Followers

Feb 14, 2015

Fadilat Cium

Fadhilat Cium ANAK
*******************
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dgn satu darjat syurga. Nisbah antar
a dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kg kesenangan, tiada masuk ke dlmnya melainkan org yg menyukai kanak2.
Brg siapa keluar ke pekan & membeli barang2 & kembali ke rmh dgn buah tangan utk anak2nya, nescaya mendpt rahmat drpd Allah & tdk diseksa di akhirat kelak.
Tahukah anda jika dibiasakan mencium anak sendiri, sifat mendera atau membantai serta memukul anak boleh dihindarkan. Dgn wujudnya sifat suka mencium anak, hormon & bau anak kita itu akan sebati ke dlm otak kita sekaligus mesej yg mengatakan "aku syg anak aku" akan tersemat terus ke dlm jiwa.
ii) Fadhilat Cium SUAMI
********************
Bila isteri salam & cium tangan suami, maka gugurlah dosa2 kecil si isteri. Restu seorg suami tu penting dlm rumahtangga. Lagipun isteri juga akan dpt pahala. Suami pun mendpt pahala juga kalau di kucup dahi isteri.
Satu lagi perkara yg ramai isteri tdk sedar ialah tabiat tidur berbantalkan lengan suami. Hanya sedikit shj isteri yg tahu bahawa tidur berbantalkan lengan suami & dlm dakapan suami, boleh membuatkan hati suaminya luluh.
iii) Fadilat Cium ISTERI
********************
Mencium isteri juga merupakan ibadah. Islam memandang tindakan tersebut sbg satu perkara yg baik, bahkan dpt memberikan pahala kpd suami.
Isteri pasti akan gembira apabila mereka selalu dicium oleh suami mereka. Hati yg gundah, bisa menjadi bahagia. Gelap kesedihan, bisa menjadi cerah dgn keriangan. Dilihat kpd Nabi, siri tauladan ini menjadi amalan harian Nabi SAW di kala bersama isteri.
Kesimpulannya:
*************
Seeloknya amalkanlah budaya mencium ini ketika baru berkahwin @ mendirikan rumahtangga. Kerana jika tdk diamalkan skrg, agak kekok pula bila dah beranak-pinak nanti.
Nota:
---------------------
Rugilah mereka yg sudah berkahwin tetapi malu utk mencium anak dan pasangan mereka sendiri...

Klu dah mati bru nk cium dan peluk...itu dah takde maknanya lg. Dah jd mayat kaku...takde rasa apa selain kesal.
Kongsi dgn group lain..👆👆


8 princes N princess Yg Sweet:

Anisah Abdullah said...

ken pasen kat budak bidak sekarang, jangan cium pasangan sebelum kawin yer.. cium mak ayah je boleh.. heeeee

ewanthology said...

terima kasih atas peringatan ni..

Azian Elias said...

in my family bab2 cium ni dah tak heran dah.. dah jd amalan.. even anak2 yg yg besar pun masih cium mak pak.. alhamdulilahh.

iryanty ahamad said...

suka entri nie.... :-)) ....hari2 sayang...

Sham said...

Nice sharing...Alhamdulillah mmg jd amalan kami sekeluarga setakat ini...

Azizah Green Line said...

kalau la kalau suami isteri dekat dpt kumpul pahala ni..huuu

Cinta Misteri said...

Alhamdulillah......
Tapi akk ni dah susah skit nak cium bdk2 bujang tu skang. Diorg tu dah besar panjang. Cium hubby je skang....banyak pahala

LYAfrina said...

nice sharing....
alhamdulillah..cium insan tersayang satu perasaan y ckp indah..

Post a Comment

tq 4ur comments~