Followers

Jan 1, 2015

Checklist Keperluan Ibu dan Bakal Baby

Tak baik tipu nurse kan.. dah dua kali nurse tanye beg mama n baby dah siap?
laju je jawap 'Dah'... tu ayat nak selamat kan diri dari di bebel...hahaha...
baru nak siap sebenarnya...
baju kakak-kakak dia waktu newborn, barut, stokin, mama dah basuh dah...

baju baru mama lom beli...
beg mama pun lom beli...

Ya Allah! jgn la 'TERcepat BERanak'
huhuhuu...

mmg patot dah siap masuk dlm kereta kan...kan...

hehehehe... main2 je eMMe ni... :P

Check list ni copy paste n edit2 skit je...
(gambar hiasan tiada...)


KEPERLUAN BABY ( PAKAIAN)

1) Bakul pakaian bayi- mcm ada bakul besar je kat umah/ pakai mana ada je...
2) Baju Lengan Panjang- kene beli sikit... 
3) Baju Lengan Pendek- kene beli skit...
4) Seluar Panjang- kene beli skit... hak kakak2 mase newborn pun ada...
5) Seluar pendek- beli la skit... kakak2 dia kurang suar pendek...
6) Rompers- beli la skit2...

7) Jumpsuit - tutup satu badan... tahan dari sejuk skit kan...8) Mittens & Booties- 
9) Bonnet @ Topi- 
10) Baby Bip- pakai hak kakak2 dia je la.. cantik lagi... pink2 lagi, heee...
11) Barut-  kakak kakak dia punye ada banyak... dah siap basuh pun...
12) Bedung - pun kakak2 dia punya ada.. nant beli la 1 yg baru, heee...



DIAPERING

1) Napkin- nak beli yg baru jenis PUREEN la...
2) Baby pin- tak bli pun.
3) Diapers @ lampin pakai buang- jename PUREEN kot, hope baby serasi la... 
4) Wet tisssue- nak beli yg PUREEN juge
5) Changing mat- nak beli juga ni
6) Nappy liners- ada lagi tak pakai pun mase bersalin kakak2 nya...
7) Baldi dan bakul untuk lampin / baju kotor- pakai yg sedia ada
8) Detergent khas pencuci baju
9) Botol sembur air- 

BABY CARE & GROOMING

1) Bakul Barang Mandian- DONE: ambik yg sedia ada jer
2) Baby Bath-
3) Baby Shampoo- 
4) Baby Powder- 
5) Baby lotion- 
6) Baby oil - 
7) Tab Mandian Bayi -
8) Tuala mandi- 
9) Tuala muka- 
10) Bakul Barangan Grooming &Health Care - 
11) Minyak Telon- 
12) Nappy rush cream -
13) Vicks-
14) Methylated Spirit- Alcohol 70%- cuci pusat sebelum luruh
15) Gripe water / Colic water (untuk kembung perut bayi)- 
16) Gunting Kecil - 
17) Pemotong Kuku- 
18) Nasal Aspirator -
19) Termometer
20) Sikat / Berus Rambut
21) Toothbrush
22) Cotton Bud  - 

23) Cotton ball  -

BARANGAN BREASTFEEDING

1) Botol Susu - 
2) Puting - 
3) Berus pembersih botol - 
4) Penyepit botol -Tidak perlu
5) Sterilising tablet -Tidak perlu
6) Cecair pencuci botol -
7) Breast Pump Set - 
8) Cooler Bag Set - 
9) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) - 
10) Bottle Sterilizer - 
11) Storage Bottle - 
12) Nursing Cover - 
13) Nursing Bra 
14) Nursing pad washable- 
15) Nursing pad disposal -
16) Termos- DONE: 

**Note:

Puting Botol Susu

Size S – 0 – 3 bulan
Size M – 3 – 6 bulan
Size L – 6 – 12 bulan
Size XL – 12 bulan ke atas
Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah)

NURSERING- KEPERLUAN TIDUR BABY

1) Set tilam - 
2) Extra tilam nipis bear - 
3) Comforter - 
4) Kelambu - 
5) Baby cot @ play pen- 
BARANGAN ASAS UNTUK MAMA

1) Set Selepas Bersalin -
2) Bengkung - 
3) Baju Sejuk - 
4) Tungku Moden - 
5) Selipar - 
6) Kain Batik - 
7) Pad (Extra Long)- 
8) Stoking- 
9) Minyak urut- 


