Followers

Apr 20, 2012

Saya tak sihat... Ada doktor tak kat sini...heheheheheh....


Assalamualaikum...Apa khabar?

Hari ini dah Jumaat Alhamdulillah...syukur dpt bersua dengan kawan2 hari ini...

Semenjak dua menjak saya kerap tidak sihat...

Dah lama batuk tapi tak baik baik lagi...

Dah lama selesema...kejap baik...pas tu skrg selesema dtg kembali...

Semalam MC, demam... Panas... Alhamdulillah..cepat kurang panasnya...

Syukur sihat hari ini dan bekerja seperti biasa...

Nak tanya kakak2, yg ada pengalaman...(sesiapa yg boleh bg nasihat kat saya)
dgn sape saya nak rujuk kalo bukan blogger2 yg baik2 dan sayang2 kat saya kan...

Boleh ke tak makan Panadol Soluble?
Kalo kowang demam, batuk, selesema time pregnant
ape kowang buat yea?
risau kan...kalo kesihatan baby turut terganggu...

Emak saya pun risau...dia cakap " patut time mengandung sihat...tak elok batuk lame2, asyik meneran2... takot la jatuh peranakan tu..." saya risau...tapi saya tak nak pikirkan sangat, saya kene sentiasa berdoa moga saya dan kandungan saya sentiasa sihat... InsyaAllah..doakan saya...

37 princes N princess Yg Sweet:

Kakzakie said...

Emme... ini kakak blogger dtg nak bagi nasihat hihi.... jgn makan dik. Ada baiknya jumpa doktor walau apa pun ubat yg emme nak makan tika mengandung ni... walaupun supplement tak boleh sesuka ambil. Begitu juga nasihat kakak pun tak boleh terus ikut sebab kakak bukan doktor hihi..

Ironinya kena jumpa doktor. Kakak tolong doakan dari jauh ye...

eMMe said...

@Kakzakie Terima kasih kak Zakie yg baik hati... InsyaAllah...saya akan lawan sakit saya ini...kene jumpe Doc sebenar doc la ye kan kak, heeee~

BERT said...

doktor, nurse serta orang tua semuanya kata.. tak elok makan panadol masa mengandung.. boleh bagi kesan jugak pada bayi.. tahan selagi boleh... andaikata dah tak tahan sangat sampai takleh bangun.. kene jugak pegi klinik mintak nasihat doktor.. akak banyak makan vitamin c atau buah2 dan sayur2.. supaya boleh lawan demam n selsema tu..

saya sihat je kak.. alhamdulillah.. masa peknen ni.. takde plak demam, selsema.. batuk2 skit tu adela.. pening pon ada.. tapi saya letak minyak angin je kat kpala hehe.. skang dah ok dah.. mabuk pon dah kurang

MulutPayau said...

Assalamualaikum dear...

Akak dulu pun masa awal2 prgnt mmng akan demam dan selsema...mmng teruk jugaklah...paling teruk tiap kali prgnt akak diserang asma...tensen betul sebab tak boleh makan sebarang ubat...

Dik, jngn ambil panadol ya..Apapun,adik kena jumpa doktor....
semoga cepat sembuh ya...jaga diri..

"AkuE" said...

ada pernah tanya kawan yang tengah bljar medik bhgian farmasi..dia ada bljar benda2 ni..dia ckp penadol ni tak bgus sbnrnya..tpi dorg tak bleh cakap bgitu sbb nnti tak ada org yg nak beli penadol tu...lgi bgus minta nasihat doktor..sbb dah berbadan dua kna jga yg dlm perut tu jgak...apa pun smoga cepat sembuh dan baby dlm keadaan baik sehingga selamat dilahirkan nnti..mohon kpada Allah =)

eMMe said...

@BERT Bert, Alhamdullah... dah kurang ek mabok2.. InsyaAllah..akak akan lawan sakit akak ini... takleh berdiam diri je kan...tengs Bert!

eMMe said...

@"AkuE" tengs sgt2 kat kamu Akue!

eMMe said...

@MulutPayau baik kak MP! tengs atas nasihat 'doctor' Kak MP ni yea!

Mama Gee said...

emme...jgn disalah anggap ttg apa yg akak tulis sebelumni... blogginglah tentang apa saja yg emme nak ya..inikan blog emme...jgn had2 kan diri pulak...

takde apapun yg menyinggung perasaan akak pun..cuma naluri perempuan sedikit sedih dan cemburu je...tak delah sampai tak masuk baca langsung...selalunyaa masuk blog kawan2 yg preggy ni jadi silent reader je....nk tau gak perkembangan derang...

teruskan berblog ok... :)

Roz said...

cuba ko carik madu asli kt kampung2...pure punya..xpayah beli yg byk kt supermarket skrg ni..xelok...

minum sesudu pagi dan mlm..dgn selawat 3x..insyaallah xperlu nk mkn ubt doktor lagi..batuk,selsema ko akan OK...

eMMe said...

@Mama Gee okey kak, no hurt feeling okey, love u kak!

eMMe said...

