Resepi
Berpantang # Sayur
PERIA MASAK ASAM
Bahan-bahan:
200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik bau. Angkat dan hidangkan.
Info: Pengambilan peria dapat membantu ibu dalam pantang yang mengalami kesukaran membuang air besar, disamping menambah susu ibu.
Ia juga membantu membersih dan melancarkan peredaran darah dalam tubuh jika diamalkan.
200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik bau. Angkat dan hidangkan.
Info: Pengambilan peria dapat membantu ibu dalam pantang yang mengalami kesukaran membuang air besar, disamping menambah susu ibu.
Ia juga membantu membersih dan melancarkan peredaran darah dalam tubuh jika diamalkan.
ULAM PEGAGA
Cara menyediakan:
a) Bersihkan
dahulu daun pegaga. Toskan air sebelum dimakan bersama nasi.
Info: Pegaga merupakan sejenis ulaman popular di kalangan ibu berpantang terutamanya dalam menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi.
Ia diibaratkan sebagai tonik saraf untuk merehat dan menambahkan ingatan. Pegaga juga dapat mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal selepas bersalin.
Info: Pegaga merupakan sejenis ulaman popular di kalangan ibu berpantang terutamanya dalam menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi.
Ia diibaratkan sebagai tonik saraf untuk merehat dan menambahkan ingatan. Pegaga juga dapat mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal selepas bersalin.
PERIA LADA HITAM
Bahan-bahan:
1 biji buah peria - dihiris
200 ml air
100 gm ikan bilis - dibersihkan
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 batang serai - diketuk
1 sm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
a) Masukkan semua bahan kecuali peria ke dalam kuali. Jerangkan.
b) Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
c) Masukkan peria dan masak lagi hingga empuk.
d) Masakan hendaklah dikacau selalu bila bertambah pekat dan kering.
Sayur sawi tumis air
Bahan-bahan
untuk resipi
- Sayur sawi, dipotong kasar
- Sedikit ikan bilis yang sudah
dikopek dan dibersihkan
Cara-Cara:
- Panaskan kuali dengan api
sederhana. Letak dalam setengah gelas air ke dalam kuali.
- Apabila kuali mula berasap,
letakkan ikan bilis dahulu. Tumis sekejap sehingga naik bau.
- Kemudian letakkan sayur sawi.
Kacau sebentar dan tutup selama 2 – 3 minit.
- Tumis sehingga sayur separuh
layu (jangan layu terus kerana ia akan merosakkan kandungan vitamin
sayur).
SUP SAYUR - SAWI BUNGA / LOBAK PUTIH / KAILAN / CARROT
Bahannya:
sayur
air
bawang
putih
daun
sup
minyak
bijan
Caranya
tumiskan
bawang putih dengan sedikit minyak,
masukkan
air, sedikit garam & sayur-sayuran.
setelah
mendidih, masukkan daun sup
titiskan
sedikit minyak bijan.
SUP LOBAK PUTIH
Bahannya:
1/2
batang lobak putih (dikerat setebal 1/2 cm)
Sedikit
daun kucai
2
ulas Bawang putih
2
ulas bawang merah
Lada
hitam
Garam
secukup rasa
Caranya
Didihkan
air dalam periuk,
kemudian
masukkan bahan2 tersebut, jangan terlalu lama.
Sedia
untuk dihidangkan
SUP LOBAK PUTIH
Bahannya:
500
ml air
½
batang lobak putih – di kerat setebal ½ sm
Sedikit
lobak merah – di hiris halus
Sedikit
daun kucai – di potong pendek
Garam
secukup rasa
Caranya
Didihkan
air dalam periuk.
Masukkan
lobak putih dan rebus hingga empuk
Masukkan
lobak merah, daun kucai dan garam.
Biarkan
seketika sebelum di angkat.
SUHUN PEKAT
Bahan-bahannya
300
ml air
50
gm suhun.
30
gm halia – di hiris.
3
ulas bawang merah – di hiris
2
ulas bawang putih – di hiris
1
sudu air asam jawa.
½
sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam
secukup rasa
Caranya
1.
Masak semua bahan di atas api sederhana besar.
2.
Biarkan mendidih sehingga kuahnya pekat.