KELENGKAPAN LAIN

1) Stroller- 
2) Car seat 
3) Baby carrier
4) Diapers bag
5) Mainan untuk play pen
6) Bouncer


BEG HOSPITAL MAMA

1) Buku Rawatan Merah - 
2) Kad Pengenalan - 
3) Guarantee Letter -
4) Telefon Bimbit - 
5) Kamera -
6) Baju / T-Shirt - 
7) Kain Batik - 
8) Tudung / Skaf - 
9) Stoking- 
10) Baju Dalam / Seluar Dalam- 
11) Tuala Muka- 
12) Peralatan Mandi- 
13) Tuala Mandi-
14) Bedak-
15) Sikat-
16)  Maternity Pad - 
17) Pad Biasa
18) Breast Pad- 
19) Baju Sejuk-
20) Selipar- 
21) Beg Plastik Baju Kotor - 
22) Minyak Angin / Urut -
23) Beg Pakaian - 
24) Getah rambut - 
25) Disposable panties (1set)

**Note:
Jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawa skit..and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi)

BAKUL HOSPITAL MAMA

1) Air Selusuh
2) Air Zam-Zam
3) Makanan / Minuman( biskut/roti/milo segera)
4) Termos Panas
5) Majalah / Buku / Al-Quran
6) Tisu
7) Bakul- Bakul dah disediakan. nanti hubby yg akan mengisi bakul ini.

BEG HOSPITAL BABY

1) Pampers New Born
2) Baju Siang / Malam (panjang)
3) Seluar Siang / Malam (panjang)
4) Mitten & Booties
5) Bedung
6) Barut
7) Topi 
8) Selimut
9) Tuala Mandi Baby 
10) Tuala Muka 
11) Baby Wipes 
12) Baby Bath 
13) Baby Shampoo
14) Baby Powder 
15) Baby Lotion
16) Baby Oil 
17) Vicks 
18) Minyak Telon
19) Diaper Beg
20) Napkin

** NOTE: Beg baby ke hospital blum kemas lg...nanti mama kemas yer, baby syg...


12 princes N princess Yg Sweet:

mama ila said...

seronoknya si kembar nak dapat adik.. =) semoga selamat dan dipermudahkan semuanya =)

Lynn Hamzah said...

amboiiii...panjangnya list emme...lynn prepare biasa-biasa jer...minggu nie dah 36 minggu...mcm x percaya jer dah dekat nak bersalin...

Kakzakie said...

Ehh... adik kakak ni buat sambil lewa pulak ye..
Cepat siapkan Me. Tak kisahlah siap awal kan dah lega.
Tak mesti beli baru mana yg masih elok gunakan aje
Hari ini sana tak kerja kan.. luangkan masa mana yg boleh dibuat, baik buat

Salam tahun 2015 dari kakak - jgn lupa buat 2 anak dara Me tu juga tau:)

Azizah Green Line said...

bestnyaaa... rindu nak buat persiapan sambut baby

aquagugurl said...

Selamat Tahun Baru eMMe..amboi dah siap awal2 list..bila jangka bersalin?

eMMe said...

@aquagugurl MANE DE AWAL BEB, KANDUNGAN ME DAH 8 BULAN 1 MINGGU... LEWAT JUGA KALI NI WAT PERSIAPAN.. HUHUU..BUSY ALASANNYE.. DGN TWIN TETAU JE LA RAGAMNYA.. YA ALLAH MOHON TAMBAHKAN N KUATKAN KESABARAN MAMANYA...

eMMe said...

@Azizah Green Line Pe lagi jijah, ayuh proceed baby tahun 2015, ade kawan kimi nnt, heee~

eMMe said...

@Kakzakie takkan lupe kak zakie! terima kasih nasihat mu itu kakak ku, InsyaAllah pelan2 wat persiapan ni.. heee~

eMMe said...

@Lynn Hamzah yea lyn, saya prepare biasa biasa la ni.. tu checklist utk yg nak sambut cahaya mata pertama, saje trus copy paste overall, heee~ wah! tak lame dah tu Lynn, moga dipermudahkan bersalin Lynn...

eMMe said...

@mama ila terima kasih.. InshaAllah..doakan yg baik buat kami...

~aSHa~ said...

tak baik tipu nurse kan..ihihihihi..

emme take care ye...semoga semuanya dipermudahkan...ameen

aquagugurl said...

@eMMe

la..dah nak bersalin ke?rasa macam baru je eMMe bitau haritu..

Post a Comment

tq 4ur comments~