@Roz susah kot nak dpt madu asli, hehehe~ buat mase terdekat ni.. kot2 jumpe madu ontheway balik Gemas, heeee~

lydzar said...

saya komen kt sini yer..masa pregnant ni mmg badan agak fragile sket, sebab tu mudah terkena demam, batuk dan selsema. antibodi agak lemah dan memang biasa dikalangan preggers.

saya boleh advice, amek more vitamin C..emme amek Shaklee gak kan. so boleh amek 2biji sehari. then try la petua2 lama, mcm madu, kicap_limau kasturi, etc etc tu. my latest pregnancy hari tu mmg setiap bulan kena batuk. last2 jumpa cure dia kicap_limau kasturi hihihi.... panadol better elakkan.

get well soon dear :)

eMMe said...

@lydzar oh ye ke lydzar, a very big thx lydzar... leh cuba petua n amik lebih vitamin C la kan...

zh-ena said...

mmg tak elok mkn ubat time preggy nie

munna said...

awal2 ni mmg badan agak lemah lah emme ...kena kuatkan diri ye.... bab ubat tu mmg kena jumpa doc dulu...sebab tak semua ubat kita boleh makan masa preggy.... kak munna pernah demam masa tgh mengandung ...doc kata klu nak tln panadol boleh sebiji je dlm tempoh 6 jam

eMMe said...

@munna thx Kak Munna, akak Doc Munna, heee~

nuyui a.k.a miss YUI said...

ala,xleh nk tlg apa, xpernh ngndung ocz xpernh nikah lg..muahaha.

eMMe said...

@nuyui a.k.a miss YUI moga jodoh Yui cepat, Amin..............

ape pun thx komen adik yui kuhargai, heeee~

::.GeiNa.:: said...

eMMe...

pembawakan tu...heheh..aku dulu awal kndgn ok..msk 3 bln mcm ko la..selsema batuk demam semput..semua ade..complete...hahah...smpi bapak aku ckp pembawakan ni...so thn je la..

batuk mmg teruk la..dkt sebulan baik tau..so thn je la..cume jaga pemakanan...minum air kosong byk2..

panadol ko blh mkn lg..tp better tanya doktor dulu...tkt ade efek kt baby..sbb ko msh awal lg kndungannya...tp aku dulu bantai je..sbb dh tk thn kan..g ospital pon doktor bg panadol..lau solubel tu aku tk pasti la..

better lau ko tk sehat ko jumpa doktor k..tkt ubat yg kite mkn tnpa doktor tau ade efek kt baby..jgn lupa mkn acid folik bgs utk baby tau..=D

aku ade komen sblm ni baca tk?

eMMe said...

@::.GeiNa.:: sebelum ni tak de pun komen ko, ni baru ade, tengssss... sayang geina...

Ena said...

alahai... ciannya..

jumpa la doc dulu.. itu lebih baik.. sbb doc ada ubat yg sesuai ms peknen ni..

take care dear

So Shy Lady (SSL) said...

emme kna jumpa dr, dh t.leh ambik ubat sbrngn lg tau... mil akk ckp panadol takpe bleh tlan tp better jumpa dr dlu lah


ubat utk preggy mom special skit kbnykn dbuat dr herba

penyuluh perikanan said...

I follow 499 ... I ask that you follow my blog also in http://penyuluhpi.blogspot.com/2012/04/ternyata-kotoran-sapi-bisa-dijadikan.html

ieda said...

dik jumpe dr ..
ehhhh emme preggy ye .. ! ..
TAHNIAH dikkk
berakhirlahh penantian ye dik
syukurr sgt2 ..
jumpe dr .. dia lebih tahu ubat mana sesuai utk bb dik ;)

eMMe said...

@Ena Ena, saya dah gi jumpe doc... Doc mmg ade kasi ubat utk pregnant, tapi.. saya ni takot makan ubat, bile kes begini, hehehe.. kot2 la de petua yg leh di amalkan dan selamat pengambilannya... anyway, thx Ena...

eMMe said...

@ieda Kak Ieda, baru perasan saya pregnant? kan ke kak Ieda ade komen entry saya sebelum ni? ape pun, thx ye kak... mesti la saya jumpe Doc... InsyaAllah sihat la pas ni...

qaseh johanna said...

wah..dh preggy ye dia.. thniah.. lama mnanti kn.. sy pon rasa lama gak ni.. harus baca journey ibu mngandung ni.. nk amek aura.. hihi

take care dear... wish u n baby sihat n selamat.. :))

eMMe said...

@qaseh johanna thx qaseh... doakan saya, n same2 kite doa ok!...Amin....

ellynadyra said...

mother to be nih....congratulations....have much rest, jgn stress2 ye....makan on time....supplemen doctor bagi tu jgn lupa makan, stay positive always!

Roz said...

kt kg2 biasanya ada..cuba carik dulu...

Syue Mustafa said...

Semoga cepat sembuh ya Emme.

Nigina said...

emme.. mmg macam tu kalau mula mula pregnant... mesti ada demam turun naik..tu biasa.... doktor kasi kalau makan panadol .. tapi jgn terlebih pula... banyakkan minum air yer... dan jaga baby dalam kandungan tu elok- elok... jgn lasak sangat..

-gedek! said...

uncle dulu makan je panadol tu, ye lah... bukan uncle yg mengandong... haha!

cepat semboh ya babe!

NURQASEHAIRA said...

Salam kenal dr blog uncle gedek..

Mama Gee said...

@eMMetakde hal emme...mula2 je rs sedikit sedih dan jeles...pastu okay dah...tumpang hepi utk kawan2...takpe...kena gigih lg berusaha nih! :)

Bengkung Moden said...

nice info. tq

Post a Comment

tq 4ur comments~