LENGKUAS MUDA MASAK LADA MERAH
Petua
baik diamalkan memperbaiki rahim wanita @ dengan lain perkataan mengetatkan
sistem kacip kak timah, gitu…
Bahannya:
Lengkuas
muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung
lengkuas
Sedikit
ikan bilis
Bawang
merah
Bawang
Putih
Lada
merah
Caranya :
Lada
ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit
minyak.
Masukkan
garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
TURI MASAK ASAM REBUS
Bagus
Utk Menambah Susu Ibu.
Bahannya:
Daun
Turi
Ikan
Bilis
Asam
Keping
Bawang
merah
Kunyit
Hidup
Ikan
Bilis
Lada
merah
Caranya :
Bahan
iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian
direbus. Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih
kemudian bolehlaa diangkat.
PEGAGA MASAK LADA HITAM
Bahannya:
Sedikit
santan pekat
Lada
hitam (lebihkan)
Ikan
bilis putih
Kunyit
hidup
Halia
Garam
Caranya:
1.
Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
2.
Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk.
3.
Biar pekat.
4.
Kira OK masukkan pegaga dan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
SAYUR CAMPUR
Bahannya:
100
gram bunga bakoli (potong halus)
1
batang karot (dipotong nipis)
2
batang sawi (dipotong kecil-kecil)
2
biji bawang putih (ditumbuk)
1
sudu lada hitam (dtumbuk halus)
garam
secukupnya
air
secukupnya
2
sudu minyak bijan utk menumis
Caranya
1.
Panaskan minyak bijan dalam periuk, bila panas tumis bawang putih, lada hitam
dan kacau kemudian masukkan air dan garam secukupnya.
2.
Masukkan kesemua sayur-sayuran tadi dan tutup periuk biar semua bahan tadi
empuk tapi jangan dimasak terlalu lama.
3.
Bolehlah dihidang dan makan.
SAYUR SAWI MASAK REBUS
Bahannya:
Sayur
Sawi
3
ulas bawang putih
2
ulas bawang merah
Lada
hitam (kalau nak pedas, letak lah banyak)
Sedikit
ketumbar
Garam
& gula secukup rasa
Caranya:
Bawang
putih & bawang merah boleh ditumbuk atau dihiris sahaja.
Tumbuk
/ blender lada hitam dan ketumbar.
Panaskan
air didalam periuk,
selepas
menggelegak, masukkan bahan2 rempah diikuti dengan sayur.
Tutup
api dan sayur sedia untuk dimakan
KERABU JANTUNG PISANG
Bahannya:
1
biji Jantung pisang }direbus dan dihiris kasar
1
cawan Pati santan
2
sudu besar Kerisik
1
sudu besar Air asam jawa
1
sudu besar Lada hitam } ditumbuk kasar
1
biji Bawang besar }dihiris halus
2
batang Serai }dihiris halus
Garam
dan gula } secukup rasa
Caranya:
1.
Gaulkan jantung pisang, bawang besar, serai, lada hitam, kerisik dan santan
pekat bersama air asam jawa.
2.
Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
3.
Sedia untuk dihidangkan.
KERABU PEGAGA
Bahannya:
lada
hitam
bawang
merah
ikan
bilis - ditumbuk
ulam
pegaga
Caranya:
tumiskan
semua bahan yg ditumbuk (lada hitam, bawang merah, ikan bilis) dengan minyak
yang sedikit.
dah
garing, masukkan pegaga (sekejap je) & sedikit garam.
KERABU ULAM PEGAGA
Bahan-bahannya
Pegaga
- Mayang halus
1
ulas B. putih - Tumbuk
2
ulas b. merah - Tumbuk
1
sudu teh lada hitam - Tumbuk
1/2"
halia - tumbuk
Segengam
kelapa
Ikan
selayang/kembung - Rebus dan ambil isi
Cuka
Caranya:
Goreng
bahan yg ditumbuk.
Maukkan
isi ikan, kelapa, garam & sedikit cuka.
Apabila
sudah sebati, masukkan pegaga & terus angkat.
Jangan
biar lama2 nanti zatnya hilang.
