Followers

Nov 14, 2012

Nervous Sgt Jiwa Ku Ini~

Salam All
Salam Sayang buat semua kak blogger
Abg Bloggers, Adik Blogger
yg masih sudi mengunjungi blog biasa2 Me...

Semua sihat?
harap semua dlm lindungan Allah swt
Semalam cuti Deepavali..
camner? cuti gi raya ke?
Me semalam gi sambut busday anak buah nan sowang
Me pun, dengan gagah, masak la spagetti bolognese...
Kuah habis, spagetti tak habis,
so, fikir nak wat spagetti Aglio Olio, dah dpt dah resepi...

eh! Me kerja lagi hari ini
masih gagah kan jua diri ini...InsyaAllah...
tak kisah dah bengkak2 kaki ini... masih mampu berjalan...
kalah penguin, hahahah!

Sebenarnya Me nak cerita pasal kisah satu ni
16hb ni (Jumaat - sok lusa, tak lame dah)
Me ada appoinment dengan Doc pakar kat Spital Putrajaya
Me kene kasi jawapan, utk bersalin Czer
Czer???
kenapa bile me citer kat sesapa yg bertanya
Me akan mengalirkan air mata
Me ni patutnya happy, kalo dah dekat nak bersalin
nape Me takut ke?
Yea, Me takut....
takot operate2 ni
coz seumur hidup tak penah kene operate
tapi tiba time bersalin la kene operate
Ya Allah kuatkan la semangat ku

Serius! Me nervous
Me tak kuat cam ibu2 yg lain...
Me terlalu fikir jauh...
fikir kan suami, mak, mampukah dowang jaga Me n twin???

Apa persiapan utk bersalin czer?
share la pengalaman kowang ya?
n beri lah semangat pada Me.....

Terima kasih Allah...



32 princes N princess Yg Sweet:

aquagugurl said...

eMMe : tak de experience lagi..apa pun doakan eMMe & twin sihat n selamat..Aamiin :D

SSulieana said...

InsyaAllah emme...semuanya akan ok...takut mmg takut tp kita kena hadapi jugak...xpe emme bayangkan je muka baby twin nnti...mesti emme x sabar nk jumpa baby kan...emme jgn pikir negative je tau...sakit tetap sakit kan...doa banyak2 ye...sebenarnya su x sabar jugak nk tgk baby twin ni...hehehe

.: iEyLa :. said...

hope akak tabah...
moga segalanya dipermudahkan..
adik nkshare xde penglaman lg..hiks

Kesuma Angsana said...

InsyaAllah xde apa2 lah tu, KA 3 pown normal but my sis 2 kali czer diputrajaya juga. Alhamdullillah selamat semua. Byk2 doa, mohon restu suami, dan KA doakan moga dipermudahkan semuanyer ye

Kakzakie said...

Senang kata semua org nak bersalin ada rasa sedikit takut apa lagi kalau macam Me kali pertama dan kena operation lagi. Insya-allah tak ada apalah Me ramai dah org yg operation tak ada masalah apa pun cuma kena jaga dan berhati-hati itulah aje.

Jangan marah sebenarnya Me ni manja pun ye kan hihi...

Nazirah Azeman said...

emme,jgn sedih.sy pun deliver aritu emergency czer.ALLAH swt dh tetapkan macam tuh,kene terima.nnt kalu dah tgk anak for sure happppyyyyy gileeeerrrr.hilang sakit.

MulutPayau said...

semoga dipermudahkan segalanya....
Jangn pikir yg bukan2 ya dear....

Syazni Shamsir said...

ME...

w'pon syaz lom ade pengalaman bersalin..tp,kalau di beri pilihan syaz nk czer...pd syaz kalau kata bersalin ni baik normal or czer rasenya TETAP SAKIT...syaz dh penah rase sakit gugur dulu..it's really nightmare...anyway,moga me selamat semuanya...

**nnt bg address umah leh tak??..kot2 ade rezeki kita melawat awak...hihii...tq****

AIN said...

Saya tahu akak kuat dan mampu menghadapi cabaran kali ni..semoga ibu n baby2 sihat ye..tak sabar nak tgk akak jalan2 bawak si kembar.. =)

eMMe said...

@aquagugurl terima kasih Fieza...

eMMe said...

