Followers

Sep 26, 2012

Check Up 29 Minggu dan Suntikan ATT (Anti Tetanus Toxoid) Adehhhdehhh

Salam All.
Pekabar Semua??
Hopefully Kalian semua baik2 aja.
Me sihat. Hope kowang bertambah2 la sihat...Amin....
Nurse jew selalu ckp Me tak sihat hehehe...
Tadi Check up HB still Low naik la skit sebelum ni 9.9 ni 10.6, hahaha...
semalam makan kerang bakar, sepinggan tu Me je makan (ala kerang comel boleh la abiskan..)
Pastu Me try makan HPA HB Kapsul, tu yg naik skit kot, Alhamdulillah........
Next BSP is 9.10.12 (takde dah buat MGTT) huhuhuh... BSP ni pun haru jugak kan... huhuhu...

Next Check up is 10.10.12

Tadi kene cucuk ATT, bile kite hamil 25-28 minggu harus la dicucuk kat lengan untuk apa?

Menurut Sumber Dr Zubaidi Vaksin Tetanus Toxoid diberikan untuk melindungi ibu hamil dan anak yang bakal dilahirkan.  Antibodi yang dibentuk di dalam badan akan dihantarkan ke bayi untuk melindungi sehingga beberapa bulan selepas dilahirkan.  Ia juga menghalang kelahiran pramatang.

Jika ini kehamilan pertama, sekurang-kurang dua kali suntikan diberikan.  Suntikan pertama diberikan pada awal kehamilan dan dos yang kedua diberikan pasa selepas sebulan atau dua bulan selepas dos pertama. (So , Me akan kene lagi skali la... aduh duh duh dudududu......)

pst: Faktor usia juga la penyebabnya dpt kencing manis.... yea ke? Ye kan je laaa... hehehe...eh! keturunan pun yea gak kan...kan....



31 princes N princess Yg Sweet:

Nens Collection said...

keturunan nens rasa faktor utama..xpe lepas bersalin akan ilang..;)

Dilla Ady said...

takpe la susah sikit darling..yg penting babies selamat..

rajin sikit makan kerang n sayur bayam tau, nk kena babap ni! hep hep..ari2 makan kerang tau ai dulu...

aquagugurl said...

Adussss..tatutttnye kena cucuk..tang cucuk2 ni yg tak baper nak gemor..

SSulieana said...

emme, naik bnyk gak tu HB...usaha tangga kejayaan...hehe...

cheqna said...

bila agaknya cheqna dapat merasa semua ni...x sabar tau...moga2 cepat la Allah bagi rezeki buat cheqna dan suami =)

Nanak said...

hi kak Me,
nanak dulu cntik tau hb (14)lps tu tetiba jatuh menjunam..mkn iron tablet yg klinik kasi pn tak jln..pastu mkn obiminpluz brulah naik..pdhl obiminpluz tu sikit je kndgn iron..

tetanus ni klu kena jarum mmg minta kat lengan kiri sbb cnfirm kebas..nti tak blh drive..2nd prgncy n seterusny jarum sekali je..:)

mgtt next week...bdebar gila ni..dahlah kemaruk mkn coklat skng..aduh..hrp takde apa2 (tp still mkn coklat nih)

p/s
kak Me dah dberi jarum utk matangkn paru2 babies? in case terbersalin awal but sgt2 bharap bsalin lps cukup bln...amin..amin...

♥ ROS ♥ said...

Kebas kalau kna cucuk tetanus ni..tp demi baby kan..apapun kita sggup... :) haa 1st time kna 2kali... Mcm ros dulu ade silap ape tah kna sekali jer.. Bila pregnt 2nd nurse mcm bising sbb tak complete.. Harap xder apa..

**doakan ros yer biar semua dipermudahkan :)

-Sara- said...

dh 29 mgu..kejapnya.. take care emme :)

SYANI said...

Sekejap je dah 29 minggu ye.. Dugaan orang mengandung memang le macam2. Nak2 kalau mengandung kembar cam Emme..

Mrs Lurve said...

alahai..fobia kalo bab cucuk2 nie, kalo xtgk jarum xpe..

salam kenal dr m2b..follow blog inie :)

Bazilah (^0^) said...

eh sama lah tarikh next check up kita kak :) thanks kak doakan bazi, bazi pon doakan akk sentiasa sehat dan twin baby sehat :)

Kakzakie said...

Kakak dah tak ingatlah Me apa yg dibuat dulu masa kakak mengandung. Tapi 9 tahun dulu (hospital swasta) kakak tak pernah kena minum gula macam sekarang selalu kakak baca N3 adik-adik yg pergi check-up mesti kena MGTT...

Asal sihat tak apa Me.

Kesuma Angsana said...

checkup tu OK, tang nk suntik tu aduhai! hehehe

eB said...

tuh suntikan yg utk kencing mns tuh ker?

fifi tiez said...

sy aritu siap minta suntik att kat punggung.ingatkan boleh..pastu nurse ckp,nanti sy xblh duduk plak.haha..makan kerang byk2 ye kak.. :)

eMMe said...

@eB Bukan la eB, tuh utk protect ibu n baby dlm kandungan...kalo kencing manis, cucuk kat jari or lengan ni kat atas bahu... sakit tau, huhuh.. tak penah kene ke?

rieda_ffya said...

yeh..me kene cucuk..dia takut jarum ye..camne bakal mumy takut jarum....utk 1st pregnent mmg kene cucuk 2 kali kat lengan..masukkan ubat ..kite pon xtau utk pe..hee

Zurae said...

Takotnya nak cucuk huhu... next week baru checkup 26 minggu... Stakat ni belum cucuk ATT tu lagi.. ambil darah kat lengan tu pun dh pejam2 mata... hehe

Yang sedih lagi MGTT result x betul plak..nampak gaya zura nak kena buat lagi sekali MGTT...huhu cedey sobs sobs ;(

ieda said...

aduhhh dah lama x kene cucuk nieee ..
huhuhu tu yg x moo tuu ;))

eita said...

sakit tu...

BERT said...

saya dah kene cucuk dah tu 2 kali.. ehhe.. memang kebas jap tangan kiri ni kan hehe.. teruskan usaha untuk naik kan hb ye kak.. ingat tau, bnyakkan sayur berdaun dan buah.. saya banyak makan buah jambu batu.. tu yang naik kot rasenye.. buah2 lain saya makan anggur ngan epal, oren kengkadang kal,au ada hehe

My Little Diary said...

huhu blogger BERT 36w....blogger EMME 29w
sapa lagi blogger yg berbdn dua ni

Cinta Misteri said...

Hehe...komen utk MLD, Emme brbdn 3 laa..

Emme, take care yea. Dah nk dekat tu. Kakak CiM expected 1nov ni. Tk sbr nk dpt anak sedara

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

mmm... Emme kena la jaga diri baik2... doa banyak2... jaga makan... insyallah, baby sihat... mamanya pun sihat jugak...

sal ya said...

cucuk pun cucuklah..

Ann Ishak said...

emme jaga diri baik2 tau...sehingga bersalin nanti

azizah :) said...

suntikan ATT ni sakit antara paling sakit la kena inject..hhuhuhu

eT said...

nnti pas bersalin hilang la sakit tu...huhu
take care yer...

Cikgu Ma said...

wuuu..takut lak kena suntik...

mama aryan said...

akak dulu pun sama juga..asyik makan kerang.bayam tp masih sama juga..
apapun take care ye me..moga dipermudahkan segala urusan.

atie aizam said...

tak suka betul wat BSP.. 4x lak tu.. seharian dok kat klinik jer..

Post a Comment

tq 4ur comments~