. Kna standby dh ... Semoga dipermudahkan tau.. Bestnyer...

Mama Gee said...

kira pergerakan bayi tu best...tp kalau kembar camne ek..leh rs 2 baby bergerak kah? wowww....hehee

eB said...

eB pn kena minom air gula lagi jumaat nih. walopn sbelom2 nih mmg clear. hu3...
kes bb lahir dolo besor... ;p

Nens Collection said...

twin ke..mest pengalaman yg berbeza dr yg pegnen sorang kan..

semoga sumenyer selamat..;)

aquagugurl said...

eMMe : bile edd?

.: iEyLa :. said...

header baru lagik!!!!
jage kesihatan tau kak...adik doakan akk selamat and baby sehat slalu..

mama_saly said...

rutin ibu2 mngandung..letih dengan rutin gitu tp seronok tau ..kenangan mengandung tu..hehe..tp emme special' coz twin..
kalu bab minum air gula tu..werkk..huhu..tak tahan..:)

kakcik said...

Seronoknya nak dapat bayi kembar. Dulu kakcik pernah berangan nakkan anak kembar, tapi kuasa Allah di atas segalanya. :)

rieda_ffya said...

mama me...kalo peggy kes panas tu mmg kerap berlaku pd kite...psl hb tu, makin dekat nk bersalin akan makin turun..biasa la..baby byk amik zat dari mama nye..sambil2 kat opis bekal la kacang kuda or ikan bilis..ratah je sambil wat keje...elok untuk naikkan hb..sayuran hijau cam bayam pon mkn byk tau..elok utk hb...ermm susu pun elok utk hb...ape lg erk..lupe lak psl da x peggy kan..

Ena said...

heheh..

anggap je la nurse tu tengah berzikir kat me.. :)

mog asemuanya dipermudahkan ye me.. pantas sungguh mas berlalu.. rsa mcm baru je baca kisah mee memula pregant.. sedar tak sdar dah dekat ngan due.. Alhamdulillah..

Nazirah Azeman said...

rehat cukup2 eh.dulu sy nyer hb penah 8.huhhhuhuhuuhu

baby lydia said...

akk.dya x bayangkan kne minum air gula cm ne..sure muke ketat giler kn...
akk byk berehat tau...

Nazayiena said...

Biasalah tu emme kena pergi checkup lebih2 lg emme preg.twin.....

~~AzaLea~~ said...

Mudah2an eMMe dan babies dikurniakan kesihatan yang berpanjangan dlm melalui fasa ini.. InsyaAllah..

SSulieana said...

take care emme!

Kakzakie said...

Me yg mengandung kakak ikut exited sama sebab tak sabar nak tengok 2 baby serentak. Harap-harap semuanya ok..

Dilla Ady said...

eeee...beznye die peknen twins! tahniah darling!!

bykkan makan kerang dear, sayur bayam n hati lembu tak silap ai..

dulu ai pun slalu kurang darah..huhu

fifi tiez said...

paling x suka isi carta pgerakan tu.sy btl2 kira ms hari pertama je.pastu...ngelat je lbh..sbb ms sy pegi antenatal class,doc ckp..kita sbg ibu lbh tahu sama ada bby ok ke x sbb kita yg bawa dia 24/7..so sy bagi alasan ni kpd diri sendiri utk x isi carta tu.hahaha..

Cikgu Ma said...

dh brapa bulan sekarang?

Miss Layaleya said...

darling, take care..:)

Umie a'iesya said...

kak emme! cepatnye masa kan....wahhhhh tak sabarnyaaa....minum air masak byk2, air zam2...

Cho Zila said...

nurse selalunyer membebelkan.. doktor okjer.. tapi bebel sayangkan.. risaukan kitani ...
jaga kesihatan.. semoga semuanya sihat sejahtera..

ieda said...

minum air GULA yeayyyyyyyyyy dik ! ..

adehhhhhhhhhhhhhh
senak kepala kejap akk nie bila dgr air guleee
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;))

semoga semua selamat dik !

Eye_nee said...

Alahai akk pulak rasa cam tak sabar nk tunggu kamu bersalin...jaga kesihatan kamu..ingat tips2 yg nurse tu bg...take care sis...

nadia said...

untung kak emme. tunggu lame2, sekali keluar terus dua. nadia doakan semua perjalanan pregnant kak emme dipermudahkan ye. :)

Bazilah (^0^) said...

eh bazi pon check up smlm! Sama lah kita kak hehehe. HB rendah? Jgn tinggal ubat yer kak :) take care. Nurse pon dah suh bazi prepare brg2 nk bwk ke hospital hihi. Sama2 lah kita bersedia kak..

sal ya said...

nurse mmg suka membebel. pening kejap.

Post a Comment

tq 4ur comments~