Followers

Jun 18, 2012

Prosedur Ujian MGTT (Meal Glucose Tolerance Test) @ minum air gula~

       Ujian MGTT adalah untuk mengenalpasti samada anda mengidap penyakit kencing manis semasa hamil.Kebiasaannya ujian ini dilakukan pada wanita yang berisiko tinggi.Ia boleh dilakukan walaupun pada trimester pertama.

Prosedur Am:
 
1.    Anda perlu berpuasa sekurang-kurangnya 10 jam sebelum darah diambil. Hanya air kosong dibenarkan minum sepanjang tempoh tersebut.
     
       Contoh : Darah akan diambil pada hari Jumaat pagi,maka anda perlu berpuasa pada malam hari Khamis bermula  pukul 10 malam sehinggalah berjumpa dengan doktor pada keesokan hari.

2.     Datang ke Klinik untuk mengambil darah dan selepas itu anda akan dibekalkan dengan air glukosa.

3.   Anda perlu menunggu selama dua jam berikutnya  untuk mengambil darah semula.  . Hanya air kosong dibenarkan minum sepanjang tempoh tersebut.

4.    Selepas darah diambil, barulah anda dibenarkan makan seperti biasa.
 
 
pst: 15 Jun 2012 (Jumaat lepas) Alhamdulillah resut ujian MGTT saya normal 4.4!!! Syukur.... erkkk!!!??? ade minum2 lagik ke pas ni, hahahaha.. redah je laa... yg tak sanggup tu cucuk 2 kali tu... grrrr~  Ada org tanya awalnye wat ujian MGTT

18 princes N princess Yg Sweet:

SSulieana said...

skrg kalau peknen walaupun xde history diabetes naik berat bdn je mesti kene minum air gula...su pun dulu mcm tu awal2 dh kene minum air gula...x suka...tp nak wat camne kan...berkorbanla utk baby...

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah mgkin sebab kak kurus kot.. Mcm ros 1st ade, second xde plak..tp xtau lpas 7bln kna minum agi :p grrrrr

anisalya said...

boleh minum air masak tapi tak banyak. sikit je. buat hilang rasa gula tu je. yang repeat tu dia nak pastikan betul ke gula mmg tahap tu je. pengalaman sendiri minum air gula. hehehe...

Kakzakie said...

Dah jadi procedure kenalah ikut demi utk kebaikan Me. Kakak dulu tak ada minum-minum gula dari anak sulung sampai anak ke tiga. Tak tahulah sebab kakak ke hospital swasta...

♥MAMASYAZA♥ said...

akak dulu anak pertama n anak kedua tak penah minum air gula tu, tapi bila anak ke3 memang kena minum. tak suka, rasa nak termuntah, tapi apakan daya

ieda said...

huhuhu paling x suke minum guleee

Rashid said...

cucuk 2 kali .. alaaa biasa le tu. masa kena cucuk cuba ingatkan dan bayangkan sesuatu yang lain .. eMMe ni tentu penggeli ni takut jarum .. hehe.

eB said...

hi dear,
hik3. tergelak2 eB bc komen u tadi. eB mention psl eliss n kwn2 kiter yg preggy la yang. anyhu TQ 4 the advance wish 4 me... i lioke :)

eB said...

eh dear,
u wish eB byk kali pn x per. eB suker tau... tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 2 bln lg yer(ayt confident) hik3

azizah :) said...

normal la tu kak..mungkin berat akak naik sgt kot tu yg kena minum air gula..hehe ramai tak suka minum air gula ni kan..

SYANI said...

Sekarang dah wajib yer minum air gula tu?? Dah 2x pregnancy tapi tak pernah rasa minum air gula tu .

Mama Gee said...

alhamdulillah...semua ok..

sweethOneY said...

Sebab2 minum tu kenapa yee? Risiko tinggi tu macam mana?? Kenapa sampai kena cucuk 2 kali T__T (saya takut cucuk, aha)

Eh sorry byk tanya. ehee

Myra Jay said...

Sekarang memang semua Ibu kena minum air gula kot kan.. ;)

Prosedur baru..

Ena said...

janji sihat kan emme..

eKa said...

o camtu.. baru eka tau...heheh thanx for sharing

eMMe said...

@sweethOneY takpe tanye la, leh je jwp.. ujian ni penting nak tahu sama da kite de kencing manis atau tak, cucuk seblum minum air gula n selepas minum air gula, result dia tu nant leh tahu normal atau de kencing manis, takmo effect kat baby... faham? hehehe~

Cinta Misteri said...

Skang ni ada mcm2 penyakit akut, so sumernye kena check awal. If anythg leh detect awal.
Lst week br dengar brita jiran member kena kancing gg lps 2hr besalin. Masa pegnen tk g chck kt kkk sbb tk suka misi mulut becok. So g klinik biasa je. Tk sure jg dia ada amik injection bekala ke tk. Skang sapa yg susah?

Emma, u take care yea Dior

Post a Comment

tq 4ur comments~