Followers

Sep 12, 2014

Makna Unsur Unsur Dalam Turutan Anak

Salam Jumaat, terjumpa ni kat FB, peh tu google search jumpe la blog sowang pemuda ni AfzalSukaSuki  .  Mane la tau boleh dijadikan panduan dalam pencarian jodoh (soulmate) calon2 Isteri/Suami.. Jom kite tgk sesuai kah kowang dengan pasangan kowang...



Tapi apa yang nak aku sampaikan ni merupakan petua dan pandangan orang2 lama berdasarkan turutan anak ke berapa dalam keluarga. Tapi sehingga hari ni, aku mendapati semuanya tepat bila aku sendiri bandingkan sifat2 tersebut dengan adik beradik aku.

  • Unsur Tanah  - Anak pertama, kelima, kesembilan
  • Unsur Air       - Anak kedua, keenam, kesepuluh
  • Unsur Api      - Anak ketiga, ketujuh, kesebelas
  • Unsur Angin   - Anak keempat, kelapan, kedua belas

Sifat anak berunsur tanah
  • Pendiam, pendengar yang baik,penyabar dan setia.
  • Tidak mudah membangkang, dengar kata dan boleh dibawak berbincang.
  • Berpewatakan manis, lembut hati, suka memendam rasa dan sensitif
  • Tidak banyak karenah, tidak cerewet , menghormati orang lain, rendah diri dan tidak sombong
  • Suka pendam rasa marah sampai satu tahap boleh meletup (seperti gunung berapi)
  • Lambat dalam menyelesaikan sesuatu tugasan

Sifat anak berunsur air 
  • Sentiasa tenang dan menyejukkan perasaan orang lain
  • Membuat kerja dengan teratur, teliti dan pantas
  • Keras kepala, sukar dilentur dan dibentuk. Dia je yang nak menang.
  • Manja, lembut hati dan sensitif
  • Air yang tenang, jangan disangka tiada bah !!Mood yang mudah berubah2

Sifat anak berunsur api
  • Semangat yang tinggi, sangat aktif  dan berkobar
  • Sangat teliti dan berwaspada
  • Suka menyakat dan mengenakan orang lain
  • Panas baran dan mudah melukakan hati orang lain
  • Sangat kuat cemburu

Sifat anak berunsur angin
  • Melembutkan hati orang lain
  • Mood berubah2 ikut suka hati dia je
  • Suka menolong orang dan boleh memberi kerjasama
  • Suka membuat hal sendiri dan keras hati
  • Suka mempamerkan perasaan sekiranya tidak puas hati
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sifat tanah sesuai dengan sifat angin kerana tanah tidak banyak dipengaruhi 
oleh angin. Walaupun sekuat mana angin, tanah tetap teguh.

Air sangat sesuai dengan api. 
Sifat api yang panas membara dapat dipadamkan dengan air. 
Tetapi kadang2 api juga mampu memanaskan dan mempengaruhi air

Angin tidak sesuai dengan api, kedua2 unsur ini pasti akan banyak menemui 
masalah dalam perhubungan kerana sifat kedua2nya yang keras hati dan tak nak mengalah. 
Angin akan sentiasa memarakkan api

Tanah juga sangat sesuai dengan api kerana api mampu dipadam oleh tanah. 
Tetapi api juga mampu membakar tanah

Tanah dan air adalah pasangan yang secocok. 
Masing2 sama memerlukan antara satu sama lain

8 princes N princess Yg Sweet:

Shark Kay said...

huh
unsur tanah tu memang sbijik kena atas muka.
terutama ciri lastu tu.
ahahaha..
susah pulak nk cari calon unsur angin cmnie.

lovelywa said...

akak unsur air..asben unsur angin..klau air jumpe angin mau jadik taufan di lautan terus..wakaka

nur anis said...

saya air..suami tanah..:)

Fiza Rahman said...

Owh...macam tu. Thanks for sharing emme ☺

LYAfrina said...

lya ANGIN..
hehe..ada benarnya jugak

Roz Mohammad said...

aku lak suami isteri mmg unsur air..hihihi...masing2 anak ke2

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Kiranya, teman nie unsur air la yer...

Ibu Fahim said...

emmm...ada yang betul juga ni...;-)
tq for info..;)

Post a Comment

tq 4ur comments~