Followers

Sep 25, 2012

Menu Untuk Pesakit GDM (Kencing Manis Ketika Hamil)

SUMBER DARI: Kak Engku Bidan Bersalin

Sarapan Pagi (6.30-9.00 Pagi)

Susu segar (Boleh minum susu anmum, dua sudu besar untuk satu mug)
Quaker oat (4 sudu besar)
Bihun goreng ( Dua senduk rata- Tambahkan sawi celur)
Roti gandum penuh (Bersama mentega)
Nestum (Bukan 3 in 1)
Sekeping capati dengan kuah dal

Minum Pagi (10.00-11.00 Pagi)

Biskut lemak (4 keping)
Kuih pedas atau kurang manis (2 ketul)
Air suam (Boleh minum the atau kopi tetapi tidak digalakkan)

Makan Tengah Hari / Makan Malam

Nasi putih (2 senduk)
Sayur berdaun hijau (1 senduk)
Ikan (seekor setengah)
Ayam (Seketul)
Daging (2 ketul Saiz kotak mancis)
Tauhu sumbat
Tempe
Air suam
Air soya
Buah-buahan (Epal hijau, betik, limau)

Banyakkan makan bayam, sawi, kailan, broccoli yang dicelur atau dikukus)
Sebaiknya ikan diambil setiap hari
Daging (sebulan sekali)
Telur (Dua biji seminggu)
Ayam (Dua minggu sekali)
Seafood (seminggu sekali)
Air soya (Jangan beli yang dalam kotak, lebih baik buat sendiri)

Makanan Yang Patut Dielakkan

Gula
Gula melaka
Coklat
Jem
Madu
Sirap
Aiskrim
Biskut-biskut yang manis
Susu pekat
Minuman ringan
Gula-gula jeli

Makanan Yang Patut Dikurangkan

Nasi
Roti
Ubi kentang
Ubi keledek
Ubi kayu
Jus
Kelapa
Daging kambing
Buah-buahan jeruk
Bahan-bahan tenusu

Makanan Yang Boleh Dimakan Dengan Bebas

Serbuk lada
Rempah-rempah
Serbuk kari
Cecair – air,the, kopi,jus tomato dan limau, sup cair
Sayur-sayuran – kacang panjang, kobis, bawang, timun, lobak merah, kangkong, sawi,cendawan, bayam,tomato,bunga kobis, kacang bendi,terung, ketola.

pst: Time hamil la dpt kencing manis... risau kan? HB low lagik...lagik risau kan.. Esok ade appointment 2 weeks check up kat Klinik Kesihatan, still monthly check up kat Hospital... haiii...tak tahu la perasaan Me mcm2 skrg ni...

32 princes N princess Yg Sweet:

SYANI said...

Lately ni selalu pening & cepat pitam. Risau kalau HB rendah. Next week check up harap2 takde apa2 la..

aquagugurl said...

eMMe,alahai bersabar yea..dugaan ibu2 mengandung..

Kesuma Angsana said...

teringat2 waktu preggi ke 3 dulu pown kena kencing manis, mmg kena kawal betul demi kesihatan dir & baby

♥ ROS ♥ said...

Jgn stress2 emme ;) ros dulu pun ade rujuk carta pemakanan ni, tp leh ikut sbb jd btmbh lapar.... Insyaallah moga allah melindungi kita n baby... :)

Nens Collection said...

alahaii siannyer mummy yg kene GDM ketika hamil ni..banyak dugaan si ibu ni kan..harap2 suami nampak sume tu dan take care of mummy ni elok2..

buat mummy emme ni..jangan langgar pantang, ikut pantang makan ni ye..;)

Kakzakie said...

Tapi jgn susah hati sangat Me tak baik juga utk kandungan. Rilex je dan makan ikut nasihat doktor. Jgn sesekali kata "tak apalah sikit aje" elakkan kalau boleh yg doktor kata jgn - jgnlah. Kawal seboleh mungkin. Kakak doakan segalanya ok..

ieda said...

gud tipss ..
kena ikut nie emme ..
nak2 emme mengandung anak sulung dan kembar ..
insyaallahh , jgn risau sgt
akk doakan semua selamat yee dik

cheqna said...

cheqna doakan yang terbaik buat emme ye dan jgk baby baby =)

Roz said...

jgn risau sgt tau...yg penting jaga pemakanan dan kesihatan...

