Followers

Jul 20, 2012

Tazkirah: Marhaban Ya Ramadhan

Kelebihan Puasa
 
Nabi saw bersabda, "Setiap amalan baik anak Adam adalah untuk dirinya, setiap kebaikan digandakan dengan sepuluh kali ganda bahkan sampai seratus kali ganda. Allah berfirman; kecuali puasa; ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya. Sungguh dia telah meninggalkan syahwatnya, makannya dan juga minumnya demi Aku. Untuk setiap orang yang puasa ada dua kegembiran; kegembiraan ketika berbuka dan kegembiraan ketika bertemu Allah. Perubahan bau mulut orang yang berpuasa lebih baik bagi Allah di bandingkan wangian kasturi". (HR Bukhari dan Muslim).

Nabi saw bersabda, "Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir". (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Doa yang tidak ditolak bagi orang berpuasa ialah ketika dia berbuka." (HR Ibn Majah)

Nabi saw bersabda, "Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang berpuasa, iaitu pahala orang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit".(HR at-Tirmizi)

Nabi saw bersabda, "Bukanlah puasa yang sebenar orang yang hanya tidak makan dan tidak minum, puasa yang sebenar adalah orang yang tidak melakukan perbuatan dan perkataan yang lagha (sia-sia) dan tidak bercakap perkataan yang keji." (HR Hakim, Ibnu Hibban dan Baihaqi)

Nabi saw bersabda, "Apabila seseorang berpuasa, maka janganlah dia mengucapkan perkataan yang kotor dan jangan pula bertengkar. Sekiranya dia dimaki oleh seseorang atau diajak bergaduh maka hendaklah dia berkata: "Sesungguhnya saya sedang berpuasa." (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang tidak meninggalkan cakap bohong dan berkelakuan buruk ketika berpuasa, baginya tidak ada kelebihan (pahala) di sisi Allah, baginya hanya lapar dan dahaga sahaja.” (HR Bukhari)

Nabi saw bersabda,, "Sesiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan sungguh-sungguh beriman dan ikhlas kerana Allah semata-mata, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang terdahulu".(HR Bukhari)

Nabi saw bersabda, "Sesungguhnya di dalam syurga itu ada sebuah pintu yang disebut Pintu Rayyan. Semua orang yang berpuasa akan memasukinya pada hari kiamat dan tidak dibenarkan sesiapa pun selain daripada mereka memasukinya. Lalu dikatakan: "Di manakah orang yang berpuasa?" Lantas mereka pun berdiri dan tidak ada seorang pun yang dapat masuk selain orang yang berpuasa. Apabila sekalian orang berpuasa telah masuk, maka ditutuplah dan tiada seorang pun yang dapat memasukinya." (HR Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Umamah ra, Aku bertanya kepada Rasulullah saw, "Tunjukkan aku satu amalan yang membolehkan aku masuk syurga". Rasulullah saw bersabda: “Hendaklah kamu berpuasa, tiada lagi yang seumpamanya”. (HR Ibn Hibban)

Nabi saw bersabda, “Puasa adalah perisai yang akan melindungi seseorang daripada api neraka”. (HR Ahmad)

Nabi saw bersabda, “Tidak ada seorang hamba yang berpuasa sehari di jalan Allah kecuali Allah akan menjauhkan dia dengan api neraka dengan jarak tujuh puluh tahun perjalanan”. (HR Bukhari dan Muslim)

Sumber: Blog Lenggang Kangkung 

Dikesempatan ini eMMe n famili nak ucapkan selamat Menjalani Ibadah Puasa
selamat sebulan
Moga Ramadhan ini dapat mempertemukan kita dengan
Keagungan Lailatul Qadar

InsyaAllah....


26 princes N princess Yg Sweet:

.: iEyLa :. said...

SALAM RAMADHAN KAK...

nuyui a.k.a miss YUI said...

salam rmadhan ya sis..

Syazni Shamsir said...

assalam emme..

babies @ emme sihat??....hihii...condition emme ok??...salam ramadhan emme...;)..

chinta... said...

selamat berpuasa emme..

Kakzakie said...

Ahlan wa sahlan ya ramadhan
moga kita dapat control diri utk jadi terbaik Me..

Selamat berpuasa Me..

eita said...

selmat berpuasa kak...
harap akak sihat dgn baby dan dapat jalani ibadat pose dengan baik...

aquagugurl said...

salam ramadhan buat eMMe & famili.. :D

adyna said...

salam ramadan untuk emme sekeluarga :)

Deqla manjew said...

selamat berpuasa... mlm nk jom terawih sama.. =)

-Sara- said...

salam ramadan emme :)

mama aryan said...

salam ramadhan dan maaf andai ada tersalah kata dr akak ye

Ena said...

Salam Ramdhan buat emme & asben..

Selamat bersahur secukupnya..

Mama Gee said...

selamat berpuasa ya emme..
harap emme larat berpuasa...
tapi kalo tak larat jgn paksa diri plak

shema said...

selamat berpuasa akak dan baby-baby :)

take care sis ^_________________^

Bazilah (^0^) said...

selamat berpuasa kak. Moga tahun nih lebih baik dari sebelum nya.. Pssst, kita usaha puasa penuh yer kak :)

qaseh johanna said...

emme.... selamat menyambut bulan ramadhan.. nk doakan moga emme dpt puasa penuh.. sy je puasa asyk ponteng.. huhu

BERT said...

puasa penuh la kita tahun ni kak ye.. semoga kita dapat menunaikan ibadah puasa ni sepenuhnya hehe... selamat berpuasa kak emme :))

lovelywa said...

selamat berpuasa emme..

Eye_nee said...

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak sis...Semoga Allah sentiasa merahmati dan melindungi kamu dan dpt menjalankan ibadah puasa dgn sempurna...Mohon maaf andai ada keterlanjuran kata2 sebelum kita bermula berpuasa..

Lina Rahim said...

salam Ramadan eMMe dan babies..

anisalya said...

selamat berpuasa ye emme.

a.samad jaafar said...

waktu mengandung selalu membaca ilmu2 yg bermanfaat.. semoga kandungan mendapat rahmat.. besar nanti menjadi ilmuwan..amin..

esok pose mE.. selamat berpose le kite, yak !

ieda said...

TQ dikk
selamat berpuasa buat emme dan hubby
semoga kedatangan ramadhan nie memberikan keberkatan buat emme dan hubby ye ;)

Marya Yusof said...

As salam eMMe,

Terpegun baca semua hadis2 tu... masya'ALLAH!

Selamat menunaikan ibadah puasa dr kami sekeluarga! :))

Marhaban ya Ramadhan :)

Shima said...

selamat berpuasa kak emme....

TeacherAzimah said...

selamat berpuasa penuh tahun ni ya emme :D

Post a Comment

tq 4ur comments~