KERABU ULAM PEGAGA 2
Bahan-bahannya
6
– 10 cekak daun pegaga – dihiris kasar
5
cm halia muda - di hiris
5
cm kunyit - di hiris
6
ulas bawang merah – di hiris
1
sudu besar lada hitam
Air
asam jawa
Gula
dan garam secukup rasa
Caranya
Masukkan
semua bahan ke dalam mangkuk besar bersama air
asam
jawa,
gula
dan garam secukup rasa.
Gaul
sehingga sebati.
KERABU BUNGA KANTAN
Bahan-bahan
1
cawan Kelapa parut } ditumbuk kasar
4
kuntum Bunga kantan } dihirs halus
2
batang Serai } dihiris halus
2
biji Bawang merah } ditumbuk halus
4
sm Halia } ditumbuk halus
1
sudu kecil Lada hitam } ditumbuk halus
Sedikit
air Asam jawa
Garam
dan gula }secukup rasa
Cara-cara
1.
Gaulkan semua bahan di dalam mangkuk hingga rata.
2.
Masukkan garam dan gula, sesuaikan rasanya.
3.
Sedia untuk dihidangkan.
TUMIS SAWI PUTIH
Bahan-bahannya
50
gm ikan bilis
30
gm halia – di hiris
10
tangkai sawi putih
1
sudu kecil minyak masak
Garam
secukup rasa
Air
secukupnya.
Caranya
Panaskan
minyak. Tumis ikan bilis dan halia hingga naik bau.
Masukkan
sawi. Kacau rata dan tuangkan sedikit air.
Masukkan
garam dan kacau hingga sayur masak.
PERIA MASAK LADA HITAM
Bahan-bahan:
300
ml air
2
batang serai – di ketuk
2
ulas bawang putih – di hiris
1
biji peria katak – dipotong nipis
100
gm ikan bilis – dibersihkan
10
gm kunyit – di tumbik halus
1
sudu besar serbuk lada hitam
1
sudu kecil serbuk ketumbar
1
sudu kecil lada sulah
Garam
secukup rasa
Caranya
1.
Didihkan semua bahan kecuali Peria. Kacau sekali sekala.
2.
Masukkan Peria.
3.
Masak hingga empuk dan kuahnya pekat.
4.
Angkat dan hidangkan.
KERABU PEGAGA BUNGA KANTAN
Bahan-bahannya
2
cekak daun pegaga – dihiris kecil
1
kuntum bunga kantan - di hiris halus
1
biji cili merah - di hiris halus
4
ulas bawang merah -di hiris halus
3
biji limau kasturi – di ambil jusnya dan kulitnya di hiris halus.
1
sudu kecil lada hitam
Segenggam
ikan bilis – di goring
3
sudu besar kelapa parut – di buat kerisik.
Air
asam jawa
Garam
secukup rasa
Caranya
Tumbuk
kasar kerisik, lada hitam dan ikan bilis.
Campurkan
bahan yang di tumbuk bersama pegaga, bunga
kantan,
cili merak, bawang merah, kulit limau, jus limau dan garam
Gaul
sehingga sebati.
KENTANG SUHUN
Bahan-bahannya
300
ml air
10
gm suhun – di rendam
3
ulas bawang putih – di hiris
1
biji kentang – di potong kecil.
1
sudu air asam jawa.
½
sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam
secukup rasa
Caranya
Masak
air bersama suhun, bawang putih, kentang dan serbuk lada hitam.
Masak
hingga kentang empuk.
Biar
mendidih dan kuahnya pekat.
Masukkan
garam. Kacau rata.
Angkat
dan tuangkan sedikit air asam di atasnya.
KENTANG CAMPUR PEGAGA
Bahan-bahannya
300
ml air
50
gm ikan bilis
1
cekak pucuk pegaga.
5
ulas bawang merah – di potong 2
1
biji kentang – di potong kecil.
1
sudu air asam jawa.
½
sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam
secukup rasa
Caranya
Masak
semua bahan hingga kentang empuk.
Biarkan
mendidih atas api sederhana besar.
3 princes N princess Yg Sweet:
Bgs ni kumpul.mcm ni.. nanti sng la nk refer emme..
ADEH SEDAP PLAK.... TINGAT LAM PANTANG BLN 4 RITU..
Info yang amat berguna.. tapi kalau tak maka sayur memang susab jugak la huhuhuu.. :D
Post a Comment
tq 4ur comments~