Followers

Jan 25, 2010

Time 2 Update Mine~

Salam All my Blog followers !

Sabtu Ahad yg lalu mE ikot mr HuB blk ke kampung di Jelai, balik pun dah lewat dari masa yg kami rancang, hahaha~ sampai umah dah time makan tengahari... masa tu yg ade kat umah cume abah n kawan2 mamat,mamat nye ke Rompin ada exam Lesen Motor, ni kali ketiga mamat amik exam tu, Tahniah! akhirnye lulus juga adik ipor aku tuh, hehehe... tak sia2 la aku balik, dpt lak perkabaran gumbira...tapi kawan dia kandas lagi...try again la yea! tgh ari tu aku masak la simple2 yg kuboleh, tapi kene gak masak sumthing wat tambah2 lauk, Oyah, adik pempuan mr HuB keje lak sabtu tuh, tapi pepagi sebelum dia gi keje, dia dah masak lauk asam pedas ikan kerisi n goreng kangkung, power tol dia masak, mcm arwah mak...rindu lak tetiba... aku lak goreng ikan pekasam, wat sambal kuinin...makan la kami 4 branak...sedap~



Malam tu aku kene gak masak gulai lemak ikan keli salai...kene gak, coz tu la yg asignment yg kudapat dari mr HuB...huhuhuuuuu....belasah saja lah...hasilnya, amat la sukacita nya..cewah!!! LuLuS abah aku ckp...fuhhhh sib baik.... sedap sgttt~
(gamaknya la...tah2 amik ati aku... suh kasi semangat utk terus buat gulai lomak cili api masakan/makanan kegemaran org nogori sombilan..heheh)

Nih La Hasilnye...
mcm menarik kan, hehe...

bahan2 aku, petang tu aku call Along tanye, cenne bahan nak wat gulai nih, tekekeh2 along dengar soalan aku...ye la, aku kan tak rajin ke dapor masa bujang duluuu...hahahaa...

ikan keli salai dlm 4-5 ekor (potong dua)
terung/pegaga (ade la sayur skit)
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
10-13 biji cili padi (lebih pun takpe, suka pedaskan)
asam keping
santan 2-3 biji (kuat makan lemak kan..)
garam secukup rasa
nak letak serai buleh...
(rasanye tu je kot..)

shahdu je hati ini bile kulihat abah n mr HuB bersembang santai di laman rumah, diam, sepi, sunyi, hanya sesekali terhambur senyum tawa mereka, tanpa insan yg kite amat sayangi...


8 princes N princess Yg Sweet:

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

pagi2 tgk pic makanan...
otometik perut munyik2

hehehhehe

salam kenal

JUE said...

cam sedap jer masak lomak tuh me! len kali wat, bwk ar gi opis! er tapi k.jue x mkn ikan keli la...wat ikan lain bley? ;D

rosesrosz said...

hahah..da jd org n9, gulai la gamaknye sis :-)

eMMe said...

Salam perkenalan Yanie, Thanks lawat blog mE

Kak Jue, bukan macam la kak, mmg sodap pun...ikan lain tak sodap la kak,hehehe...

rosesrosz, ye la rosz, best la jugak nogori nih,hehehe...

Syue Mustafa said...

Sodapnyo.... Terliur eden.

eMMe said...

ye ke kak syue?? hehehhee...
den pun tak cayo leh masak gulai lomak tu, ni den nak torai lagi neh..hehehe...

shah-ira said...

wah wah.. da tunjuk taring nmpk... ni yg abg makin syg nie.. heheh

eMMe said...

ROARRRRR....HEHEHE....skit2 tu leh la, hiks~

Post a Comment

tq 4ur comments~