Bazilah (^0^) said...

jgn risau2 kak, nnti tkt bila stress lagi tak ok :) insyaALLAH kalau akk ikut nasihat doktor, ikut menu pemakanan seimbang,insyaALLAH akn ok. Bazi n ramai lagi selalu doakan utk akk :) take care ok.

farra8979 said...

wah, nice info... ^^

Zurae said...

Zura pun ade masalah Hb ni.. Tapi sekarang ok la sikit.. lepas paras normal je huhu.. Sayur mmg susah nk telan..xtau nak wat camne dah... Take care yer ;)

rieda_ffya said...

menu utk bkn pesakit kencing manis ketika xde ke?hehee...saje main kan me..awk berpantang la me erk..skit ms je lg

Eye_nee said...

Sekarang ni bila preggy cukup beruntung..banyak bahan boleh dibaca...akk dulu semua kena tanya doc...tenet susah nak cari..dulu2 mana ada cyber2 cafe ni...hphone pun baru2 nak kuar..la ni semua ditgn...so ikut jer yer menu2 yg baik tu..dan JANGAN STRESS sgt...

rDnA said...

thanks emme..Good info.dina br nurse call result MGTT kata ada GDM plak..huhuhu

BERT said...

bykkan mkn buah dan sayur kak.. cubalah :))

Che Rosliza Che mat said...

Wah!! nice tip...boleh ikut nanti..

LYAfrina said...

panduan y bgus utk ibu mgndung y ada masalah ni..nnti leh la lya sarankn utk ofismate lya..sbb dia pon ade problem ni

azizah :) said...

takpelah kak..time pregnant je..jangan stress2 k.. nanti lagi hb low..jaga pemakanan tu tau.. akak jaga diri baik2..

Mrs Nageb said...

tq for this info ;) leh guna nanti kalau kene lagi ;)

me take care ya...dah tak lama lagi kan.. ;)

NURUL SYAZWANI said...

wah..kena jaga makan dr muda.. complicated pulak bila ada kencing mnis pregnant ye..aiyoo.. neway, moga d permudahkan ursan brsalin...pesan kat baby kuar elok2 behave2, jgn bg ibu dye sakit :)

My Little Diary said...

bawak bertenang..jgn risau ye
insyaAllah semuanya selamat.
:)

LiYa HaNiF :: said...

syukur liya tak ada kencing manis masa peknenkan qalesya.. ^_~

sal ya said...

akak kena masa second pregnancy tapi tak pernh ikut menu. cuma dekat2 nak pergi ambik hb tu baru la minum air masak2 banyak2. alhamdulillah... ok2 je resultnya.

Puan Simply Syeeda said...

wahh..bagus entry ni.. i ada GDM.. hehe blh refer menu ni..

Luke said...

panduan berguna ni.

WhiTe PearL said...

sy ad kncg manis...cri2 menu yg sesuai tuk ibu hamil...tq...leh la ikt menu ni pas ni...=)

nur hayatie said...

admin macam na bersalin?

nur hayatie said...

admin bersalin cara apa? normal ka?

Nurul Salina said...

utk info lbh lanjut berkenaan kencing manis sila lawat blog sy di
http://drnurulyusof.blogspot.com
tq

Mimi said...

Akak boleh cuba maqbull herbs. Diperbuat 100% daripada rempah ratus dan herba. Tidak perlu belanja sampai ratusan ringgit pun. Alhamdulillah byk feedback positif yg kami dpt melalui website kami. Untuk sebarang pertanyaan dan order boleh pm saya mimi_slurpy@yahoo.com

JajaYuss said...

As slm nk tanye,kurma boleh makan x utk pesakit GDM ni ek? terima kasih : )

Post a Comment

tq 4ur comments~