Followers

Sep 18, 2012

Check Kali Kedua MGTT hari ini Keputusannya............ :_(

Salam Semua, harap semua Sihat
Saya sihat n baby sihat n aktif Alhamdulillah
Entry ini ada kaitan dengan entry INI
Hari ini saya check kali Kedua MGTT
keputusannya MENDUKACITA
Kantoi ada kencing manis
bile dengar keputusan yg dikhabar kan dari Doctor
saya terus BLURRR...!!!
apa yg Doc ckp semua antara dengar tak dengar, cam terawang2
tu la saya ni... cepat emosi tau... rasa cam nak nangis pun ada...

Terus Doc suh saya jumpe Kaunseling diabetes...grrr...
dah la tunggu dari jam 7.30 pagi sampai 1.00 ptg lupa nak minta time slip lak tuh!
mmg semua serba tak kena hari ini
dah la last week check hb low
ni gula naik pulak
adeh..lemah otot badan semua

esok saya akan check BSP (Blood Sugar Profile)
bleh baca blog Dia ni
check pagi sampai malam, kene cucuk kat jari 4 kali..huhuhu...

tu la akibatnya kalo tak jaga makan tika hamil
serik n sesal kemudian takde gunanya
patot la rasa nak makan/minum manissssss je...
so moral of story: kurangkan manis dlm makanan @ minuman, lebihkan manis dlm senyuman
hari ini terima la senyuman pahit2 kelat dari Me, hehehehe...

pst:
Esok: BSP test
Lusa: 20.9 Check up biasa kat hospital, kalo result BSP saya Ok....tu yg Doc kat Hospital tu nak tgk...
hope + doa Me dpt back to normal.......n gula terkawal.......risau ni...Ya Allah Ya Tuhan ku...permudahkanlah sepanjang jalan kehamilanku....Amin..............

28 princes N princess Yg Sweet:

Pink Lavender said...

moga dipermudahkan segalanya...aminn..

SYANI said...

Kalau mengandung cek MGTT la yang paling risau... Apa pun semoga semuanya ok..

fifi tiez said...

Alamak..ni la yg sy plg takutkan..harap awak sihat jer..

DIDOT said...

ala aku x de pengalaman..x leh nak advice kat ko..tp aku doakan ko n babies sihat2 sj kay sehingga bersalin..jg diri bebaik n jgn mkn gula banyak2..bg semut jek mkn..heheh..syg ko..;)

Miss Layaleya said...

sabar ye.. take care.. luv u..:)

.: iEyLa :. said...

hope akk ok...
jage kesihatan tau... :)

Bazilah (^0^) said...

take care n jaga pemakanan ye kak :)

Kesuma Angsana said...

kdg2 bila kita preggi ni ada je penyakit nak singgah..dugaantu KA doakan semuanyer ok yek

Nazayiena said...

Semoga BSP Emme rendah,kak Nurul pun anak no.3 kena kencing manis,tiap dua minggu pegi hospital dan kena berdiet.

Sidratul Muntaha said...

emme
don't be upset
mgm nowadaya
diabetic and hypertension attack pada mak2 yg pregnant.
normal!
tak kiralha obese ke tak
reasonnya
klu pressure je
mmg benda tu kena
so
after this
jgn sedih2
jaga pemakanan..
jaga emosi
jgn risau ye
lps pregnnat akan hilang sendiri
*in my case hypertension
kwn seopis kena kencing manis time pregnant.asal pregnant kencing manis.


mama_saly said...

kencing manis..tahu resultnya memang takut dan macam2 fikir kan..saly pun pernah juga kena k.manis masa prgnant ke-2 aritu..takut dan cukup letih dengan menjaga seluruh pemakanan dan cek bsp lagi..sob3... emme banyak2 bsabar ye..dugaan ibu hamil bbagai2.. semoga urusan emme dipermudahkn dan ibu &ank2 sihat..:)

♥ ROS ♥ said...

Jangan risau emme.. Rosbiasakena masa 1st, ade hikmah tau bila terkena kencing manis ni... Dr kita duk makan byk, kita leh kawal makanan n minuman kita... Jgn sedih2 emme.. Xde apa tu... Cayang kak emme :)

Maiyah said...

yg pnting jga btul2
dgr nasihat doktor n
kwn2 yg brpengalaman

Ena said...

tak pe me.. tentu ada hikmahnya.. ipar duai ena ramai yg kena time pregnant.. bila dah bersalin back to normal dah.. jgn stress yeh..

azizah :) said...

alamak... insyaAllah akak boleh control manisan tu yer..hehe InsyaAllah result akan normal.. biasa lah diabetik time pregnant! hehe

ieda said...

Tapi hakikatnya bila kena kencing manis dan darah tinggi last2 minggu bersalin memang dr akan buat futher cek, dia risau, sbb risiko bersalin secara operate akan ada, its normal, dia akan advice patient utk lebih hati2 dlm pemakanan

emme memang kena kawal dan jaga pengammbilan manis nie, bukan akk nak takutkan emme, buts its reality yg kitax boleh ambil mudah, its from my experiance lah, anyway, insyaallah lepas nie, kalau emme dah strongly alert, it wont be happend again dan kencing manis dan darah tinggi dpt di kawal,

insyaallah dear, kena usaha dan banyyak kan berdoa, back to back kpd allah jua kita bermohon kann, akk doakan semua di permudahkan, aminnn, jgn fikir sgt ok dear. ....

LYAfrina said...

salam emme...
ishh bahaya tu kalo kencing manis tinggi..lps ni kena kawal skit pemakanan.. moga result utk esk baik2 shj ye

Crew Fathi said...

semua kejadian ada hikmahnya.. ^_^ jada diri elok2..

ainnoraini said...

Semoga dipermudahkan segala2 nya...aminn...

nuyui a.k.a miss YUI said...

takpe kak.. pasti ada sbbnya kan.. dgr nsht dktor tau..

munna said...

kak munna 2 x pregnant kena diabetes... yg tak tahan kena ambil darah 4 x sehari....

Mama Gee said...

jgn stress sgt ya...pasni kontrol..insyaAllah leh normal tu..

BERT said...

sbr byk2 k.emme.. sy doakn akk turun blik paras gule tu.. bykn minum air msak n kurgkn bnda mnis2.. hehe.. nti ok la tu..

Nens Collection said...

darah tggi & kencing manis suka sgt dkt ibu ngandung..lps ngandung xdela..hehe

Zana Adieyza said...

zana doakan semuanya dipermudahkan Allah.. lepas ni kena kurangkan manis la yer..

rieda_ffya said...

me..xpe n dont be stress..mama me kena kuat..biasa la tu dugaan pegnent....kuatkan semangat tau..

Dilla Ady said...

ooo..patut la kena cucuk byk kali...huhuhu

takpe la darling, sabar byk2..dugaan nk jadi ibu ni..

sal ya said...

time pregnant je. tak efek lepas delivery. tapi kalau twins mungkin kena extra precaution kot. masa akak dulu ada srg ni 1st pregnancy ada kencing manis dgn darah tinggi. memang tiap2 minggu mengadap muka nurse. akak dulu ambik BSP bln puasa. dia orang tak bagi puasa kan tapi husben kata puasa je. tak mudarat pun insyaAllah. semuanya Allah tentukan. since husben dah bg green light utk puasa, puasa je la. mmg tak efek pada BSP pun. nurse pun tak tahu kita puasa.

Post a Comment

tq 4ur comments~