Followers

Oct 4, 2012

Cara Mudah Bersalin

Salam Kawan-kawan.
Semua Sihat kah?
Harap Semuanya dlm keadaan sihat walafiat hendaknya...

Maaf la, Me tak tau nak post ape kat blog ni
tetibe terfikir mengenai cara nak bersalin
juz rujukan diri sendiri n kawan2 yg lain, yg 1st time bersalin sama seperti Me
buat yg dah ada experience, may be leh share kan dgn Me n rakan2 blog yg lain kan...
kongsi tips ke, doa ke? apa apa sahaja, kata kata semangat ke,
maklumlah 1st time nak bersalin, mesti nervous kan, n mcm2 perasaan...

Me ada la search kat google jumpe la blog Pak Bidan aka Dr Hamid Arshat at least kita dapat gambaran n imagine bersalin nnt...

Antaranya...

Tips untuk mudahkan bersalin


1.  Tanya emak kita atau saudara mara dan kawan yang pernah bersalin .
2.  Ketenangan fikiran dan kemantapan mental dan emosi sangat penting.
3.  Kuatkan iman dan sentiasa bertawakkal kepada Allah SWT setelah kita berusaha.
4.  Sokongan moral dan emosi dari suami dan ibu sangat penting.
5.  Banyak baca quran dqn bibir sentiasa berzikir menyebut dan memuji Allah.
6.  Bualan terakhir kandungan - buat exercise, jalan selama 30 minit lepas makan malam, sambil buat   breathing exercise. Pelajari teknik breathing exercise. penting untuk tahan sakit dan meneran bila kepala bayi keluar.
7.  Makan banyak buah2 dan sayur2, buah papaya, jambu, timbikai , apple, oren, nenas pun bolih.
8.  Hubungan sex pun bolih diteruskan kerana ia membantu buka pintu rahim.
9.  Air selusuh - dari bacaan quran, surah yaasin, ayat kursi dll
10.Air suam yang direndam 'akar fatimah' ini biasa dibeli diMekah atau Medinah, juga mula diminum dibulan terakhir.
11.Waspada produk2 yang dikatakan mudahkan bersalin, kerana mereka yang makan sering dilanda tumpah darah yang banyak ketika bersalin.
 12. Amalkan doa ini sumber PuteriJasmin

pst: Ada apa apa kawan-kawan nak tambah tak? (Kakak2 blog yg otai - Kak Ieda, Kak Zakie, Kak Cik, Kak Sal, Kak Cho, Kak Maiyah, Kak Eye Nee, Kak Ida My All, isk2!!! ramai la kakak saya kat sini, hehehe... tak tersebut Me...Ibu2,Mama2, mummy2 yg lain.. leh la kasi tips2 time kowang bersalin dulu kan.... tQ n love u All...

37 princes N princess Yg Sweet:

eB said...

ramai g srh amalkan :
laila anta subhaka inni kuntu minazzolimin...
insyaallah mudah bersalin :)

cheqna said...

ok..cheqna pun boleh gak baca ni..insyaallah mana tahu kot2 pas ni rezeki cheqna plak

Zana Adieyza said...

zana doakan urusan bersalin Emme nanti berjalan lancar dan dipermudahkan Allah yer..

Nazayiena said...

Ok tips2 nie semua,emme boleh amalkan nanti.

SSulieana said...

Emme..cuba google cara pernafasan yang betul ketika bersalin...pernafasan pun penting masa kita nak teran nanti....hehehe...

:: Mrs.Eady :: said...

err..saya bersalin c-zer dua kali....

BERT said...

smoga kita dipermudahkan ye kak emme.. sy pun ada buat entry petua mudah besalin.. boleh la tokok tambah dengan akak punya info ni hehe

http://viniyamey.blogspot.com/2012/09/petua-mudah-bersalin.html

eB said...

bc komen Me tadi. gelak2 eB... ha3...
betol3... kena latih dari skarang utk drg ngemas, harap2 drg boleh dibentuk... tuh yg kemas cepat2 biler kiter balik tuh... alhamdulillah... esp aed la... dier rajin menyusun...cumer... dh lumrah budak la Me, ader jenis yg x mkn smn tau, blk kmpg buktinyer.... cousin2 drg perghhhhhhhh... x phm2 bhs... haruuuuuuuu ;p

SYANI said...

Kena always think positif..Keep in mind sakit tu perlu untuk keluarkan baby. Kalau takde rasa sakit cemana nak teran kan?? Kerapkan zikir & selawat bila dah sakit bersalin. Lagi satu kehadiran & sentuhan suami dlm labor room memang sangat2 membantu.

Saleha said...

cekcinya gambortu.. haha
nak tak nak nanti terpaksalah kangkang depan doktor..
semoga emme selamat bersalin nanti semoga dua2nya selamat sihat walafiat nanti

puan.mila said...

thanks share..insyaAllah sama2 kita dpermudah kan NYA..aaminnn..

Ibu Kembar said...

hehe nanti bila da sampai masa dalam labour room tu klu da sakit sangat ley lupe semua benda yg kita nak praktikkan..hehe apapon yg penting teknik pernafasan tu kena belajar...saya dulu nafas pendek tu yg susah nak push...doa banyak2 pasti boleh

PutriesNoora said...

uwaaa nak bersalin gak...bestnya...huhuhu..