@SSulieana terima kasih Sulie, atas kata kata semangat Sulie...

eMMe said...

@Kakzakie Terima kasih atas semangat Kak Zakie berikan.. bukan manja, ngengada! hehehe...

munna said...

jangan sedih2 ye emme.... biasalah semua yg mengandung bila sampai masa nak deliver akan ada perasaan tu... lagi2 klu anak pertama... Insyaallah semuanya akan di permudahkan... take care ye

Munnafendy said...

kak emme preg twin kan? doc cakap mmg xleh normal ke cane?

xpela, yg pnting baby2 n akak slamat. xkisah la normal ke czer kan..

mama aryan said...

insyaAllah semuanya akan ok. me jgn fikir yg bkn2 tau..
akak masa nk bersalin ank pertama dulu takut jg fikir sakit mcm mana..dgr org berceritalg takut...pastu akak fikir buat apa nak takut..nak taknak akak kena lahirkan juga..jd akak tunggu je hingga sakit tu dtg & akak rasa sdiri cuma bezanya me nk jena czer akak lak normal..akak doakan me & anak2 selamat ye

adyna said...

Kalau tahu czear ok.. Saya ni time nak bersalin baru tau kena czear.. Ni masa amni, masa arwah azim saya on teh spot czear cuma beza. Amni bius separuh badan, arwah bius satu badan, yg pasti Insyaallah tak de. Pe2 jgn risau ye emme ;)

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Bertuahnya awak... bukan senang nak dapat baby twin... actually, wife teman pun bersalin czer kat hospital KPJ Shah Alam. Semua procedure wife teman lalui untuk melahirkan anak kami Aisar. Dari normal, lepas tu epidural, dan last2 kena czer juga. Kenapa... sebab bukaan terlalu perlahan dan kecil... just imagine, dah 12 jam pun tak deliver lagi.... dan bukaan tak ada progress.

Kata wife teman, bersalin czer nie tak sakit cuma permulihannya agak lama sket kalau dibanding dgn normal... pantang tetap pantang... wife teman hari tu hampir 10 har duduk kat wad... sebab doc, tak benarkan balik selagi wife tak bebetul recover... tapi kalau kat hospital goverment, dengar cerita 2-3 hari doc dah suruh keluar dan kalau ada masalah suruh datang balik...

Anyway, lepas bersalin nanti jangan amalkan sangat makan ikan haruan tu atau apa2 produk ikan haruan tu... nanti kesan operate jadi buruk... awak cuma perlu amalkan gel gamat healin tu... yang warna jernih... sapukan pada luka operate tu...

Teman doakan awak selamat bersalin... jangan takut, jangan risau sangat ye... doa banyak2 dan imagine baby2 comel tu... teman harap, hubby awak dapat bantu awak sebaik mungkin....

Iena Norie said...

jangan risau2... insyaallah semuanya akan ok.. saya dulu pun czer masa bersalinkan twins.. mmg mula2 rasa sakit sgt.. tapi lepas tu cepat pulih.. ada juga kelebihan czer ni.. kita tak rasa sakit contraction masa nak bersalin.. tau2 dah kluar baby.. kalau jaga betul2, kejap jer dah baik.. pantang makan elok2.. takde masalah seriau kalau nak ke tandas sbb part bawah tu takde kena apa2.. kalau bersalin normal, takut betul nak ke toilet!!! huhu...
ada kes mama twins yg kena belah atas bawah tau.. sbb first twin dpt bersalin normal, tapi second twin kena operate lak sbb ada masalah.. tak pasal2 berjahit atas dan bawah. lagi kesian kan... so, jgn risau2.. baca byk2 pengalaman org bersalin czer.. kebanyakannya kata ok jer..
p/s : saya ada pengalaman bersalin czer dan juga bsalin normal.. ^_^

QasehnyaRania said...

insyaallah..semuanya akn baik2 belaka..
jgn terlalu byk bfikir ye akak..

salam maal hijrah dari su ;)

take care tau ;)

Ena said...

InsyaAllah Me.. Semuanya akan baik2 saje nanti..
Urusan akan datang bkn keje kita Me.. Jgn banyak fk sangat.. sian kan baby & diri sendiri.. nanti stress pulak dibuatnya..

Banyakkan berzikir "Lailahailla anta subhanakainnikuntuminazzalimi" dan rabbi yassir walatuassir.. Moga semuanya dipermudahkan kelak ye..

m@m@yAyA said...

