Followers

Aug 26, 2010

Sambal Tokok Sis Eye Nee



Hahahaa...dapat tau resepi terus google gambar Sambal tokok
cam teringin je nak buat..hurm...very the Simple yea sis Eye Nee, tapi tak same la dgn Sis Eye Nee buat...dianye cam menarik sgt...(siap teguk air liur kalo tgk sambal tokok dia tau...hehe)

Bahan-Bahan:
Cili Merah 1 Btg
Cili Api 5-6 Btg
Limau Nipis
Ikan Bilis
Bwg Merah Kecil
Gram+gula (sedikit)

Goreng ikan bilis..Cili Merah+cili api tu dilayukan kat dlm rice cooker masa nasik nak kering tu...

Tumbuk semua bahan...perah air asam..baru letakkan ikan bilis...tumbuk ikan bilis tak bg hancur...masih rangup gitu...dah siap..Sedia utk dihidang.

TQ Sis, ku abadikan di dalam blog ku...

18 princes N princess Yg Sweet:

Eye_nee said...

Terharu banget akk ko ni sis...cubalah...rebus pulak pucuk ubi..kcg panjang...bendi..mkn masa tgh hari lagi marveles...

eMMe said...

gulp! saje je tau sis ni, kasi org terliur...arghhh....

laf u sis~

Ena said...

suka juga makan mkn macam tu sesekai lagi berselera je dari makan yg berkuah beria2 tu.. hhehe

jesnita_ns said...

gelegak!...telan air tgk menu tu..wpn simple...mkn ngan nasi panas..perghhh ...

Rashid said...

ermm sedap tu. tapi tertanya juga apa maksud tokok tu??

alynchoongjr said...

kak emme. mcm bes jew resepi ni. adushhh kecur air liur lyn ni haaa. hihihii

fabulous.farah said...

huhuhu..ni sambal ape eh..nampak cam manarik!

Hamzah Ian said...

fuhyoo.. seyes aku tak penah nmpk lg mende ni..

Hamzah Ian said...

fuhyoo.. seyes aku tak penah nmpk lg mende ni..

**sHiKinn** said...

sambal tokok?first time dengar..nmpak sedap..

eMMe said...

Ena, me pun suke, tapi kene ade kuah gak la..tak reti makan kering2 nih...hehehe...

eMMe said...

aku ngah kenyang ni apai...ari ni 1st day aku raya, hahahaa....

eMMe said...

Cikgu Rashid, saya rasa cam tokok tambah gitu kot...tambah2 bahan2 utk sedap kan sambal tu, hahaha...

eMMe said...

alyn suke makan sambal ek, kuat makan pedas la ni ekk...

eMMe said...

sambal tokok la farah, sambal ape lagi, hahaha...sila rujuk sis Eye Nee, hahaha...

eMMe said...

Hamzah, amboi kagum sgt...hehehee...

eMMe said...

shikin, me pun 1stime gak, dgr dari Sis Eye Nee, leh refer blog dia, dia lagi arif, bab sambal tokok nih, hehehe..

k.ila said...

emmi, ni fav akak...hehehe.siyes sedap.mkn ngan roti pn sodap...:-)

Post a Comment

tq 4ur comments~