Deqla manjew said...

insyaAllah.. smpai rezeki deqla.. pasti deqla pratikkan..thanks for sharing kak.. :)

Tihara said...

salam kenal,thanks 4 sharing, mana lar tau nanti bila2 saya rasa nak bersalin..bile ntah..insha Allah :)

Roz said...

xde tips utk ko sbb aku xde pengalaman...haha

Kesuma Angsana said...

kena minta suami redha ampunkan segala doa dan doakan kita insyaALlah mudah bersalin

Kakzakie said...

Me... kakak dulu alhamdulillah ketiga-tiga masuk wad bersalin tak sampai setengah jam dah besalin. Baby kakak semuanya pun tak ada yg lebih 3.4kg. Tapi amalan membaca suroh terpilih memang akak amalkan. Kakak juga bukan jenis yg mengidam itu-ini. Tak mabuk juga alhamdulillah jadi itu agaknya senang baby nak keluar. Tapi betul kena rajin berjalan...

-Sara- said...

salam me, twin mesti caeser kan.. hop semuanya okey.. sara dah rasa dua2 kaedah.. semuanya ade susah sakitnya.. tp kata org normal itu lagi baik..bersalin normal mmg best! heee :D

take care emme :)

rDnA said...

Banyak lg sebenarnya Emme..doa Nabi Yunus tu bnyk2 kan baca bg permudahkan bersalin.nak nye bila dah start rasa contraction.then asma ul husna..

Kalau 1st pada Dina rasa cam tak berdebar sgt sbb tak tau lg rasa sakit tu camne,.tapi bila dah nak masuk dua ni rasa seriyau pulak.

Apa2 pun dina doakan Emme dipermudahkan melalui proses kelahiran.Semoga selamat semuanya.Sakit tu pasti..tapi bila tgk baby yg kita kandung 40minggu dah ada dpn mata hilang semua rasa sakit tu.Air mata pun boleh mengalir bila lihat ciptaan Allah tu..

mama aryan said...

akak taktau nk bg tips apa,sbb masa 1st time sakitnya akak tak tahan sgt..ye la 1st time kan,tp yg 2nd time akak dah ok,siap bole pegi opis siapkan keje masa sakit sikit2 tu,pastu mlm pun tahan sakit sampai la dah x tahan pg spital,nurse cek dah buka 8cm,doc dtg pecahkan ketuban terus push..hehe
akak doakan emme pun akak dipermudahkan urusannya nanti ye..insyaAllah

rieda_ffya said...

jgn pk bukan2...InsyaAllah nnt Allah permudahkan segalanya...

Nens Collection said...

mental fizikal kene kuat emme..
lain org lain rs saat bersalin..;)

azizah :) said...

Akak kena bersedia fizikal mental ..proses bersalin tu memang sakit tp jgn bg kesakitan tu meguasai akak..smlm baru jijah pegi kelas antenatal belajar bersalin,teknik sms bersalin..

Jijah nk share pon pakai tab ni.susah sikit nak taip . Huhuhuhu

Moga dipermudahkan kak. Baca doa nabi yunus byk2 k.

ieda said...

insyaallah dikk dipermudahkan
yg penting jgn fikir sgt ..
anggap ia proses biasa2 sahaja ;)

eita said...

macam takut je tengok orang nak bersalin

Mrs Lurve said...

baca entry nie dah takut huhuhuhu wpun lmbt lg,

Lyaa Suriany said...

good tips akk
nnti dah peknen boleh refer sini jugak

ros_reeza said...

info yang berguna pada yang sedang mengandung dan bakal-bakal ibu :)

eita said...

http://zitaomar.blogspot.com/2012/10/jawapan-lets-play-today.html

Cinta Misteri said...

betul tue....tapi yg pentingnya diri kita, kalau kita tak kuat mcm mana nak mudah bersalin.

Ingat pd Allah, minta maaf pada semua org terutama suami & ibu bapa.

Semoga semuanya baik2 aja yea Emma. CiM doakan yg terbaik :)

Puan Simply Syeeda said...

thanks for sharing!

mama_saly said...

salam me..
saly lahir kedua2 anak berat 3.4 dan 3.6kg tau..dh kategori besar tu..tp alhmdulillah Allah pmudahkn urusan..saly x gemuk,biasa2 je..yg pnting dari segi mental,fizikal,pnafasan.. tenang n relax...buang rasa takut cuma ingt kt bjuang utk lahirkn ank..redha dan doa suami itu pnting.. oke..itu sj,skadar pngalaman saly je..:)

munna said...

indahnya saat2 tu....terutama lepas bersalin je terus nurse letak anak kat dada kita...mmg rasa nak menangis masa tu

Bitt (doubeIS) said...

nice sharing...saya pernah terbaca dlm blog kawan yg bersalin sendiri di rumah..kaatanya banyakkan focus baby dalam perut...n enjoy...owhhh can't imagine..

sal ya said...

takde tips. hahaha... boleh gitu? entah la emme. air selusuh tu husben yang buatkan guna air zam2. tapi sokongan suami tu memang penting la. masa bersalinkan anak2 husben ada jadik tenang sikit walaupun sakit.

Zaza Zafran 귀여운 said...

Tq kongsi tip nie

Post a Comment

tq 4ur comments~