Insyallah kak,semoga sumenya dipermudahkan..
Xkshla kak czer ke normal yg penting babies selamat..
Pglman zura czer nie zura sdri xthu ase skt time bla kak sb sblm czer zura try normal skt hmpir 24jam jln xbkk cm 4cm jer,dhla xjmp suami fmly lgsg hmpr 2ari da xda daya lgsg..
Sudahnya kna czer sb da try lbeh 5x push tp xlarat sb smlman xmkn,gastrik lg mmg xda daya da cm pk nak bby slmt kuar jd czer jln trkhir zura proceed..
Lega kak bla dgr sor anak,time tue da xksa lahir normal ke czer~

Jadi zura harap akk jgn stress sgt pk tkut nak czer ke apa jnji akk rileks tnangkan fkrn xnak nti lain plak mslh yg dtg..
Insyallah smoga akk dipermudahkan sglanya..
Xsbr nk tgk babies nie,nti leh fren ngn akk yaya:-)

Mrs Lurve said...

belum ada pengalaman lg, tp dr pengalaman kakak2, bersalin czer nie mudah sbnrnya di jaga kalo pantang dgn betul..lg cpt sembuh..xtau kenapa izni abd rashid tue pesan jgn mkn ikan haruan sbb dr pengalaman kakak2 itulah penawar yg terbaik..utk cepat sembuhkan luka..

Rashid said...

assalam ..

Jangan risau. Berdoa padanya .. insyaAllah segalanya akan selamat. Fikir yang baik-baik k .. fikir anak-anak yang comel akan 'keluar' tak lama lagi. Mereka nangis, tawa .. hehe .

Roz said...

Insyaallah ko dan twin akan selamat okeh...doa byk2..

BERT said...

jgn risau bbyk.. fkrkn seonoknya nk dpt bby kak.. sy pun czer.. klu stress nti lps brslin tkut dpt postnatal blues.. mcm sy aritu.. mkn ikn haruan la bgus.. sy hr2 mkn mmg luka cpt baik.. slain tu mkn jugk jeli gmt..

Cinta Misteri said...

Emme, CiM doakn smuanya slamat.

Ann Ishak said...

me memang sedang nervous ni, istifar banyak2 ye, sediakan diri me betul2 untuk nak bersalin ni nanti. insyaAllah me and baby akan selamat

rieda_ffya said...

me...lame x singgah sini....dunt worry la psl czer tuh...ms kes sy dlu...on the dog lps scan n doc trus bgtau xleh bersalin normal..so memandangkan da malam..kes sy dikira emergency akan dioperate awal pg...then mlm tu mmg x tdo pn..nervous n takut..maklum le x pernah operate..nasib ade kawan n bagi satu ayat utk diamalkan..time nk operate pon kwn2 dtg...semangat dtg le...so jgn risau ok..bykkan doa dan tawakal...czer x sakit pon...cuma berpantang nnt amik masa skit le..

nadia said...

kakkk,
jangan stress sangat tau. insyaAllah semua nanti Dia akan permudahkannya. akak jangan risau sangat k. lagi akak banyak pk, mind set negative, terus akan jadi negative. ok kak? nadia doakan semua selamat. demi baby2 kak. ;')

mama aryan said...

salam emme..macam mana emme ok ke?

ieda said...

alhamdulillah me dah selamat bersalin ye .. sukenyaaaaaaaaaaaaaaa
itulah pengalaman dik
nanti kalau ada apa2 nak tanye pasal berpantang cara org operate tanye akak dik ;)
x sabar nak tunggu update terbaru bb twins !!!

-Sara- said...

salam me, sara pon 1st czer..yg ke2 alhamdulillah dpt normal..memanglah kalau tanya, mesti sume nak normal kan..n normal ni lagi senang penjagaannya..tp me tak perlulah takot..berserah je pada Dia..insyaallah sume okay.. sara pon mase 1st tu emergency czer tau..lagilah xde persediaan..berserah jee..alhamdulillah sume okay..me baby twin mmg no choice skrg twin mmg kne czer kan..me banyak2 berdoa n kuatkan semangat n mental tau..Insyaallah sume okay..sara pon doakan utk me.. bila me kne operate?

Post a Comment

tq 4ur comments~