Followers

Oct 5, 2010

Tragedi Periuk Terbakar~

(not exactly like this lor…ni melampau sgt…ambil daripada Google)


Perbualan aku dan adik ipar ku….Sarah name dia~

“Dik, akak nak wat sup ayam la, nak ade kuah selera skit akak…”

(dalam pada tu, me tgh panaskan periuk yg ada minyak)

tgh leka

mmg tak perasan

mata kelain, dok wat mende lain

sambil sembang dengan adik ipar…


tetiba…


seperti ade sinar cahaya dari dapur

sekali toleh ke dapur

api tengah marak dalam periuk

tinggi api dia, menyala2 api merah nye

aku tergamam..terpaku tidak tahu ape yg patut ku lakukan


“Ya Allah Dik….api!api! amik air dik, cepat ! tutup suis dapur dik”

tu je yg aku leh cakap…

Tergamam lagik….”cenne ni dik….”

Lama di situ…terpaku kaku…

Fuhh! Sib baik api dpt dikawal, dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan…

Sekian berita malam ni~

14 princes N princess Yg Sweet:

DKosongLapan said...

uiiii...bahaye tuuu....naseb baek la api tu takde sambo mane2 ..... kalo menyambo tu yang bahaye tu....patot mase tu tutop suis dapor tu dulu..... pelan2 api tu padam... tapi ye le tengah panikkan...

eMMe said...

mau nye tak panik, tetibe je periuk terbakar, letak minyak masak je, bukan minyak tanah, mcm2 leh jadi kan, walaupun ade air...

Miss Layaleya said...

cik emme, lain kali fokus ye kalu nk msk.. sgt bahaya ok..:))

KasihKuAlRayyan said...

uihs!!! hati hati lain kali.. nk berborak ttp api dl wooo..

be safe next time eh laling!! :)

eMMe said...

selalu tu fokus, cenne leh hilang fokus tah...hahahaa...

eMMe said...

Yong, mE nak panas kan periuk tu, utk menumis, tapi tak sangka kuar api dari dlm periuk tu...proyok nipis gamaknye, taknak la guna...bahaya...

Ena said...

periuk termpau panas tu.. heheh. pernah gak terjadi tapi tak sempat berapi la.. sempat berasap je..

tu la kita nie.. wat mende lain kepala pk mende lain.. haihhh!! ena pun sokmo gitu.. huhu

kelisa_samudera said...

ala, selalu kat gerai2 tu diorang masak api punya la tinggi. diorang tak panik pun. hehehe

eMMe said...

Ena, tu 1st time terjadi, sepanjang hidup mE di dapur, hahahaa....tak elok amalkan, kene fokus pada masakan je, abai kan mende lain.

eMMe said...

Kelisa samudera, itu laaa...dowang selamba je kan..kite lak naik ngeri dibuatnye...takleh jadi tukang masak pro la saya...huhu...

Mrs Nageb said...

Humangaih...bikin panas eMMe nih :) hehe

eMMe said...

aa'ah...tu la pertama kali ku bikin panas...hahahaha...

a.samad jaafar said...

ceh...ngape idok masokkan sound effect sekali yong... jap.. nok bayangkan tragedi tuh hihihi...Api masok peghiuk.. baguih la.. cepat masak..

eMMe said...

ASJ, sound effect tu yg failed tu...
hahaha...tak paham ek..hahaha...nasib le...

Post a Comment

tq 4ur comments~